5 Οκτ 2013

ΟΧΙ ΑΛΛΗ ΑΝΟΧΗ ΣΤΟ ΦΑΣΙΣΜΟ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
της ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ για μια ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ (ΕΡΑΣ)
4 Οκτωβρίου 2013
ΟΧΙ ΑΛΛΗ ΑΝΟΧΗ ΣΤΟ ΦΑΣΙΣΜΟ
Η σύλληψη και φυλάκιση των φασιστών της Χρυσής Αυγής στην Ελλάδα αποτελεί σημαντικό βήμα στην αντιμετώπιση του φασισμού και την περιθωριοποίησή του στην Ελληνική κοινωνία. Οι φασίστες μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο με αποφασιστική δράση. Αν η αποφασιστικότητα και η ταχύτητα που έδειξαν τώρα οι Ελληνικές διωκτικές αρχές επιδεικνυόταν μερικά χρόνια πριν, όταν άρχιζε να γίνεται φανερή η εγκληματική φύση της Χρυσής Αυγής, δεν θα είχαμε σήμερα το φαινόμενο σχεδόν μισό εκατομμύριο Έλληνες ψηφοφόροι να ψηφίζουν για μια εγκληματική οργάνωση και να στέλλουν δεκαοκτώ φασίστες στη Βουλή.
Δεν είναι τυχαίο που η Ελληνική κοινωνία υπήρξε διστακτική στην αντιμετώπιση της Χρυσής Αυγής. Η εθνικιστική διαπαιδαγώγηση, η ξενοφοβία, ο ρατσισμός και η μισαλλοδοξία είναι σύμφυτα του πολιτικού και θρησκευτικού κατεστημένου της χώρας, το οποίο στηρίζει και στηρίζεται σε να εθνικιστικό και θρησκόληπτο εκπαιδευτικό σύστημα που δηλητηριάζει τα παιδιά από την πρώτη τάξη του δημοτικού ως την ανώτατη εκπαίδευση. Τα κόμματα της δεξιάς ουδέποτε έκρυψαν την εχθρική τους στάση απέναντι στους μετανάστες. Η Χρυσή Αυγή λειτουργεί ως προπομπός των ίδιων ιδεών που αναπτύσσονται και προβάλλονται με "κομψότερο" τρόπο από τα κόμματα της δεξιάς.
Αυτό που έσπρωξε την Κυβέρνηση να δράσει ενάντια στη Χρυσή Αυγή δεν είναι ότι ξαφνικά ανακάλυψε πως είναι εγκληματικη οργάνωση. Η αποτελεσματικότητα των επιδρομών της αστυνομίας και η ετοιμότητα για πρόσαψη πολλών και συγκεκριμένων κατηγοριών δείχνει μια πολύ καλά οργανωμένη επιχείρηση που δεν θα μπορούσε να προγραμματιστεί μέσα σε λίγες μέρες.  Η Κυβέρνηση ήξερε από πολύ καιρό πως οι Χρυσαυγίτες ήταν εγκληματίες αλλα δεν έκαμνε τίποτε για να τους εμποδίσει. Μόλις μερικούς μήνες πριν ο Σαμαράς και η κυβέρνησή του εμπόδισαν τη ψήφιση του αντιρατσιστικού νόμου που στρεφόταν κύρια ενάντια στις εγκληματικές ενέργειες της Χρυσής Αυγής.
Η Κυβέρνηση έδρασε τώρα γιατί μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσα ένιωσε το έδαφος να υποχωρεί κάτω απο τα πόδια της. Οι κινητοποιήσεις που πυροδότησε η δολοφονία έτειναν να πάρουν διαστάσεις ανάλογες με τις διαδηλώσεις που ακολούθησαν τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου πριν μερικά χρόνια. Με τον ΣΥΡΙΖΑ να προηγείται στις δημοσκοπήσεις, οι δυνατότητες επιβίωσης της Κυβέρνησης μειώνονταν καθημερινά. Νέες εκλογές στη σκιά λαϊκών κινητοποιήσεων θα ανάτρεπαν τους σχεδιασμούς της και θα έρριχναν στην αβεβαιότητα ολόκληρη την πολιτική της Ευρώπης. Επέλεξαν λοιπόν να κινηθούν ενάντια στη Χρυσή Αυγή ελπίζοντας από τη μια να αποφύγουν τις εκλογές σήμερα ή, αν αυτό δεν είναι εφικτό, να τις διεκδικήσουν με τις περγαμηνές της καταπολέμησης του φασισμού.
Η δίωξη της Χρυσής Αυγής δεν είναι αποτέλεσμα της αντιφασιστικής διάθεσης του Σαμαρά και της κυβέρνησής του αλλα της αστάθειάς της και των κινητοποιήσεων του Ελληνικού λαού. Σαφώς όμως το πρόβλημα δεν τελειώνει εδώ. Αν δεν υπάρξει συνεχής επαγρύπνηση και ετοιμότητα κινητοποιήσεων ενάντια στο φασισμό και τα εθνικιστικά και ρατσιστικά φαινόμενα στην Ελληνική κοινωνία, ο φασισμός θα επιστρέψει με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα και βίαιη δράση.
Στην Κύπρο ο φασισμός δεν έχει ακόμα πάρει τις διαστάσεις που έχει πάρει στην Ελλάδα. Αυτοί που διατείνονται ότι δεν υπάρχουν ανάλογα φαινόμενα ουσιαστικά καλύπτουν την εκκόλαψη του φασισμού και θα είναι συνένοχοι για την ανάπτυξή του και τα εγκλήματα που θα επιφέρει. Έχουμε ήδη φαινόμενα μαχαιρωμάτων, ξυλοδαρμού μεταναστών και Τουρκοκυπρίων, στρατιωτικης  εκπαίδευσης, πλύσης εγκεφάλου ανηλίκων, διαδηλώσεων με ρόπαλα καμουφλαρισμένα με ελληνικές σημαίες και ασπίδες. Αν δεν δράσουμε τώρα, τα φαινόμενα στην Κύπρο μπορεί να εξελικτούν πολύ πιο τραγικά από ότι στην Ελλάδα.
Υπάρχει άμεση ανάγκη δημιουργίας ενός δικτύου κοινωνικής δράσης ενάντια στην ανάπτυξη του φασισμού και του νεοναζισμού, το οποίο με τις ανάλογες δράσεις και κινητοποιήσεις θα αποτελέσει μια λαϊκή ασπίδα απέναντι στη νεοναζιστική χυδαιότητα και επιθετικότητα. Η ΕΡΑΣ εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση και καλεί όλους τους κοινωνικούς φορείς, τα συνδικάτα και τις οργανώσεις της Αριστεράς να εργαστούν από κοινού.



Δεν υπάρχουν σχόλια: