29 Μαΐ 2012

ΦΥΛΛΑΔΙΟ Επιτροπής για μια Ριζοσπαστική Αριστερή Συσπείρωση (ΕΡΑΣ)


Η ΕΡΑΣ συστάθηκε τον Οκτώβρη του 2011 με στόχο να ενεργοποιήσει και να φέρει μαζί τους ανθρώπους της ριζοσπαστικής Αριστεράς, να οργανώσει, να συντονίσει και να διευρύνει τους αγώνες που γίνονται και που χρειάζεται να γίνουν για να αντιμετωπιστεί η εν εξελίξει επίθεση του νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού, για βελτίωση της ποιότητας ζωής της πλειοψηφίας, δημιουργίας συνθηκών ανθρώπινης αξιοπρέπειας και κοινωνικής δικαιοσύνης αλλά και για την επιβίωση σημαντικής μερίδας του πληθυσμού τόσο στην Ευρώπη όσο και διεθνώς.

Όραμα και στόχος της ΕΡΑΣ είναι η ανατροπή του καπιταλισμού και ο σοσιαλιστικός μετασχηματισμός της κοινωνίας. Αντιλαμβανόμαστε τη σημερινή κρίση ως κρίση του παγκόσμιου καπιταλιστικού συστήματος και της ζώνης του ευρώ ειδικότερα και ως εκ τούτου είναι μέσα σε αυτά τα πλαίσια που μπορεί και θα πρέπει να αντιμετωπιστεί. Η ΕΡΑΣ έχει ήδη επεξεργαστεί κάποιες αρχικές θέσεις οι οποίες είναι δημοσιευμένες στην ιστοσελίδα της (www.erascy.blogspot.com) και θεωρεί ότι στην πορεία και με τη διεύρυνσή της θα προχωρήσει σε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα θέσεων. Για επικοινωνία erascy@gmail.com

Οικονομία:

Η ιδιωτικοποίηση του κέρδους και η κοινωνικοποίηση των ζημιών, που έχουν καταστεί διεθνώς ο κανόνας, πρέπει να τερματιστούν. Αποδεικνύεται εξάλλου ότι πέραν από κοινωνικά άδικη είναι και οικονομικά μη βιώσιμη. Τασσόμαστε ενάντια στην πολιτική λιτότητας που εξαθλιώνει την κοινωνική πλειοψηφία και αυξάνει τις ανισότητες όσο ποτέ προηγούμενα στη σύγχρονη ιστορία. Η απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, η υποτίμηση της εργασίας και η συρρίκνωση του κράτους πρόνοιας, είναι διαδικασίες που κορυφώνονται σήμερα και αποτελούν σοβαρή οπισθοδρόμηση. Απαιτούμε την αυξημένη φορολόγηση της μεγάλης ιδιοκτησίας, των συσσωρευμένων κερδών και της πολυτέλειας.

Σημαντικές ευθύνες για την οικονομική κρίση φέρει ο χρηματοπιστωτικός τομέας. Οι κυπριακές τράπεζες με την ανεξέλεγκτα κερδοσκοπική τους συμπεριφορά τα τελευταία χρόνια, έχουν φέρει την κυπριακή οικονομία μπροστά στον κίνδυνο της κατάρρευσης. Θεωρούμε ότι ο τραπεζικός τομέας στο σύνολό του πρέπει να κρατικοποιηθεί και τα τραπεζικά ιδρύματα να τεθούν υπό δημόσιο έλεγχο με ανοιχτές και διαφανείς διαδικασίες. Επίσης, χρειάζεται να ξεκινήσει άμεσα η έρευνα για το σκάνδαλο των τραπεζών και να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι τραπεζιτικοί, τεχνοκρατικοί και πολιτικοί παράγοντες.

Κυπριακό:

Διαπιστώνουμε με αγανάκτηση τη στασιμότητα στις συνομιλίες για την επίλυση του κυπριακού. Διαβλέπουμε ότι η ομοσπονδιακή επανένωση δεν φαίνεται να αποτελεί προτεραιότητα για μεγάλη μερίδα του πολιτικού φάσματος και στις δυο κοινότητες. Η ΕΡΑΣ στηρίζει τη δικοινοτική διζωνική ομοσπονδία ως την ιστορικά ορθή λύση του κυπριακού και υποστηρίζει ότι η προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί μέσα από ένα δικοινοτικό μέτωπο αγώνα των Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων επαναπροσεγγιστών.

Η ε/κ πλευρά θα πρέπει να αποδεχτεί ότι η λογική των εξοπλισμών έχει επιβαρύνει δραματικά τα οικονομικά του τόπου και δεν τροποποιεί ούτε κατά το ελάχιστο τους συσχετισμούς ισχύος έναντι της Τουρκίας. Θεωρούμε ότι για την Κύπρο δεν υπάρχει άλλος δρόμος από αυτόν της ειρήνης και ως εκ τούτου καλούμε για το πάγωμα των αμυντικών δαπανών.

Υγεία και παιδεία:

Τασσόμαστε ενάντια στη λογική της ιδιωτικοποίησης στον τομέα της υγείας και ειδικότερα την προώθηση του ανταγωνισμού μεταξύ νοσοκομειακών μονάδων. Θεωρούμε απαραίτητο να διαφυλαχθεί και να ενδυναμωθεί ο δημόσιος χαρακτήρας του συστήματος υγείας στη βάση της κοινωνικής αλληλεγγύης και όχι επιχειρηματικών και κερδοσκοπικών προτύπων.

Στηρίζουμε το δημοκρατικό, κοσμικό, πολυπολιτισμικό και ανθρωπιστικό χαρακτήρα της παιδείας. Τα σχολεία πρέπει να πάψουν να είναι φυτώρια ρατσισμού, εθνικισμού και διχοτομικής συνείδησης και να σταματήσουν να κρύβουν τις ενοχλητικές για το σύστημα πτυχές της κυπριακής ιστορίας. Η δημόσια εκπαίδευση στο σύνολό της, από το νηπιαγωγείο μέχρι και το πανεπιστήμιο, θα πρέπει να αναβαθμιστεί και να επεκταθεί έτσι ώστε η ιδιωτική εκπαίδευση να καταστεί αχρείαστη.

Μεταναστευτικό, ρατσισμός και φασισμός:

Οι μετανάστες που ζουν και εργάζονται στην Κύπρο έχουν νομικά, κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα και συμβάλλουν ουσιαστικά στην οικονομική και πολιτιστική ανάπτυξη και αυτό πρέπει να γίνει συνείδηση σε όλους, τόσο στην πολιτεία όσο και την κοινωνία γενικότερα. Για αυτό, η κυβέρνηση και η βουλή θα πρέπει να προχωρήσουν στην υιοθέτηση πολιτικών, μέτρων και πρακτικών που να διασφαλίζουν την προστασία των ανθρωπίνων και εργασιακών δικαιωμάτων των μεταναστών, με ή χωρίς χαρτιά. Τασσόμαστε υπέρ της ένταξης των μεταναστών στην Κυπριακή κοινωνία και υπέρ της πραγματικά ίσης μεταχείρισής τους στην εργασία, με τους Κύπριους εργαζόμενους. Ο τερματισμός της υπερεκμετάλλευσης των μεταναστών θα έχει θετική επίδραση και στους Κύπριους εργαζόμενους καθότι θα σταματήσει την πίεση πάνω στους μισθούς και την υπονόμευση των εργασιακών συμβάσεων γενικότερα.

Η εμφάνιση και υποδαύλιση από πολιτικούς και την Εκκλησία ρατσιστικών και φασιστικών κινήσεων στο πολιτικό προσκήνιο τα τελευταία χρόνια, που στοχοποιούν τους μετανάστες, αντιρατσιστικές ΜΚΟ αλλά και τους Τουρκοκύπριους, αποτελούν μια άκρως ανησυχητική εξέλιξη. Αυτές οι ιδέες που βρίσκουν πρόσφορο έδαφος σε περιόδους οικονομικής κρίσης, όπως η σημερινή, αλλά και ενόψει της αναβίωσης του εθνικισμού-σοβινισμού ως απόρροια της στασιμότητας στο κυπριακό, είναι επικίνδυνες καθότι προωθούν τη μισαλλοδοξία και τη βία και απειλούν όχι μόνο τις εθνοτικές, κοινωνικές και πολιτικές ομάδες στις οποίες οι ρατσιστικοί φορείς επιτίθενται άμεσα αλλά γενικότερα την κοινωνία και τη δημοκρατία. Η άνοδος του νεοφασισμού δεν θα πρέπει να αγνοείται και να εξορκίζεται με ρητορικές καταδίκες αλλά θα πρέπει να αντιμετωπιστεί αποφασιστικά.

Οικολογία:

Ο σύγχρονος καπιταλισμός είναι καταστροφικός τόσο για την κοινωνία όσο και για το φυσικό περιβάλλον του πλανήτη. Χρειάζονται να ληφθούν μέτρα ενάντια στις ρυπογόνες δραστηριότητες και να προωθηθεί η αειφόρος ανάπτυξη. Επισημαίνουμε ταυτόχρονα ότι, πίσω από τις λεγόμενες πολιτικές πράσινης ανάπτυξης συγκαλύπτονται τεράστια ιδιωτικά συμφέροντα τα οποία επιδοτούνται από το δημόσιο. Είναι αναγκαίο να προωθηθούν εναλλακτικές πηγές ενέργειας αλλά κατά τρόπο αποκεντρωτικό έτσι ώστε το όφελος να διανέμεται στους πολίτες και όχι στις μεγάλες επιχειρήσεις. Το φυσικό περιβάλλον της Κύπρου πρέπει να διαφυλαχθεί με κάθε τρόπο από τη βουλιμία των επιχειρηματιών ανάπτυξης γης οι οποίοι έχουν ήδη τσιμεντώσει μεγάλο μέρος του νησιού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: