13 Μαρ 2012

Δεύτερη Ανάγνωση - Οικονομία

Αυταρχισμού και απεργιών συνέχεια

Η κυριότερη εξέλιξη την βδομάδα που πέρασε στα ταξικά ζητήματα ήταν το νομοσχέδιο που ενέκρινε η βουλή την Πέμπτη με το οποίο περιορίζεται σημαντικά το δικαίωμα απεργίας των εργαζομένων στο σύνολο των "υπηρεσιών διαχείρισης της ροής της εναέριας κυκλοφορίας" απαγορεύοντας και καθιστώντας "αξιόποινη πράξη" την άρνηση παροχής υπηρεσιών με την επίκληση του δικαιώματος απεργίας, αν αυτές οδηγήσουν σε παραβίαση του ελάχιστου ορίου υπηρεσίας που ορίστηκε στο 75%. Επίσημα κυβέρνηση και βουλή αναφέρθηκαν σε Ευρωπαϊκές υποχρεώσεις καθώς και στην νησιώτικη ιδιαιτερότητα της Κύπρου ενώ ανεπίσημα προηγουμένως είχαν επικαλεστεί ρητορικά και λόγους εθνικής ασφαλείας, ίσως επειδή ο νόμος αυτός ενδέχεται να είναι αντισυνταγματικός. Οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας εξετάζουν ήδη το ενδεχόμενο νομικού αγώνα, ενώ στην γενική τους συνέλευση, αυτή τη βδομάδα θα συζητήσουν τα επόμενα τους βήματα. Φαίνεται ότι και μόνο η συνέχιση της αποχής τους από υπερωριακή απασχόληση θα συνεχίσει να είναι ενοχλητική και να αναδεικνύει τα χρόνια προβλήματα του κλάδου. Εκτενέστερη ενημέρωση και ανάλυση για το ζήτημα στο κείμενο "Για τον περιορισμό του δικαιώματος απεργίας των εργαζομένων στην πολιτική αεροπορία, το ευρύτερο πλαίσιο μέσα στο οποίο έγινε και τις συνέπειες του" εδώ
http://paratiritirioergasias.blogspot.com/2012/03/blog-post_11.html

Η απεργία στο ιδιωτικό μονοπώλιο της κυπριακής τσιμεντοποιείας μπαίνει στη 10η μέρα με ορατή την πιθανότητα παράλυσης ολόκληρης της οικοδομικής βιομηχανίας αυτή τη βδομάδα. Σημειώνεται ότι η ίδια η οικοδομική βιομηχανία στο σύνολο της παραμένει το βασικό πεδίο μάχης μεταξύ εργοδοσίας και συνδικάτων, καθοριστικό όχι μόνο για τους όρους εργασίας του κλάδου αλλά και για το μέλλον της ισχύος των συλλογικών συμβάσεων γενικότερα και κατ' επέκταση του ίδιου του συνδικαλισμού. Την περασμένη Πέμπτη, οι εργαζόμενοι στην τσιμεντοποιεία πραγματοποίησαν και μαζική διαδήλωση έξω από τα γραφεία της εταιρείας με συμμετοχή και εργαζομένων στο έτοιμο σκυρόδεμα τους οποίους η εργοδοσία προσπάθησε σε στρέψει ενάντια στην απεργία. Η ΠΕΟ σε ανακοίνωση της καλεί την εταιρεία να εγκαταλείψει την αλαζονική της στάση και να αποδεχτεί την διαμεσολαβητική πρόταση του υπουργείου και αναφέρει ότι "στηρίζει με όλες της τις δυνάμεις τον αγώνα τον οποίον, αν συνεχιστεί, θα τον μετατρέψει σε υπόθεση όλης της εργατικής τάξης". Σε κοινή ανακοίνωση τους ΠΕΟ και ΣΕΚ αναφέρουν ότι οι εργαζόμενοι "είναι έτοιμοι να διακόψουν τα απεργιακά μέτρα, εφόσον η Εταιρεία δηλώσει ότι δεσμεύεται να εφαρμόσει την Συλλογική Σύμβαση και να σεβαστεί την συμφωνία κορυφής μεταξύ ΟΕΒ και Συντεχνιών, ΠΕΟ και ΣΕΚ". Σε αντίθετη περίπτωση αναφέρουν ο αγώνας "καθίσταται μακροχρόνιος". 

Απεργία πραγματοποιείται, επίσης, στην οικοδομική εταιρεία Τοφάρκο για τις μονομερείς αποκοπές της εργοδοσίας από τα Ταμεία Πρόνοιας των εργαζομένων, ενώ σήμερα ξεκινά επ' αόριστον απεργία και στο σφαγείο Κοφίνου όπου οι εργαζόμενοι δεν έλαβαν ούτε τον 13ο ούτε τα δεδουλευμένα του τελευταίου 15μέρου.

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι σε μεγάλες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο λιανικό εμπόριο και όπου οι εργαζόμενοι δεν τολμούν καν να διανοηθούν οργάνωση τους σε συνδικάτα φοβούμενοι εργοδοτική αντίδραση, πόσον μάλλον να προβούν σε επώνυμες καταγγελίες, σημειώνονται α) μονομερείς δραματικές μειώσεις της εργοδοτικής συνεισφοράς σε Ταμεία Προνοίας, β) επέκταση και ποσοστιαία αύξηση του ποσοστού του μισθού που πληρώνεται σε κουπόνια για αγορά προϊόντων αποκλειστικά από τις εταιρείες της εργοδοσίας γ) πίεση των εργαζομένων να αποδεχτούν τη μη καταβολή του 13ου για το 2012.
Τράπεζες: εκστρατεία αναπτέρωσης ηθικού, ενώ όλοι κρατούν την αναπνοή τους για τα δάνεια στην Ελλάδα
[και ο αρχιεπίσκοπος εμφανίζεται με ύποπτη προθυμία]

Την εβδομάδα που πέρασε ο Κ. Καζαμίας εκ μέρους της κυβέρνησης προσπάθησε να μετατοπίσει για αργότερα το θέμα των ευθυνών των τραπεζών και των αιτημάτων για έρευνα. Ταυτόχρονα, συνεχίστηκαν οι ασκήσεις επιβεβαίωσης ότι «όλα πάνε καλά». Μετά την ολοκλήρωση του PSI στην Ελλάδα, υπήρχε μια δεύτερη αναπνοή ανακούφισης, αν και πάλι χωρίς ιδιαίτερα τεκμήρια. Δεν έχουν εμφανιστεί ακόμα οι επενδύτες που θα αναλάβουν το κόστος των ζημιών από την κερδοσκοπία των τραπεζιτικών κύκλων με τα ελληνικά ομόλογα.

Πολλοί παρατηρητές πιστεύουν ότι ένα ακόμα πιο μεγάλο πρόβλημα θα είναι το ζήτημα των δανείων τα οποία οι τράπεζες έδιναν στην Ελλάδα. Αν αυτά τα δάνεια μετατραπούν σε ανάλογα των τοξικών δανείων στις ΗΠΑ το 2007, τότε προφανώς οι επενδύτες θα θέλουν να εξετάσουν πιο προσεκτικά κομπίνες που έκαναν οι Κύπριοι τραπεζίτες σαν μαθητευόμενοι μάγοι.

Μια ενδιαφέρουσα παρέμβαση ήταν αυτή του αρχιεπισκόπου, ο οποίος εμφανίστηκε υποστηρικτής της διατήρησης του έλεγχου των κυπριακών τραπεζών από Κύπριους. Αναγνωρίζεται ότι ο αρχιεπίσκοπος είχε αυτή την θέση και πριν. Παρόλα’ αυτά, η όλη του στάση απέναντι στην κρίση μέχρι στιγμής, δεν έχει μεταφραστεί σε πρακτικές κινήσεις, εκτός από γενικόλογες υποσχέσεις, αφού δεν πλήρωσε καν τους φόρους της Εκκλησίας που οφείλει στο Δημόσιο, παρά την γενικόλογη υπόσχεση του ότι « η Εκκλησία βεβαίως θα βοηθήσει». Την Κυριακή ανακοίνωσε ότι η Εκκλησία αποδέχεται τις προσπάθειες των τραπεζών για ανακεφαλαιοποίηση στον βαθμό που της αναλογεί ως μέτοχος σε αυτές. Θα μπορούσε η όλη κίνηση να είναι απλά ένα είδος θεαματικής συμμετοχής σε ένα «κοινό πρόβλημα». Μερικοί καχύποπτοι παρατηρητές [ακριβώς γιατί στα οικονομικά θέματα ο αρχιεπίσκοπος είναι πολύ προσεκτικός] θεωρούν ότι η παρέμβαση του θα μπορούσε να σημαίνει ότι υποστηρίζει να στηριχθούν από το Δημόσιο εκείνες οι μερίδες της αστικής τάξης, οι οποίες είναι τώρα στο μάτι του κυκλώνα – με στόχο, βέβαια, την διατήρηση, η και ενίσχυση, των δικών του δικτύων επιρροής. Μερικοί εκφράζουν και μια ευρύτερη καχυποψία με δεδομένη την στάση του σε σχέση με τις οφειλές της Εκκλησίας προς την Πολιτεία [είχε δηλώσει ότι ακόμα και αν υπάρχει δικαστική απόφαση δεν θα πληρώσει]: πως θα χειριστεί λ.χ. η Πολιτεία μια κρίση αν η Αρχιεπισκοπή εμπλακεί πιο ενεργά στον τραπεζιτικό τομέα, αλλά επιλέξει, στην περίπτωση προβλημάτων, να ξανακρυφτεί πίσω από την δήθεν προστασία της από το Σύνταγμα – η από τα δίκτυα επιρροής της στην βουλή και στα ΜΜΕ; Μέχρι στιγμής, πάντως, η «Ελληνική Τράπεζα» είχε συγκριτικά τις μικρότερες απώλειες από την κρίση στην Ελλάδα.

Οι πρόσφυγες και οι τράπεζες σαν κοράκια
Στην συζήτηση στην επιτροπή της βουλής για τους πρόσφυγες, ο υπεύθυνος του Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών, διατύπωσε με ενδιαφέρον τρόπο το πώς συμπεριφέρονται οι τράπεζες απέναντι στους πρόσφυγες:
" Οι εμπορικές τράπεζες ..δεσμεύουν τις κατεχόμενες περιουσίες των προσφύγων, οι οποίοι δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν στην αποπληρωμή των δανείων τους. Σύμφωνα με τα στοιχεία του 2007-2009 υπάρχουν ΜΕΜΟ [δεσμεύσεις ακινήτων περιουσιών προσφύγων στα κατεχόμενα] για 539 περιπτώσεις και αφορούν 1816 κτήματα, ενώ η Κοινοβουλευτική επιτροπή ζήτησε από το κτηματολόγιο στοιχεία μέχρι το 2012....[ Ο πρόεδρος του «Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών», κ. Α. Πούρος, δήλωσε].. «η δέσμευση περιουσιών προσφύγων στα κατεχόμενα είναι μια θλιβερή κατάντια του συστήματος και της κοινωνίας. Οι εμπορικές τράπεζες αφού "στραγγαλίζουν" τους πρόσφυγες στις ελεύθερες περιοχές, τότε προβαίνουν σε ΜΕΜΟ στις κατεχόμενες περιουσίες τους, περιμένοντας σαν τα κοράκια να τις αρπάξουν με την επίλυση του κυπριακού." Στην ίδια συνεδρία, σε αντιδιαστολή με το πιο πάνω, οι εκπρόσωποι του συνεργατισμού διαβεβαίωσαν ότι το κίνημα δεν προχωρεί σε δέσμευση της περιούσιας των προσφύγων, προσφέροντας τους αντίθετα εναλλακτικά σχέδια αποπληρωμής.
Και φυσικά αυτά επιτρέπονται όταν δεν είναι επικεφαλής επιτροπής της βουλής δικηγόρος με διαπλοκή συμφερόντων με τις τράπεζες

Δεν υπάρχουν σχόλια: