7 Σεπ 2012

Πανικός και εσωτερικοί ανταγωνισμοί στο τραπεζιτικό λόμπι: πολλαπλασιάζονται οι ζημιές καθώς υπολογίζονται τα δάνεια και κάποιοι ανησυχούν για την έρευνα


Το σαββατοκύριακο, 1-2 Σεπτεμβρίου, ανακοινώθηκαν οι ζημιές της Λαϊκής - «Καραμπινάτη ζημιά 729 εκατομμυρίων ευρώ» σύμφωνα με τον Οικονομικό Φιλελεύθερο - και το γεγονός ότι οι καταθέσεις είναι μειωμένες συνολικά. Οι νέες ζημιές ανακοινώθηκαν, καθώς, άρχισαν να υπολογίζονται οι απώλειες από μη εξυπηρετούμενα δάνεια και η βασική πηγή της κατακόρυφης ανόδου των ζημιών φαίνεται να οφείλεται στην επέκταση της τράπεζας στην Ελλάδα:
«Στην Κύπρο τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια το β’ τρίμηνο του 2012 αυξήθηκαν κατά 486 εκατομμύρια οδηγώντας το δείκτη των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων στο 13.6%.....Στην Ελλάδα λόγω της συνεχώς επιδεινούμενης κρίσης, ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων αυξήθηκε σε 32.6%..»[Φιλελευθερος,1/9/2012]
Με την «
απομείωση υπεραξίας και άλλων άϋλων περιουσιακών στοιχείων ύψους 580 εκατ. ευρώ, κυρίως από δραστηριότητες στην Ελλάδα…αυξάνει τη λογιστική ζημιά που αναλογεί στους μετόχους της τράπεζας σε 1.309 εκατ.»
Υπενθυμίζεται ότι αρχικά η Λαϊκή ζητούσε «μόνο» 1.8 δις.
Την ίδια μέρα, η Χαραυγή έγραφε ότι «οι ελεγκτές του Οίκου Α & Μ επισκέφθηκαν το τμήμα επισφαλών δανείων της Λαϊκής τράπεζας και ζήτησαν μεταξύ άλλων και τους φακέλους δανείων που φαίνεται να έχουν διαγραφεί». Και η έρευνα θα πάει πίσω, στην περίοδο του Χρηματιστηρίου «και αφορά διαγραφέντα δάνεια, τα οποία είχαν συναφθεί την περίοδο 1999-2008..»

Όταν το λόμπι των τραπεζών ανησυχεί για τα «δικαιώματα»/ «μυστικά» του Ορφανίδη στους σκληρούς δίσκους των ηλεκτρονικών υπολογιστών της Κεντρικής
Σε αυτό το πλαίσιο, το λόμπι των τραπεζών εξαπέλυσε μια συντονισμένη επίθεση μέσω μερικών ΜΜΕ, ενάντια στο Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, με πρόσχημα το ότι ο κ. Δημητριάδης ζήτησε από τους υπαλλήλους να παραδώσουν τους υπηρεσιακούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές και τηλέφωνα. Η επίθεση ξεκίνησε από την "Αλήθεια". Αξίζει ένα σχόλιο για τη φαινομενική ασυναρτησία της εφημερίδας του κ. Χάσικου. Πριν λίγες μέρες, κάλυψε με ντοκουμέντα - τα οποία, προφανώς, διέρρευσαν μερικοί στην Τράπεζα Κύπρου - τη μεγάλη απάτη της αγοράς ελληνικών ομολόγων την περίοδο Δεκέμβριος 2009- Απρίλιος 2010. Λογικά, θα περίμενε κάποιος ότι η ίδια εφημερίδα θα στήριζε την έρευνα για τις τράπεζες. Μόλις, όμως, ξεκίνησε η έρευνα και ο Οίκος που την ανέλαβε ζήτησε να ερευνηθούν τα αρχεία των υπολογιστών της Κεντρικής για να συγκριθούν με τα στοιχεία από τις τράπεζες, ξαφνικά, η εφημερίδα ξαναγύρισε στον παλιό της ρόλο – της συγκάλυψης του σκανδάλου των τραπεζών. Το ότι είναι και η εφημερίδα του ΔΗΣΥ ίσως να εξηγεί, εν μέρει, τη μεταστροφή. Ή ίσως οι αποκαλύψεις για το 2009-10 να έγιναν σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η έρευνα σε μερικά θέματα.
Η προσπάθεια να αρθρωθεί ένα είδος επίθεσης ενάντια στην έρευνα καλύφτηκε πίσω από διαμαρτυρίες για "καταπάτηση" των δικαιωμάτων των υπαλλήλων κλπ. Παρά το ότι διευκρινίσθηκε, αμέσως, ότι το θέμα αφορούσε τους υπηρεσιακούς υπολογιστές, η επίθεση συνεχίστηκε και άρχισε να γίνεται εμφανές ότι ο στόχος της ήταν κάτι άλλο. Το σαββατοκύριακο, η επίθεση διευρύνθηκε με την ένταξη σε αυτήν και μέρους τους συγκροτήματος Δίας - η Σημερινή είχε συνέντευξη του Ορφανιδη, η οποία προβλήθηκε και από Σίγμα, το οποίο γενικότερα προσπάθησε να εστιάσει στα πρωτοσέλιδα της κατά τα άλλα ανταγωνιστικής εφημερίδας – της Αλήθειας. Ο Πολίτης της Κυριακής κινήθηκε επίσης στο ίδιο κλίμα προσπαθώντας να κατασκευάσει κλίμα «καταστροφολογίας» για να περιοριστούν οι έρευνες για στις τράπεζες.
Όταν παρενέβη και ο επικεφαλής της Αρχής Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και επιβεβαίωσε ότι έδωσε άδεια για την έρευνα, ακριβώς, επειδή είχε να κάμει με υπηρεσιακά στοιχεία, η «Αλήθεια» έμεινε μόνη της πάλι και το θέμα άρχισε να υποχωρεί. Μέχρι που διέρρευσε, το απόγευμα της Δευτέρας, χωρίς να διαψευστεί, το ουσιώδες: ότι ο βασικός εμπλεκόμενος στην όλη ιστορία ήταν ο τέως διοικητής της Κεντρικής, ο κ. Ορφανιδης ο οποίος πήρε μαζί του τους υπηρεσιακούς υπολογιστές τους οποίους χρησιμοποιούσε και μετά τους επέστρεψε αφού αφαίρεσε τους σκληρούς δίσκους. Και όταν τελικά σχολίασε το θέμα την Πέμπτη φάνηκε να αδυνατεί να αντιληφθεί το απλό γεγονός ότι οι υπηρεσιακοί υπολογιστές ανήκουν στο Δημόσιο – και ότι δίνονται για εργασίες του Δημόσιου.

Διαρροές και διαμάχες καθώς τρίζει το τραπεζιτικό κατεστημένο
Γενικότερα, πάντως, στο μέτωπο των τραπεζών συνεχίζονται οι αλλαγές. Την Τετάρτη, υπέβαλε την παραίτηση του ακόμα ένας αξιωματούχος της Λαϊκής, ο κ. Κουννής. Την Κυριακή 2/9, η Καθημερινή έβαζε τις αποκαλύψεις των προηγούμενων ημερών σε ένα πλαίσιο διαρροών, από αντίπαλες ομάδες μέσα στις ίδιες τις τράπεζες, οι οποίες προσπαθούν να μετατοπίσουν την ευθύνη. Και ακόμα και εδώ καταγράφεται η παραδοχή για την ευθύνη του τραπεζιτικού τομέα και στην επιβάρυνση της «πιστοληπτικής ικανότητας» της χώρας:
«Οι δυο μεγάλες τράπεζες της Κύπρου βαρύνονται με την κατηγορία ότι με τη έκθεση τους στα ελληνικά ομόλογα [5 δις ευρώ] και την ελληνική οικονομία [χορηγήσεις 24 εκτ. ευρώ] επιβάρυναν την πιστοληπτική ικανότητας της χώρας, την οδήγησαν εκτός αγορών και τελικά στην αγκαλιά του Μηχανισμού Στήριξης. Ωστόσο, το πρόβλημα δεν είναι από μόνη της, η έκθεση στο ελληνικό δημόσιο, αλλά η ραγδαία πιστωτική επέκταση..»

Η δυσφορία με τις τράπεζες, πάντως, φαίνεται να διαχέεται. Παρά τις προσπάθειες συγκάλυψης, τη Δευτέρα και την Τρίτη όλα τα κόμματα ένοιωσαν, προφανώς, την ανάγκη και εξέδωσαν ανακοινώσεις για την ανάγκη έρευνας για τις τράπεζες. Ενώ στον Φιλελεύθερο της Κυριακής υπήρχαν και δηλώσεις παραγόντων του κεφαλαίου, όπως ο Επιφανίου, ο οποίος ήταν, επίσης, σαφής για τις ευθύνες των τραπεζών – ιδιαίτερα στην χρηματοδότηση της φούσκας του «κατασκευαστικού τομέα». Και ανάλογα λέγονται κατ’ ιδίαν από άλλους παράγοντες οι οποίοι διεκδικούν ότι προειδοποιούσαν τις διοικήσεις των τραπεζών από το 2010. Ήδη ανακοινώθηκε ότι «ομάδα μετόχων» της Τράπεζας Κύπρου καταχώρησε αγωγές σε δικαστήριο εναντίον του Συγκροτήματος και υπευθύνων της Τράπεζας.

www.defterianaynosi.com

1 σχόλιο:

Anef_Oriwn είπε...

Ξεκίνησα να γράφω ένα σχόλιο με σκέψεις, παρατηρήσεις, ενστάσεις και προβληματισμούς με αφορμή συγκεκριμένο κείμενο του < Γρηγόρη, αλλά βγαίνει μεγάλο … Γι’ αυτό και θα το επεξεργαστώ ακόμα λίγο και θα το κάνω ανάρτηση στο Blog…