30 Αυγ 2012

Συναπάντημα Ειρήνης και Επανένωσης

Την καθιερωμένη τους κοινή εκδήλωση, η οποία πραγματοποιείται κάθε χρόνο με αφορμή την 1η Σεπτεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Δράσης των Συνδικάτων για την ειρήνη, συνδιοργανώνουν το ερχόμενο Σάββατο, η ΠΕΟ, η ΝΤΕΒ-ΙΣ και η Δικοινοτική Πρωτοβουλία «Ενωμένη Κύπρος».
Το  «Συναπάντημα Ειρήνης και Επανένωσης» θα πραγματοποιηθεί στο χώρο δίπλα από το Σπίτι της Συνεργασίας, στη νεκρή ζώνη, ο οποίος θεωρείται από τις συνδιοργανώτριες οργανώσεις συμβολικός για το θέμα της εκδήλωσης, και θα περιλαμβάνει καλλιτεχνικό πρόγραμμα από μουσικά σχήματα από τις δύο κοινότητες.

Ο Γενικός Γραμματέας της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης, σε σημερινή δημοσιογραφική διάσκεψη στο Σπίτι της Συνεργασίας, ανέφερε ότι η κοινή αυτή εκδήλωση έχει καθιερωθεί με περιεχόμενο την υπεράσπιση της ειρήνης, ιδιαίτερα στην Κύπρο και βασίζεται σε μια κοινή πολιτική βάση, η οποία έχει συμφωνηθεί από τους συνδιοργανωτές και η οποία περιλαμβάνεται στην κοινή τους διακήρυξη.
Ο Γενικός Γραμματέας της τουρκοκυπριακής συντεχνίας ΚΤΟΣ Σενέρ Ελτζίλ είπε ότι «ως αποτέλεσμα των κινήσεων των ιμπεριαλιστών για την υπεράσπιση των βρώμικων συμφερόντων τους στην περιοχή η Κύπρος βρίσκεται σε επικίνδυνη θέση». Το αιματοκύλισμα στην ευρύτερη περιοχή δείχνει πόσο σημαντικό αγαθό είναι η ειρήνη, για την οποία, όπως ανέφερε, πρέπει να παλέψουμε από κοινού.

«Ως Κύπριοι που ζήσαμε την οδύνη του πολέμου, κατανοούμε τον πόνο και την οδύνη των ανθρώπων στη Συρία και στις νότιες περιοχές της Τουρκίας», είπε. Πρόσθεσε ότι «έχει ιδιαίτερη σημασία η εκδήλωση να πραγματοποιείται στη νεκρή ζώνη». «Ενώνουμε τις δυνάμεις και τις φωνές μας για μια Κύπρο στην οποία δεν θα μας χωρίζουν συρματοπλέγματα και οδοφράγματα», ανέφερε ο  Σενέρ Ελτζίλ.

Στην κοινή διακήρυξη των οργανώσεων, την οποία ανέγνωσαν στα ελληνικά και στα τουρκικά ο ΓΓ της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης και ο ΓΓ της ΚΤΟΣ Σενέρ Ελτζίλ, αντίστοιχα, αναφέρεται ότι ο «πιο σοβαρός κίνδυνος που αντιμετωπίζει ο κυπριακός λαός είναι η συνέχιση της de facto διαίρεσης του τόπου μας. Ο αγώνας για την ειρήνη και την επανένωση της χώρας μας, αποτελεί για μας τη βασική και άμεση προτεραιότητα μας» και προστίθεται ότι «καμία κατάκτηση των εργαζομένων δεν μπορεί να είναι μόνιμη και σταθερή όσο η πατρίδα μας παραμένει διχοτομημένη».

«Επιμένουμε ότι ο δρόμος των συνομιλιών είναι ο μόνος δρόμος για να προχωρήσουμε στη λύση», αναφέρουν οι οργανώσεις, οι οποίες ζητούν «τη συνέχιση της διαδικασίας των συνομιλιών που έχει ουσιαστικά παγώσει, με ειλικρινή διάθεση, χωρίς υπαναχωρήσεις και με σεβασμό στα μέχρι σήμερα συμφωνηθέντα».

«O στόχος μας είναι η λύση δικοινοτικής, διζωνικής Ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως αυτή προνοείται από τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, και που θα προνοεί για ένα κράτος, με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα βάσει των συμφωνιών 23ης Μαΐου και 1ης Ιουλίου», σημειώνεται.

Η κοινή διακήρυξη αναφέρεται και στην παγκόσμια οικονομική κρίση, για την οποία οι οργανώσεις που τη συνυπογράφουν, εκτιμούν ότι είναι «πολύ πιο βαθιά και πιο μακρόχρονη απ’ ό,τι υπολογιζόταν. Πρόκειται για μια κρίση του καπιταλισμού και του νεοφιλελεύθερου μοντέλου που επικράτησε τις τελευταίες δεκαετίες και έχει οδηγήσει στη διεύρυνση των ανισοτήτων και στην υπόσκαψη του κοινωνικού κράτους».

Προστίθεται ότι  «αναπόφευκτα και στη χώρα μας οι εργαζόμενοι έχουν επηρεαστεί από τις συνέπειες της παγκόσμιας κρίσης».

Εμείς, συνεχίζει η διακήρυξη, «από θέση αρχής συνεχίζουμε τον αγώνα μας, ώστε να μην φορτωθούν τα σπασμένα της καπιταλιστικής κρίσης πάνω στην πλάτη της εργατικής τάξης, αλλά να πληρώσουν κυρίως αυτοί που έχουν πιο μεγάλη οικονομική δυνατότητα και αντέχουν περισσότερο».
Την κοινή διακήρυξη των συνδιοργανώτριων οργανώσεων συνυπογράφουν 61 οργανώσεις ανάμεσα στις οποίες πολιτικά κόμματα, μη κυβερνητικές οργανώσεις, ιδρύματα και συνδικαλιστικές οργανώσεις, με τη συμμετοχή των οποίων πραγματοποιείται η εκδήλωση της 1ης Σεπτεμβρίου.

Η 1η Σεπτεμβρίου έχει καθιερωθεί από την Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία, ως Παγκόσμια Ημέρα Δράσης των Συνδικάτων για την ειρήνη, στη μνήμη της επίθεσης της ναζιστικής Γερμανίας κατά της ανθρωπότητας το 1939 και των εκατομμυρίων θυμάτων του ναζισμού και του φασισμού.

http://www.gnomionline.com.cy/index.php/politiki/alla-gegonota/idisi8/

Δεν υπάρχουν σχόλια: