22 Οκτ 2013

ΤΟ ΡΙΚ ΣΤΟ ΜΑΤΙ ΤΟΥ ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΚΥΚΛΩΝΑ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
της Επιτροπής για μια Ριζοσπαστική Αριστερή Συσπείρωση (ΕΡΑΣ)

22 Οκτωβρίου 2013

ΤΟ ΡΙΚ ΣΤΟ ΜΑΤΙ ΤΟΥ ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΚΥΚΛΩΝΑ

Αυτές τις μέρες στο μάτι του νεοφιλελεύθερου κυκλώνα βρίσκεται το ΡΙΚ. Η κυβέρνηση, πρωτοστατούντος του υπουργού εσωτερικών Χάσικου και άλλων συνοδοιπόρων του,  όπως ο κ. Αβέρωφ, συγκέντρωσαν τα πυρά τους στα κακώς κείμενα του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου, τα οποία ξαφνικά μετατράπηκαν σε απεχθή και απαράδεκτα που θα πρέπει να εξαφανιστούν σε μια νύχτα (σε ρυθμούς Τρόικας).

Από μια αριστερή οπτική η αντιμετώπιση του ΡΙΚ θα πρέπει ευθύς εξαρχής να περιλαμβάνει μια σφοδρή κριτική σε σχέση με την ίδρυση και την πολύχρονη πορεία του ως κατασκεύασμα των συντηρητικών δυνάμεων, οι οποίες κατά κανόνα κυβέρνησαν τον τόπο. Είναι σαφής η ιδεολογική αγκύλωση και ο κοινωνικός προσανατολισμός στο μεγαλύτερο μέρος του στελεχικού του δυναμικού. Η οικογενειοκρατία, η ευνοιοκρατία, οι κομματικοί διορισμοί, ο πολιτικός παρεμβατισμός και ο ιδεολογικός στραβισμός είναι οφθαλμοφανή.

Παρόλα αυτά το κρατικό ίδρυμα έχει σιγά σιγά επηρεασθεί από την πρόοδο της κοινωνίας και από την επαφή του με ΜΜΕ του εξωτερικού και έχει υποχρεωθεί να προβάλλει, ως ένα βαθμό, την πολυφωνία της κοινωνίας (έστω κύρια της κομματικής). Έτσι ξεχωρίζει και αποτελεί, κατά κάποιο τρόπο, σημείο αναφοράς για τα περισσότερα ιδιωτικά κανάλια, τα οποία από πλευράς ποιότητας έχουν πιάσει πάτο, ενώ από πολιτικής πλευράς είναι υποχείρια των ιδιοκτητών τους, οι οποίοι για λόγους καθόλου τυχαίους ανήκουν στην βαθιά συντηρητική πτέρυγα του πολιτικού φάσματος.

Η επίθεση την οποία εξαπέλυσε η κυβέρνηση ενάντια στο ΡΙΚ γίνεται μέσα στα πλαίσια των νεοφιλελεύθερων πολιτικών του μνημονίου που στοχεύουν από τη μια στη λιτότητα και από την άλλα στην διαμόρφωση ενός αυταρχικού κράτους. Έτσι στη συγκεκριμένη περίπτωση στοχεύει στις απολύσεις και τη μείωση των μισθών από τη μια και από την άλλη στην παραπέρα πολιτική και ιδεολογική καθυπόταξη του Ιδρύματος. Σε ότι αφορά τη συρρίκνωση του Ιδρύματος είναι προφανές ότι η κυβέρνηση λειτουργεί ως ενδιάμεσος των ιδιωτικών συμφερόντων στον τομέα των ΜΜΕ.

Είναι θλιβερό, μέσα στις δύσκολες αυτές συνθήκες, Συντεχνία των υπαλλήλων του ΡΙΚ να λειτουργεί ως το μακρύ χέρι της κυβέρνησης αντί να καλέσει σε ένα μέτωπο αγώνα ενάντια στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς.

Είναι προς τιμή του ΡΙΚ το ότι στήριξε τον αγώνα των εργαζομένων της ΕΡΤ ενάντια στην μνημονιακή τους κυβέρνηση, προβάλλοντας μάλιστα την εκπομπή τους για όλο το διάστημα που η EBU παρείχε τη δυνατότητα δορυφορικής μετάδοσης. Υπενθυμίζουμε τις οργισμένες δηλώσεις στελεχών της δεξιάς για το ζήτημα. Δυστυχώς την κρίσιμη ώρα που την επίθεση δέχεται το ίδιο το ΡΙΚ, οι εργαζόμενοι σε αυτό δεν φαίνεται να συγκροτούν ένα ενωμένο μέτωπο αγώνα.

Η ΕΡΑΣ απορρίπτει την πολιτική της μνημονιακής κυβέρνησης που στοχεύει σε απολύσεις και στη συρρίκνωση του ΡΙΚ, και μάλιστα χωρίς κανένα απολύτως σχεδιασμό. Απορρίπτουμε τη χυδαιότητα και το λαϊκισμό με τον οποίο ο υπουργός Χάσικος χειρίζεται το ζήτημα εισάγοντας στη χώρα τα απεχθή φαινόμενα του Μπερλουσκονισμού, υπενθυμίζοντας ταυτόχρονα ότι η οικογένεια του είναι ιδιοκτήτης ΜΜΕ. Υπενθυμίζουμε ακόμα το σκάνδαλο με το "χάρισμα" του χρέους εκατομμυρίων της Velister (τυπικά, τη για πέντε χρόνια αναστολή εκπλήρωσης των υποχρεώσεών της), καθώς και την προσπάθεια να περάσει στα χέρια της ο έλεγχος της ψηφιακής πλατφόρμας. 

Είναι φανερό ότι ο στόχος της κυβέρνησης είναι η μετατροπή του Ιδρύματος σε ένα μικρό και πλήρως ελεγχόμενο κανάλι ειδήσεων και τινών άλλων σαχλών προγραμμάτων, προς δόξα των ιδιωτών και των αυταρχικών κυβερνητικών πολιτικών. 

Ο ρόλος της δημόσιας ραδιοφωνίας και τηλεόρασης δεν πρέπει να περιορισθεί στην παραγωγή στρεβλών ειδήσεων και προγραμμάτων life-style, όπως συμβαίνει κατά κανόνα στο Ιδιωτικά Μέσα. Η ΕΡΑΣ στηρίζει το ΡΙΚ, ως τη δημόσια ραδιοτηλεόραση που να υπηρετεί τις ανάγκες της κοινωνίας, απαιτώντας ταυτόχρονα αναβάθμιση του ρόλου του και εμβάθυνση του πλουραλισμού, όχι μόνο αναφορικά με τις θέσεις των κομμάτων αλλά και προς την κατεύθυνση των διαφόρων κοινωνικών ρευμάτων και ευαισθησιών και της πολυπολιτισμικότητας της χώρας.

Ο δημοκρατικός έλεγχος της λειτουργίας του ΡΙΚ από τους εργαζόμενους και την ευρύτερη κοινωνία είναι απαραίτητο στοιχείο και αποτελεί εχέγγυο για την ομαλή πλουραλιστική λειτουργία του και ικανοποιητική ασπίδα ενάντια στις κυβερνητικές, κομματικές και άλλες παρεμβάσεις, σκοπιμότητες και διαπλοκές. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: