9 Φεβ 2013

Κείμενο 7 μελών της ΕΡΑΣ - Καταψηφίστε τους υποψήφιους της Δεξιάς. Ψηφίστε Σταύρο Μαλά



6/2/2013
Καταψηφίστε τους υποψήφιους της Δεξιάς – Ψηφίστε Σταύρο Μαλά

Οι προεδρικές εκλογές διαδραματίζονται σε ένα πρωτοφανές ευρωπαϊκό και τοπικό συγκείμενο. Η παγκόσμια καπιταλιστική κρίση ανέδειξε τα προβλήματα μιας ημιτελούς νομισματικής ένωσης εθνικών οικονομιών, με πολύ διαφορετικά επίπεδα ανάπτυξης και χωρίς τους αναγκαίους μηχανισμούς αλληλεγγύης ανάμεσα στα κράτη-μέλη της.

Η κρίση συνοχής της ευρωζώνης και η διαχείρισή της μέσω των μνημονίων και των πολιτικών λιτότητας στον ευρωπαϊκό Νότο, όχι μόνο δεν επιλύουν τα προβλήματα συνοχής της ζώνης, αλλά και αποδομούν ταχύτατα το κοινωνικό κράτος, βυθίζουν τις οικονομίες στην ύφεση, αυξάνουν την ανεργία, τη φτώχεια και τις κοινωνικές ανισότητες. Δημιουργούν έτσι πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη ακροδεξιών πολιτικών σχηματισμών και νεοφασιστικών κινημάτων που σε μερικές περιπτώσεις, όπως στην Ελλάδα, πήραν ανησυχητικές διαστάσεις.

Σε όλη τη Νότια Ευρώπη δεν υπάρχει άλλη συνταγή αντιμετώπισης της μετωπικής επίθεσης του κεφαλαίου κατά του εργατικού και δημοκρατικού κεκτημένου από την οργανωμένη κοινωνικά και πολιτικά ταξική αντίσταση των δυνάμεων της εργασίας, που αποτελεί ταυτόχρονα τη μόνη εγγύηση κατά της διαδικασίας εκβαρβαρισμού της κοινωνίας.

Αυτή η πολιτική αντίστασης ισχύει και για την Κύπρο. Συνίσταται στη μη αποδοχή των μνημονίων και των πολιτικών λιτότητας και στην επεξεργασία εναλλακτικών, ριζοσπαστικών πολιτικών αντιμετώπισης της κρίσης που να εναποθέτουν το κόστος της σε αυτούς που την προκάλεσαν: στο κεφάλαιο και το πλουτοκρατικό κατεστημένο που εγκλώβισαν τον τόπο σε ένα τυχοδιωκτικό μοντέλο ανάπτυξης με ένα υδροκέφαλο τραπεζικό σύστημα.

Η Επιτροπή για μια Ριζοσπαστική Αριστερή Συσπείρωση (ΕΡΑΣ) εργάζεται για την οικοδόμηση αυτής της αντίστασης μέσα στην κυπριακή κοινωνία για προάσπιση και διεύρυνση των εργατικών και δημοκρατικών κεκτημένων. Αυτές οι πολιτικές προϋποθέτουν, ωστόσο, μια κεντρική στρατηγική επιλογή: αυτήν της ταξικής σύγκρουσης και των κοινωνικών κινημάτων και όχι αυτήν της επιδίωξης ταξικής συναίνεσης και εθνικής ομοφωνίας, που, στην παρούσα συγκυρία, οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην αποθράσυνση της οικονομικής ολιγαρχίας.

Παρά την ομοφωνία στη συγκεκριμένη αυτή ανάλυση, στη συνέλευση της ΕΡΑΣ πάνω στο ζήτημα των εκλογών (17/11/2012) δεν έγινε κατορθωτό να διαμορφωθεί συμφωνημένη θέση. Η πλειοψηφία υποστήριξε την αποχή, θεωρώντας τη συγκεκριμένη επιλογή ως επιβεβλημένη στο βαθμό που δεν υπήρχε υποψήφιος της Αριστεράς που να μην αποδέχεται την υπογραφή του μνημονίου. Η μειοψηφία υποστήριξε αντίθετα ότι παρόλα αυτά είναι αδύνατο στις πιο κρίσιμες και ταξικά φορτισμένες εκλογές από της ίδρυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας να κρατηθούν ίσες αποστάσεις από όλους τους υποψηφίουςi.

Οι υπογράφοντες, ιδρυτικά μέλη της ΕΡΑΣ, οι οποίοι συγκαταλεγόμαστε σε αυτούς που υποστήριξαν τη μειοψηφήσασα θέση, αποφασίσαμε να δημοσιοποιήσουμε επώνυμα τη θέση μας. Για μας, υπάρχει διακριτή διαφορά ανάμεσα στον υποψήφιο της Αριστεράς Σταύρο Μαλά και τους υποψηφίους της Δεξιάς. Η εκλογική στήριξη στον Σταύρο Μαλά δεν αναιρεί τις διαφωνίες μας με το πρόγραμμά του και ιδίως με το ότι δεν υιοθέτησε αντιμνημονιακή πολιτική, όπως εμείς θα το επιθυμούσαμε. Ταυτόχρονα όμως τονίζει την κάθετη αντίθεσή μας με τους εκπροσώπους του μεγάλου κεφαλαίου και τους καθ’ εαυτό εκφραστές του νεοφιλελεύθερου δόγματος στη χώρα μας. Νίκη της δεξιάς θα διευκολύνει περαιτέρω τις εργοδοτικές οργανώσεις οι οποίες έχουν ήδη υιοθετήσει την πιο επιθετική πολιτική της ιστορίας τους.

Είναι επίσης σαφές ότι οι υποψήφιοι της δεξιάς στηρίζουν και τροφοδοτούν την άνοδο του εθνικισμού, της ξενοφοβίας και του ρατσισμού και δυσχεραίνουν τη συνεννόηση και τις επαφές μεταξύ των Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων που αγωνίζονται για μια δικοινοτική ομοσπονδιακή Κύπρο.

Η στήριξή μας στον Σταύρο Μαλά είναι προπαντός μια πράξη αλληλεγγύης με ένα μεγάλο και ταξικά συνειδητοποιημένο κομμάτι της εργατικής τάξης που το επόμενο διάστημα θα πρέπει να δώσει δυναμικά το παρόν του για την προάσπιση των στοιχειωδών εργασιακών και δημοκρατικών του δικαιωμάτων.

Παράλληλα είμαστε απόλυτα πεπεισμένοι ότι η εκλογική εξασθένιση των δυνάμεων της Αριστεράς κάθε άλλο παρά θα βελτίωνε τις συνθήκες και τις δυνατότητες για αντιμνημονιακό αγώνα και κοινωνική αντίσταση.

Η Δεξιά άσκησε ασφυκτική πίεση προς την κυβέρνηση για να επιβάλει – και επέβαλε δια της «κυβερνώσας Βουλής» – πολιτικές λιτότητας, ανατρέποντας την όποια κοινωνική πολιτική επιχείρησε να ασκήσει ο Πρόεδρος Χριστόφιας. Ως εσωτερική «τρόικα» εμπόδισε τις προσπάθειες για να αυξηθεί ο εταιρικός φόρος, ο φόρος της μεγάλης ακίνητης ιδιοκτησίας και να καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή. Ο αντικομμουνιστικός παροξυσμός της Δεξιάς και του κεφαλαίου καταδεικνύει ότι αντιλαμβάνονται τις δυνάμεις της Αριστεράς ως σημαντικό εμπόδιο στους νεοφιλελεύθερους σχεδιασμούς τους.

Στην εκλογική αυτή μάχη επομένως δηλώνουμε δημόσια την υποστήριξή μας στον υποψήφιο της Αριστεράς, Σταύρο Μαλά.

Αγιομαμίτης Ντίνος

Αχνιώτης Κωστής

Οικονόμου Δάφνος

Παπαδοπούλου Ανθούλα

Τεμπριώτης Μάριος

Τομπάζος Σταύρος

Τσιμίλλη-Μιχαήλ Μερόπη


i Για απόφαση ΕΡΑΣ σχετικά με εκλογές δες: http://erascy.blogspot.com/2012/12/blog-post_4.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: