9 Νοε 2011

Για την τριμερή συνάντηση της Νέας Υόρκης

δημοσιεύουμε και εδώ την πρώτη δημοσιευμένη (στο μπλογκ Επανένωση) ανακοίνωση της Επιτροπής με ημερομηνία 30 Οκτωβρίου 2011
.........................

Πραγματοποιείται σήμερα και αύριο η τριμερής συνάντηση για το Κυπριακό στη Νέα Υόρκη.  Οι πιθανότητες σημαντικής προόδου φαίνονται περιορισμένες με βάση τις δηλώσειςτης ελληνοκυπριακής πλευράς ενώ η θετική εικόνα που προβάλλει η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν τεκμηριώνεται. Η όλη ατμόσφαιρα παραπέμπει σε ένα παιγνίδι επίρριψης ευθυνών παρά σε ένα κλίμα αναζήτησης λύσης.
Ωστόσο οι συγκεκριμένες συνομιλίες γίνονται υπό τη σκιά μιας έντασης στην περιοχή με αιτία τους υποθαλάσσιους υδρογονάνθρακες και ένα σκηνικό επίδειξης στρατιωτικής δύναμης. Το ότι το ζήτημα δεν αποτέλεσε μέχρι στιγμής μέρος των συνομιλιών δεν μειώνει τη σημασία του και τη διαπλοκή του με το Κυπριακό.

Ο Δημήτρης Χριστόφιας είναι μόνος του στη Νέα Υόρκη με την ανοιχτή ή έμμεση  αρνητική στάση  ενός αντιπολιτευτικού συνονθυλεύματος χαμηλής ευθύνης όπου δύσκολα ξεχωρίζει κανείς το κέντρο από την άκρα δεξιά. Κανείς δεν φαίνεται από την αντιπολίτευση να διαισθάνεται την επικινδυνότητα των καιρών και πολύ περισσότερο την ανάγκη προτάσεων σε αντιστοιχία με τα όσα συμβαίνουν.
Πάνω στο θέμα της διακυβέρνησης η πολιτική του κυρίου Έρογλου οδηγεί σε συγκλίσεις με την ελληνοκυπριακή αντιπολίτευση παρά με το συνομιλητή του.  Ελπίζουμε ότι ο κύριος Χριστόφιας δεν θα εκμεταλλευθεί την ευκαιρία που του δίνει η αντιπολίτευση και να υπαναχωρήσει από τις θέσεις σύγκλισης που επέτυχε με τον κύριο Ταλάτ όπως την εκ περιτροπής προεδρία και τη διασταυρούμενη ψήφο,θέσεις δηλαδή που καταπολεμούν τις διχοτομικές φυγόκεντρες δυνάμεις. Είναι αναγαία η διασφάλιση τόσο της εκ περιτροπής προεδρίας,όσο και της διασταυρούμενης  ψήφου ως σπαραίτητα στοιχεία μιας ομοσπονδιακής λύσης. Πρέπει επίσης να συνειδητοποιηθεί ότι οι ατέρμονες συνομιλίες αφήνουν το Κυπριακό άλυτο και εκθέτουν τη Κύπρο σε νέους κινδύνους που προκύπτουν  από τις ρευστές διεθνείς σχέσεις που χαρακτηρίζουν τη παγκοσμιοποίηση.

Εναι σαφές ότι οι πολιτικές ηγεσίες έχουν πλήρως εξαχρειωθεί μέσα σε ένα φαύλο κύκλο συμφερόντων και εγκλωβιστεί  μέσα στις παραδοσιακές πολιτκές δομές και σχέσεις εξουσίας,ενώ το ΑΚΕΛ να αδυνατεί να κάνει τη διαφορά. Παρά τη δυσκολία του,ο μόνος τρόπος για να ανοίξουμε νέους δρόμους είναι το κίνημα των πολιτών. Ένα κίνημα που έδωσε δείγματα γραφής στην τουρκοκυπριακή πλευρά και αναμένει μια ελληνοκυπριακή συνιστώσα να το συμπληρώσει. Προς αυτή την κατεύθυνση,προσδοκία και στόχος μας είναι η συσπείρωση ατόμων και οργανώσεων για την εκφορά ενός αριστερού ριζοσπαστικού λόγου και οργάνωση δράσεων τόσο σε σχέση με το κυπριακό,όσο και άλλα ζητήματα που μας απασχολούν.


Δεν υπάρχουν σχόλια: