14 Νοε 2012

Αλληλεγγύη στον αγώνα των οικοδόμων


Η ΕΡΑΣ εκφράζει τη συμπαράστασή της στον απεργιακό αγώνα των εργαζομένων της εταιρείας Γενικές Κατασκευές (G.C.C), που άρχισε στο κέντρο της Λευκωσίας και επεκτάθηκε σε όλα τα εργοτάξια της εταιρείας. Χαιρετίζουμε την καθολικότητα της συμμετοχής των εργαζομένων, Κυπρίων και κοινοτικών, όπως και τη στήριξη των συνδικάτων. Ιδιαίτερα, χαιρετίζουμε την αποφασιστικότητα των απεργών και των συνδικάτων τους που προσανατολίζονται  προς την κλιμάκωση των μέτρων, με την εξαγγελθείσα παγκύπρια, κλαδική, 48ωρη απεργία την ερχόμενη βδομάδα.

Οι εργασιακές σχέσεις στην οικοδομική βιομηχανία βρίσκονται σε κρίσιμο σημείο και η κατεύθυνση που θα πάρουν θα έχει συνέπειες και σε πολλούς άλλους κλάδους. Οι εργοδότες, εκμεταλλευόμενοι την κρίση και την αυξημένη ανεργία, προσπαθούν να καταργήσουν τις συλλογικές συμβάσεις και να επεκτείνουν το καθεστώς των υπεργολαβιών, με τη χρήση φτηνής εργατικής δύναμης. Οι υπεργολάβοι προσπαθούν να συμπιέσουν τα μεροκάματα και να αυξήσουν τα ωράρια, στρέφοντας ταυτόχρονα τους ντόπιους εργάτες εναντίον των μεταναστών..

Η ΕΡΑΣ θεωρεί ότι ο μόνος τρόπος υπεράσπισης των ιστορικών κατακτήσεων των οικοδόμων είναι η ενδυνάμωση των συνδικάτων, η οργάνωση όλων των μεταναστών εργαζομένων και ο κοινός αγώνας Κυπρίων και κοινοτικών εργατών ,για να επιβληθεί η ισχύς της συλλογικής σύμβασης, η οποία θα πρέπει να ρυθμίζει τους όρους εργασίας όλων στη βιομηχανία. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: