20 Αυγ 2013

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ 1 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ- 1 EYLÜL ORTAK AÇIKLAMASI

Πρόγραμμα της εκδήλωσης

Η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία ΠΣΟ καθιέρωσε την 1η Σεπτεμβρίου, ως Παγκόσμια μέρα δράσης των Συνδικάτων για την ειρήνη στην μνήμη της επίθεσης της ναζιστικής Γερμανίας κατά της ανθρωπότητας το 1939 και των εκατομμυρίων θυμάτων του ναζισμού και του φασισμού. Τούτη η μέρα, για το κάθε προοδευτικό και δημοκρατικό άνθρωπο είναι μέρα καλέσματος για αγώνα με στόχο την επικράτηση της ειρήνης στην χώρα μας και παγκόσμια.

Με την ευκαιρία της 1 Σεπτεμβρίου, παγκόσμιας μέρας δράσης των Συνδικάτων για την ειρήνη, εκφράζουμε την αλληλεγγύη και συμπαράσταση μας σ’ όλους τους λαούς που αγωνίζονται για ανθρώπινα και εργασιακά δικαιώματα, για δημοκρατία, που ενώνονται στον κοινό στόχο για την οικοδόμηση ενός καλύτερου κόσμου χωρίς ανισότητες και εκμετάλλευση. Ο ιμπεριαλισμός σε όλη την διάρκεια της ιστορίας, προκάλεσε και συνεχίζει να προκαλεί πολέμους και δυστυχία σε πολλούς λαούς. Ενώνουμε τη φωνή μας με τις φιλειρηνικές προοδευτικές δυνάμεις στον κόσμο που αγωνίζονται για παγκόσμια ειρήνη βασισμένη στον σεβασμό των αρχών του διεθνούς δικαίου, ενάντια στην ιμπεριαλιστική Νέα Τάξη πραγμάτων.

Υπερασπίζουμε το δικαίωμα των Λαών στην περιοχή μας αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο, να αγωνίζονται και να διεκδικούν συνθήκες πραγματικής δημοκρατίας στις χώρες τους.

Οι εργαζόμενοι σε όλο τον κόσμο βιώνουν τις αρνητικές συνέπειες της οικονομικής κρίσης. Πρόκειται για μια κρίση του καπιταλισμού και του νεοφιλελεύθερου μοντέλου που επικράτησε τις τελευταίες δεκαετίες και έχει οδηγήσει στη διεύρυνση των ανισοτήτων, στην υπόσκαψη του κοινωνικού κράτους και στην διάλυση των εργασιακών σχέσεων. 

Η οικονομική ανισότητα, η εκμετάλλευση, η αθλιότητα και η φτώχεια για μεγάλο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού, αυξάνεται περισσότερο από ποτέ. Τα σκληρά μέτρα λιτότητας που επιβάλλονται στους λαούς αποτελούν πικρές συνταγές που στοχεύουν να γυρίσουν τους εργαζόμενους σε άλλες εποχές που νομίζαμε ότι πέρασαν ανεπιστρεπτί. 

Τα μεγάλα προβλήματα της δραματικής αύξησης της ανεργίας, της μαζικής μετανάστευσης ανθρώπων, του νέου κύματος έξαρσης του ρατσισμού, της αλλαγής των κλιματικών συνθηκών και της μεγάλη καταστροφής στο περιβάλλον, είναι ζητήματα που επηρεάζουν αρνητικά τις ισορροπίες στον κόσμο και θέτουν την παγκόσμια ειρήνη σε κίνδυνο.

Αναπόφευκτα και στην χώρα μας, όλοι οι εργαζόμενοι έχουν επηρεαστεί από τις συνέπειες της παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης. Η επιβολή σκληρών μέτρων λιτότητας κάτω από μανδύα υποτιθέμενων πακέτων ¨διάσωσης¨ δεν είναι τίποτε άλλο από προσπάθεια υποδούλωσης των εργαζομένων και επιστροφή στον εργασιακό μεσαίωνα. Εμείς από θέση αρχής συνεχίζουμε και εντείνουμε τον αγώνα μας ώστε να μην φορτωθούν τα σπασμένα της καπιταλιστικής κρίσης πάνω στην πλάτη της εργατικής τάξης και να μην ξηλωθούν κατακτήσεις που κερδήθηκαν με σκληρούς αγώνες, πολλές φορές ακόμα και με αίμα. 

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, επιχειρείται από ακραίες, σοβινιστικές δυνάμεις η καλλιέργεια του ρατσισμού, του εθνικισμού και του νεοφασιμού. Ως εργαζόμενοι χρειάζεται να αναλάβουμε πρωτοβουλίες και δράσεις που θα δημιουργούν ανάχωμα στην κοινωνία και να μην επιτρέπουν να περάσει το μίσος και η μισαλλοδοξία.

Η αλληλεγγύη μεταξύ των εργαζομένων αποτελεί σημαντικό όπλο στην ανάγκη αντίστασης στα σχέδια όλων όσων επιβουλεύονται τις κατακτήσεις μας, όλων όσων σχεδιάζουν για μας, χωρίς εμάς.

Ο πιο σοβαρός κίνδυνος που αντιμετωπίζει ο Κυπριακός λαός είναι η συνέχιση της de facto διαίρεσης του τόπου μας. Ο αγώνας για την ειρήνη και την επανένωση της χώρας μας, είναι για μας  βασική και άμεση προτεραιότητα μας. Ξέρουμε ότι καμία κατάκτηση των εργαζομένων δεν μπορεί να είναι μόνιμη και σταθερή όσο η πατρίδα μας παραμένει διχοτομημένη. 

Σταθερά και αταλάντευτα αγωνιζόμαστε για την επανένωση και αποστρατικοποίηση της Κύπρου, για την δημιουργία συνθηκών ειρήνης, ασφάλειας και ευημερίας για όλους τους Κυπρίους, χωρίς κηδεμόνες και χωρίς προστάτες.

Καλούμε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη στο διεθνές επίπεδο να εντείνουν τις προσπάθειες τους για εξεύρεση συμφωνημένης λύσης, σημειώνοντας ότι η παρέλευση του χρόνου δεν βοηθά το στόχο της λύσης, αλλά αντίθετα βοηθά στην εδραίωση της υφιστάμενης κατάστασης. Για το συμφέρον της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής κοινότητας ζητούμε την  επανέναρξη της διαδικασίας των συνομιλιών, με ειλικρινή διάθεση, χωρίς υπαναχωρήσεις και με σεβασμό στα μέχρι σήμερα συμφωνηθέντα θέματα.


Η κοινή βάση για τη λύση υπάρχει και αυτή είναι συμφωνημένη στις συμφωνίες ανωτάτου επιπέδου μεταξύ των δύο κοινοτήτων και υιοθετημένη από τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

O στόχος μας είναι η λύση δικοινοτικής, διζωνικής Ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως αυτή προνοείται από τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, και που θα προνοεί για ένα κράτος, με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα βάσει των συμφωνιών 23ης Μαΐου και 1ης Ιουλίου. Παραμένουμε σταθερά δεσμευμένοι στο στόχο μας. 

Αυτή είναι η λύση που εξυπηρετεί τους κύπριους και που θα μετατρέψει την χώρα μας σε γέφυρα ειρήνης και ασφάλειας για ολόκληρη την περιοχή μας.

Αρνούμαστε την διχοτόμηση. Τέτοιες καταστάσεις θα έχουν καταστροφικές συνέπειες για την Κύπρο και την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.

O κοινός αγώνας των εργαζομένων για επίλυση του Κυπριακού προβλήματος και επανένωση της Κύπρου είναι μέρος του ευρύτερου αγώνα των λαών του κόσμου για παγκόσμια ειρήνη. 

Καλούμε όλους τους Κύπριους να ενωθούν μαζί μας στην εκδήλωση που θα γίνει προς τιμή της 1η Σεπτεμβρίου, για να συνεχίσουμε και να ενισχύσουμε τον κοινό αγώνα με στόχο την ειρήνη και την επανένωση. Σε αυτά τα πλαίσια, επαναλαμβάνουμε την θέση μας για άμεση αποστρατικοποίηση ολόκληρης της Κύπρου μαζί με την λύση. 


Καλούμε όσες οργανώσεις, Συνδικαλιστικές ή άλλα οργανωμένα σύνολα, συμφωνούν με το παρών κείμενο, να ενώσουν την φωνή τους μαζί μας για να δώσουμε βροντερό μήνυμα ότι η λύση και η επανένωση του τόπου μας, αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα. 

PEO, DEV-IS, KTOS, KTOEOS, KTAMS, BES

Δεν υπάρχουν σχόλια: