14 Σεπ 2012

Θέσεις ΕΡΑΣ για το προσχέδιο προτάσεων της Τρόικα



Η Επιτροπή για μια Ριζοσπαστική Αριστερή Συσπείρωση (ΕΡΑΣ) επιθυμεί να κοινοποιήσει τις θέσεις της στα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας στο θέμα του προσχεδίου προτάσεων της Τρόικα.

Η διαρροή και δημοσιοποίηση του προσχεδίου επιβεβαίωσε τα αναμενόμενα σε σχέση με τη λογική και φιλοσοφία γύρω από την οποία θα κινηθεί το μνημόνιο, παρά το ότι αυτό δεν βρίσκεται ακόμα στην τελική του μορφή. Πέραν του ότι οι προτάσεις αυτές είναι ουσιαστικά η υιοθέτηση των θέσεων της ΟΕΒ, των οποίων σκοπός είναι η προστασία και θωράκιση του συσσωρευμένου πλούτου, είναι ξεκάθαρο ότι οι βασικοί άξονες είναι οι εξής: (α) η περαιτέρω συρρίκνωση του κράτους προνοίας, (β) η μείωση μισθών και ωφελημάτων δημοσίων υπαλλήλων, (γ) η ελαχιστοποίηση της δυνατότητας αύξησης των εσόδων του κράτους, (δ) η στοχοποίηση των πλατειών μαζών σε σχέση με την όποια φορολογία, αφού οι προτάσεις αφορούν φόρους κατανάλωσης, (ε) η έλλειψη πραγματικής αναπτυξιακής λογικής, πέραν της περαιτέρω μείωσης του κόστους εργασίας (υπενθυμίζουμε ότι η Κύπρος έχει αυτή τη στιγμή το δεύτερο χαμηλότερο κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος στην Ευρώπη).

Θέση της ΕΡΑΣ είναι ότι τα μέτρα αυτά θα βυθίσουν την Κυπριακή Δημοκρατία στη μεγαλύτερη και μακρύτερη ύφεση στην ιστορία της. Σκοπός των μέτρων δεν είναι η ανάκαμψη, αλλά η δογματική εφαρμογή ενός νεοφιλελεύθερου μοντέλου μεταρρυθμίσεων με ιδεολογικό παρά πραγματολογικό περιεχόμενο, αγνοώντας βασικές αρχές της οικονομίας που συνδέονται με την κοινωνική συνοχή μέσα στις προκλήσεις της σύγχρονης εποχής. Αποτέλεσμα της εφαρμογής αυτού του μοντέλου θα είναι διεύρυνση της πόλωσης στην κατανομή του πλούτου με τεράστιο κοινωνικό κόστος, αφού πιέζει ακόμα περισσότερο τους μισθωτούς και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, δίνοντας τη χαριστική βολή στη καταναλωτική δυνατότητα των μεσαίων στρωμάτων, ενώ παράλληλα αφήνει ακόμα πιο εκτεθειμένες τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

Με άλλα λόγια, η ιδεοληπτική εφαρμογή νεοφιλελεύθερων συνταγών έχει ως στόχο να ενισχύσει και να θωρακίσει το 1%· αυτό το 1% που για δεκαετίες συγκέντρωνε στα χέρια του τις πλουτοπαραγωγικές πηγές, και προκάλεσε, αλλά και καρπώθηκε από την κρίση. Έτσι οδηγούμαστε σε μια λογική επιβίωσης του ισχυροτέρου στα πλαίσια ενός κοινωνικού δαρβινισμού.

Παρά τη συνθηματολογία ότι δεν υπάρχει εναλλακτική επιλογή, η ΕΡΑΣ τονίζει ότι η έξοδος από την κρίση περνά από τη διαμόρφωση μιας οικονομικής πολιτικής βασισμένης στη διόρθωση των πραγματικών προβλημάτων της κυπριακής οικονομίας: την αύξηση του σκανδαλωδώς χαμηλού ανώτατου φορολογικού συντελεστή που σήμερα βρίσκεται στο 35%, τη φορολόγηση του συσσωρευμένου πλούτου και της ακίνητης περιουσίας, την άμεση είσπραξη των ανείσπρακτων φόρων, τον εξορθολογισμό της λειτουργίας της κρατικής μηχανής χωρίς τη συρρίκνωσή του κοινωνικού κράτους, την αύξηση του εταιρικού φόρου, το πάγωμα των εξοπλισμών και των στρατιωτικών δαπανών, την πραγματική φορολόγηση της εκκλησίας, τη λήψη αποτελεσματικών μέτρων για πάταξη της φοροδιαφυγής, την εφαρμογή του πόθεν έσχες για όλους, την αναδιοργάνωση του τραπεζικού τομέα και την έμφαση στην ανάπτυξη, στρέφοντας την Κύπρο μακριά από την εξάρτηση από τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες και το υψηλό ρίσκο που αυτή εμπεριέχει. Οι προτάσεις αυτές τυγχάνουν επεξεργασίας και κωδικοποίησης από το οικονομικό επιτελείο της ΕΡΑΣ, και θα δημοσιοποιηθούν σύντομα.

Σε ό,τι αφορά την αποτροπή της εφαρμογής του μνημονίου και τη βύθιση της Κύπρου σε μακρόχρονη και επώδυνη ύφεση, η μόνη διέξοδος είναι οι δυναμικές κινητοποιήσεις. Η Τρόικα και οι θιασώτες της στην Κύπρο προβάλλουν το μνημόνιο ως τη μόνη επιλογή για την αντιμετώπιση των δημοσιονομικών αναγκών του κράτους μέσα από τη λιτότητα. Η κάλυψη αυτών των αναγκών μπορεί να γίνει μέσα από την άμεση αύξηση των εσόδων του κράτους πριν τον τελεσιγραφικό εκβιασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τρόικα. Η Βουλή αντιστάθηκε επανειλημμένα στην προοπτική αναμόρφωσης του φορολογικού συστήματος με νύχια και με δόντια.

Η δυναμική διεκδίκηση των δικαιωμάτων του 99% και η προοπτική παρατεταμένης κοινωνικής αναταραχής είναι ο μόνος μοχλός πίεσης απέναντι στην κοντόφθαλμη νεοφιλελεύθερη πολιτική της Βουλής, που αρνείται να ψηφίσει τα όποια μέτρα δεν προϋποθέτουν τη συρρίκνωση του κράτους προνοίας, τη μείωση των μισθών, την κατάργηση της ΑΤΑ, και τη φορολογική ανοσία του επί δεκαετίες συσσωρευμένου πλούτου στην Κύπρο.

Γραφείο Τύπου ΕΡΑΣ
14 Σεπτεμβρίου 2012



Δεν υπάρχουν σχόλια: