19 Φεβ 2013

Η ΕΡΑΣ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ ΝΕΑ ΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗ ΛΕΜΕΣΟ ΚΑΙ  ΕΚΦΡΑΖΕΙ ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΚΟΥΡΔΩΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ


Η Επιτροπή για μια Ριζοσπαστική Αριστερή Συσπείρωση (ΕΡΑΣ) καταδικάζει την πρόσφατη φασιστική επίθεση του ΕΛΑΜ εναντίον Κούρδων, η οποία σημειώθηκε το βράδυ της προηγούμενης Παρασκευής, 15 Φεβρουαρίου, στη Λεμεσό.

Τα γεγονότα ξεκίνησαν γύρω στις 19:00, όταν κατά τη διάρκεια μίας πορείας και λαμπαδηφορίας διαμαρτυρίας που πραγματοποιούσαν οι Κούρδοι για την 14η επέτειο της απαγωγής και σύλληψης του Κούρδου ηγέτη Αμπτουλάχ Οτσαλάν, επί της Οδού Ανεξαρτησίας, εμφανίστηκε ένα αυτοκίνητο με τρεις Κύπριους επιβάτες, οι οποίοι άρχισαν να παρενοχλούν την πορεία και να βρίζουν τους Κούρδους. Ως αποτέλεσμα, οι Κούρδοι άρχισαν να αντιδρούν και η αστυνομία επενέβη, διώχνοντας τους τρεις Κύπριους επιβάτες του αυτοκινήτου, με στόχο να αποφευχθούν τα οποιαδήποτε επεισόδια.

Γύρω στις 21:00 και αφού η πορεία κατέληξε στο Πολιτιστικό Κέντρο του Κουρδιστάν «Θεόφιλος», στην Οδό Ναυαρίνου, εμφανίστηκαν 100 περίπου Κύπριοι φασίστες, με κουκούλες και ρόπαλα, οι οποίοι επιτέθηκαν με βόμβες μολότοφ εναντίον των Κούρδων, που βρίσκονταν συγκεντρωμένοι εντός του οικήματος τους. Οι Κούρδοι, στην προσπάθεια τους να απωθήσουν τους επιτιθέμενους φασίστες και να αμυνθούν, άρχισαν να πετούν πέτρες. Τα επεισόδια έληξαν αμέσως μετά τη νέα επέμβαση της αστυνομίας, η οποία προέβη στη σύλληψη τριών Κύπριων φασιστών που συμμετείχαν στην επίθεση. Από τη ρήξη μολότοφ προκλήθηκαν σοβαρές ζημιές στο Πολιτιστικό Κέντρο του Κουρδιστάν «Θεόφιλος», ενώ παράλληλα οι φασίστες προκάλεσαν ζημιές και σε παρακείμενες δημόσιες υποδομές (πεζοδρόμια και λάμπες φωτισμού).

Για άλλη μια φορά, η ΕΡΑΣ καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο τις φασιστικές επιθέσεις εναντίον μεταναστών και προσφύγων που μένουν στη χώρα μας και εκφράζει την έντονη ανησυχία της για την αποθράσυνση νεοφασιστικών ατόμων και ομάδων, που εντείνουν τις επιθέσεις μίσους ενάντια σε συνανθρώπους μας, με πρόσχημα τη διαφορετικότητα τους. Παράλληλα, η ΕΡΑΣ εκφράζει την αμέριστη αλληλεγγύη και συμπαράσταση της προς όλες τις κοινότητες μεταναστών και προσφύγων που διαμένουν στη χώρα μας και βρίσκονται, πλέον, υπό τη μόνιμη απειλή και στοχοποίηση από συγκεκριμένες συμμορίες φασιστών, ρατσιστών και εθνικιστών. Τέλος, η ΕΡΑΣ καλεί όλες τις αρμόδιες αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας να επιδείξουν μηδενική ανοχή σε κάθε φασιστική επίθεση και δεσμεύεται όπως εντείνει τις προσπάθειες της για δημιουργία ενός μαζικού αντιφασιστικού μετώπου. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: