29 Αυγ 2013

1η Σεπτεμβρίου, Παγκόσμια μέρα δράσης των Συνδικάτων για την Ειρήνη

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΕΙΡΗΝΗΣ
ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ (ΕΡΑΣ)
   29.8.2013
Η ΕΡΑΣ χαιρετίζει την κοινή εκδήλωση Ε/Κ και Τ/Κ Συνδικαλιστικών οργανώσεων για την Παγκόσμια Μέρα Ειρήνης (1η Σεπτεμβρίου) και καλεί τα μέλη της και όλους τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν σ’ αυτή.  Ιδιαίτερα στη σημερινή εποχή της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, της σκληρής λιτότητας και του αυταρχισμού της εξουσίας είναι σημαντικό να αναπτύξουμε την ενότητα και την αντίσταση των εργαζομένων ενάντια στις διαδικασίες που φέρνουν ξανά το φάσμα του πολέμου μπροστά μας.
Στην Κύπρο η παγκόσμια οικονομική κρίση οδήγησε ήδη στην οικονομική καταστροφή και την κοινωνική εξαθλίωση μεγάλων στρωμάτων του πληθυσμού. Την ίδια στιγμή στο όνομα του Μνημονίου και της Τρόικα επιβάλλονται βαριές περικοπές στο βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων και των συνταξιούχων και προστατεύονται η χλιδή και ο πλούτος.  Μέσα στο κλίμα της απόγνωσης επανεμφανίζονται διάφοροι σωτήρες με ρατσιστικά και εθνικιστικά συνθήματα και αντιεργατικές απαιτήσεις.
Μέσα στα πλαίσια της εθνικιστικής υστερίας που αναπτύσσεται εντάσσεται και η χωρίς αρχές νεοσυσταθείσα επιχειρησιακή συμμαχία με το Ισραήλ με στόχο την αντιμετώπιση των Τουρκικών απαιτήσεων σε σχέση με το φυσικό αέριο.  Πρόκειται για μια επικίνδυνη νοοτροπία που εγκαταλείπει την πολιτική αρχών και οδηγείται στην άγονη επιδίωξη γεωπολιτικών παιγνιδιών με τις μεγάλες δυνάμεις της Δύσης.  Τέτοια παιγνίδια οδηγούν σε πολεμικές περιπέτειες όπως είδαμε να συμβαίνει στο Ιράκ, το Αφγανιστάν, τη Λιβύη και αλλού.
Σήμερα απροκάλυπτα προγραμματίζουν επίθεση στη Συρία όχι γιατί νοιάζονται για τη χρήση χημικών όπλων αλλά γιατί θέλουν να απαλλαγούν από κάθε καθεστώς που δεν συμμορφώνεται με τις επιθυμίες τους.  Τέτοιες περιπέτειες ωστόσο είναι πολύ επικίνδυνες μέσα στο γενικότερο κλίμα αστάθειας που επικρατεί στην περιοχή και ιδιαίτερα στον Αραβικό κόσμο.  Η πιθανή χρήση των Βρετανικών βάσεων στην Κύπρο και, ακόμα χειρότερα, η πιθανή συνεργασία της Κυπριακής Κυβέρνησης στις επιθέσεις είναι μια εξέλιξη που δημιουργεί ιδιαίτερους κινδύνους για την Κύπρο και την αξιοπρέπεια του Κυπριακού λαού.
Η κοινή εκδήλωση των Ε/Κ και Τ/Κ συνδικαλιστικών οργανώσεων πρέπει να στείλει το μήνυμα ότι οι Κύπριοι εργαζόμενοι αγωνίζονται μαζί για την επικράτηση της ειρήνης στην Κύπρο, την περιοχή και ολόκληρο τον κόσμο.  Πρέπει να δώσει το μήνυμα πως οι Κύπριοι εργαζόμενοι αγωνίζονται μαζί για τη λύση του Κυπριακού και την επανένωση του νησιού, αγωνίζονται μαζί για τη διαμόρφωση μετώπου των εργαζομένων όλου του κόσμου για την ειρήνη και την ευημερία των λαών.
ΕΡΑΣ


Το κάλεσμα σε στήριξη και συμμετοχή και η διακήρυξη των συνδικάτων και η λίστα οργανώσεων που καλούν σε μαζική συμμετοχή στην δικοινοτική εκδήλωση για την παγκόσμια μέρα ειρήνης την 1η του Σεπτέμβρη. Στα ελληνικά , στα τουρκικά και στα αγγλικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: