27 Νοε 2012

Όμηροι του Μνημονίου

Ένα μεγάλο μέρος της κυπριακής κοινωνίας γνωρίζει πως η ύφεση δεν πρόκειται να σταματήσει αν η χώρα μας εισέλθει και επίσημα στον φαύλο κύκλο των Μνημονίων. Αντιλαμβάνεται πλήρως, πως ο στόχος της Τρόικας δεν είναι η διόρθωση των πραγματικών προβλημάτων της κυπριακής οικονομίας, αλλά η «ομηρία» ενός ακόμη λαού, ο οποίος για δεκαετίες θα είναι δεσμευμένος να ξεχρεώνει τη λαιμαργία και τους κακούς υπολογισμούς των golden boys που κατέστρεψαν την οικονομία της χώρας.

Οι προτάσεις της Τρόικας ήταν αναμενόμενες δεδομένου ότι ακολουθούν τα πρότυπα που έχουν χρησιμοποιηθεί σε πολλές αναπτυσσόμενες χώρες ανά το παγκόσμιο, όπως και στη νότια Ευρώπη: διάλυση των εργασιακών σχέσεων, αποδόμηση του κοινωνικού κράτους, ιδιωτικοποιήσεις, πιέσεις για μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία, μεταφορά των φορολογικών βαρών ακόμα περισσότερο στους ώμους των χαμηλότερων στρωμάτων.

Η Επιτροπή για μια Ριζοσπαστική Αριστερή Συσπείρωση (ΕΡΑΣ) υπογραμμίζει πως για όσο οι πολιτικές λιτότητας θα κυριαρχούν και θα ορίζουν το πλαίσιο λειτουργίας της κυπριακής οικονομίας, η κοινωνία θα πορεύεται σε ένα αδιέξοδο χωρίς καμία προοπτική, χωρίς καμιά ελπίδα για το μέλλον. Προειδοποιούμε πως η «θεραπεία» του Μνημονίου θα αποδειχθεί πιο καταστροφική από την ιδια την κρίση, ένα θανατηφόρο φάρμακο εις βάρος της κοινωνίας –το οποίο όπου δοκιμάστηκε απέτυχε (Ισπανία, Πορτογαλία, Ελλάδα), που θα οδηγήσει τα χαμηλότερα στρώματα στην εξαθλίωση, τους νέους στη φυγή από τη χώρα, τους ηλικιωμένους στην ανέχεια και προπαντός θα πλήξει τη δημοκρατία.

Η ΕΡΑΣ απορρίπτει τη θεωρία της «συλλογικής ενοχής» του κυπριακού λαού για τις πολιτικές των τραπεζών. Η επίκληση του «σπάταλου κράτους» έχει σκοπό να αποσπάσει την προσοχή και να μας πείσει ότι υπεύθυνοι για την κρίση δεν είναι οι τραπεζίτες και οι κερδοσκοπικές τους πρακτικές, αλλά οι δημόσιοι υπάλληλοι. Αν υπάρχει περιθώριο για εξορθολογισμό της λειτουργίας της κρατικής μηχανής, αυτό δε σημαίνει ότι το κράτος πρέπει να περιοριστεί σε ένα ρόλο διάσωσης των τραπεζών, όπου οι ζημιές από την ανευθυνότητα των τραπεζιτών πρέπει να μεταφερθούν στους ώμους των υπόλοιπων οικονομικά ενεργών μαζών του πληθυσμού.

Καλούμε τον κυπριακό λαό να μην παραλύσει από την προπαγάνδα του φόβου και να απαιτήσει μια διαφορετική πολιτική. Στη βάση της ανάπτυξης, της αύξησης των εσόδων του κράτους, της προστασίας της εργασίας και της ενίσχυσης του κράτους πρόνοιας, της κρατικοποίησης των τραπεζών, της φορολόγησης του πλούτου και της εκκλησίας, της μείωσης των εξοπλισμών. Στη βάση της αλληλεγγύης, της δημοκρατίας και των κοινωνικών δικαιωμάτων. Βάζοντας τέλος στο πολιτικό σύστημα της διαφθοράς, της διαπλοκής και του ρουσφετιού.

Γραφείο Τύπου ΕΡΑΣ
27.11.2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: