8 Νοε 2011

ΟΧΙ ΣΤΟ ΒΑΣΑΝΙΣΜΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΦΡΟΥΡΑ

Η ιστορία συνεχίζεται λες και δεν άλλαξε τίποτε μέσα στο στράτευμα από την προ του 1974 περίοδο. Ο βασανισμός 18χρονου στρατιώτη λόγω του ότι σχεδίαζε ένα Ομονοιάτικο τριφύλλι πάνω σ’ ένα χαρτί έρχεται σε μια περίοδο αντικομμουνιστικής υστερίας τόσο μέσα στο στράτευμα όσο και έξω.

Ένας αρχιλοχίας και δυο ΕΠΥ έδεσαν με πλαστική ταινία τον στρατιώτη πάνω σε μια καρέκλα και τον έβαλαν ανάποδα μέσα σ’ ένα βαρέλι, ενώ φρόντισαν να βάλουν στο ένα του αυτί αναμμένο τσιγάρο λέγοντάς του: ‘Όταν ξεδεθείς κάπνισε το τσιγάρο στην υγεία μας…’. Ο δεκαοκτάχρονος ήταν εγχειρισμένος και άδικα τους παρακαλούσε να μην τον τυλίξουν στα σημεία της εγχείρησης. Αυτοί όμως συνέχισαν να τον βασανίζουν μέχρι λιποθυμίας.

Οι γονείς του έχουν καταγγείλει το περιστατικό στο διοικητή όπως επίσης και στο Υπουργείο Άμυνας. Οι τρεις ύποπτοι αρνούνται τις κατηγορίες και εμείς θα δούμε αν τελικά αυτή η ακραία πράξη τιμωρηθεί.

Είναι άξιο απορίας ενώ ιστορικά έχουν γίνει τόσες κακοποιήσεις μέσα στο στράτευμα, αυτό παραμένει όπως ένα απόρθητο φρούριο το οποίο δεν δέχεται αλλαγές. Ενώ έχουν κακοποιηθεί τόσοι άνθρωποι και πολλοί στρατιώτες αυτοκτόνησαν, ο στρατός παραμένει ένα θεσμός του Κυπριακού βαθέως κράτους, όργανο της δεξιάς και ακροδεξιάς, το οποίο προκάλεσε μεγάλα δεινά στην Ελληνοκυπριακή κοινότητα και όχι μόνον. Ακόμα και έρευνες για τυχόν ευθύνες του στρατού πάντα υποτονίζονται, ανεξαρτήτως του μεγέθους τους όπως το πραξικόπημα η έκρηξη στο Μαρί και άλλα.

Ζητούμε να υπάρχει διαφάνεια στο στράτευμα και να μπορούν να καταγγέλλονται τέτοιου είδους συμβάντα με τον ίδιο τρόπο που μπορούν να το κάνουν και οι πολίτες της δημοκρατίας. Ζητούμε τα παιδιά μας να τυγχάνουν αξιοπρεπούς μεταχείρισης. Ο θεσμός ο οποίος βασάνισε ολόκληρες γενιές ανθρώπων, κυρίως για τα πολιτικά τους φρονήματα δεν μπορεί να συνεχίσει έτσι. H λύση του Κυπριακού και η κατάργηση του στρατού απελευθερώνει την κοινωνία από δυσβάσταχτα οικονομικά βάρη και ένα αντιδημοκρατικό θεσμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: