15 Μαΐ 2012

Δέφτερη Ανάγνωση


Το αίτημα για αναζήτηση ευθυνών στον τραπεζιτικό τομέα διευρύνεται

Όταν αποχώρησε, τελικά, ο Ορφανίδης φημολογείται ότι είχαν σταλεί, ειδικά, δημοσιογράφοι για να ξαναπάρουν δηλώσεις. Όμως, τελικά δεν φαίνεται να έπεισε. Και τα αιτήματα για έρευνα και απόδοση ευθυνών διευρύνονται. Γράφει λ.χ. η Θ. Θειοπούλου - η οποία είχε γράψει και το πρωτοσέλιδο για τις ευθύνες από τα «αποκαΐδια» μετά την συνέντευξη Βγενόπουλου - σε σχέση με την δημοσιοποίηση της επιστολής που έστειλε τον Μάρτη του 2011, ο Ορφανίδης στις τράπεζες: « Ο κ. Ορφανίδης, όμως, δεν αναφέρει τί έκαναν οι τράπεζες, μετά την επιστολή που πήραν από το Τμήμα Εποπτείας, ούτε αναφέρει τί έκανε η Κεντρική για να περιορίσει τους κινδύνους που θεωρούσε η εποπτική αρχή ότι αντιμετώπιζαν οι τράπεζες. Περισσότερες κρίσιμες λεπτομέρειες για το θέμα θα ήταν διαφωτιστικές για να φανεί η διάσταση του θέματος. Επιστολή που δίνεται μετά από ενάμιση χρόνο περίπου στην δημοσιότητα, δεν λύνει τα προβλήματα αλλά δημιουργεί ερωτηματικά.»

Τη βόμβα, όμως, των ευθυνών την έθεσε επιτακτικά ο πρόεδρος της ΕΤΥΚ Λοϊζος Χατζηκωστής: «Κάποιοι επιβάλλεται να λογοδοτησουν..Για την κατάσταση των τραπεζών φταίνε οι διοικήσεις τους και η Κεντρική.»

Και επειδή, τελικά, όλα δεν απλώς τυχαία λάθη : «Τα golden boys να επιστρέψουν τα χοντρά μπόνους.»
Προφανώς, κάποιοι απέκτησαν κέρδη σε μπόνους με την αγορά ομολόγων από την Ελλάδα ή ελληνικών ομόλογων, όταν άλλοι τα εκφορτώνονταν.

Και λέει χαρακτηριστικά: «Είναι απαίτηση κάθε φορολογούμενου πολίτη, που βλέπει να σμικρύνεται ο μισθός του, να γνωρίζει ποιος φταίει.»

ΔΙΕΘΝΗ

Η Ε.Ε. απειλεί αμήχανα, οι ψηφοφόροι συνεχίζουν την εξέγερση ενάντια στην λιτότητα – και στην Ελλάδα διαφαίνονται νέες δυναμικές

Οι ελληνικές εκλογές προκάλεσαν, τελικά, αμηχανία στην Ευρώπη. Οι πρώτες ανακοινώσεις ήταν, μεν, ευγενικές, αλλά υπήρχε και ένας τόνος απειλής – αν θέλουν βοήθεια οι Έλληνες, πρέπει να αποδεκτούν τους όρους του μνημονίου. Υπήρχε, όμως, ταυτόχρονα και ένα είδος στρατηγικής υποχώρησης στην ρητορική – άρχισε να διαρρέει και στο εσωτερικό της Ελλάδας, αλλά και στις Βρυξέλλες ότι ίσως να αποφασίζονται κάποιες ελαφρύνσεις αν.. Ενώ, ταυτόχρονα, εκκρεμεί και η συνάντηση Μέρκελ - Ολλάντ για να καθοριστούν οι νέες παράμετροι της ευρωπαϊκής οικονομικής πολιτικής. Η σαρωτική ήττα των χριστιανοδημοκρατών την Κυριακή - με πτώση στο 26% - σηματοδότησε το πέρασμα της δυσφορίας ενάντια στην λιτότητα και στην Γερμανία. Ενώ, το κόμμα του Ιταλού κωμικού, το οποίο έκανε την έκπληξη στις ιταλικές τοπικές εκλογές είναι επίσης ενάντια στην ευρωλιτοτητα.
Σε αυτό το πλαίσιο, οι κανόνες των τραπεζών βρίσκονται αντιμέτωποι με τον μύθο ή την πραγματικότητα της δημοκρατίας.

Στην ίδια την Ελλάδα, η δυναμική του Συριζα φαίνεται να διατηρείται, ενώ διαφαίνεται και ένα είδος αντί-μνημονιακού μπλοκ, το οποίο φαίνεται αποφασισμένο να οδηγήσει το θέμα των δανείων και χρεών της Ελλάδας σε επαναδιαπραγμάτευση. Κάτι τέτοιο, βέβαια, θα οδηγούσε σε ολοκλήρωση της σεισμικής δόνησης που έγινε στις 6 Μαϊου, αλλά και των δυναμικών ισορροπιών στο εσωτερικό της Ε.Ε. Οπότε θα αυξηθούν και οι εκβιασμοί – εσωτερικά και εξωτερικά.
Αναμένεται ότι η επόμενη περίοδος θα είναι ενδιαφέρουσα και στους δρόμους, και τα ΜΜΕ, αλλά και στις κάλπες. Και με δεδομένο ότι υπάρχουν, πια, κινήματα που μπαίνουν στην βουλή, χωρίς να έχουν καν πρόσβαση στα μεγάλα ΜΜΕ, ενώ στην Γερμανία, το κόμμα των πειρατών, μπήκε και σε τρίτο τοπικό κοινοβούλιο, μάλλον, φαίνεται να αλλάζει κάτι πιο θεμελιώδες από μια εκλογική ή άλλη ισορροπία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: