3 Απρ 2012

Δεύτερη Ανάγνωση

Τράπεζες: Η Λαϊκή δεν τα καταφέρνει και ενώ τα δάνεια στην Ελλάδα βαραίνουν επικίνδυνα, μερικοί ανησυχούν για «επιθέσεις ενάντια στο κεφάλαιο»

Στις 29/3, ο Φιλελεύθερος έσκασε την είδηση ότι οι αρχικές προβλέψεις για τους επενδυτές που έκαναν δήθεν, γραμμή έξω από την Λαϊκή, άρχισε να αραιώνει, καθώς, γίνονται κατανοητά τα προβλήματα, τα οποία προκύπτουν από την έκθεση των κυπριακών τραπεζών σε επισφαλή δάνεια στην Ελλάδα. Ενώ το 2010, τα επισφαλή δάνεια για την Λαϊκή υπολογίζονταν στα 142 δις [ευρώ] τώρα έχουν εκτοξευθεί στα 972 εκατομμύρια. προσθέτοντας ουσιαστικά ακόμα ένα δις στην ζημιά της τράπεζας. Είναι σαφές, πλέον, ότι η Λαϊκή θα πρέπει να εκχωρήσει σημαντικό μέρος στους ξένους επενδυτές, αν πρόκειται να τους πείσει για να παρέμβουν, ενώ αυξάνεται και ο κίνδυνος να ζητήσει «βοήθεια» από την Πολιτεία.

Η Τράπεζα Κύπρου είναι, συγκριτικά, σε καλύτερη θέση, αφού τα επισφαλή της δάνεια είναι 217 εκατομμύρια. Αντίθετα, η Ελληνική τράπεζα φαίνεται να έχει, επίσης, ψηλό ποσό «μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων», το οποίο ανέβηκε στα 720 εκατομμύρια.


Σε αυτό το πλαίσιο, άρχισαν να εμφανίζονται σε σχόλια αναλυτών που εκφράζουν τις ανησυχίες του κεφαλαίου και προβληματισμοί για την πιθανότητα να απλωθεί και στην Κύπρο ένα κλίμα «κριτικής και αμφισβήτησης του κεφαλαίου», όπως στην Ελλάδα, όταν γίνει κατανοητό το μέγεθος των προβλημάτων και αν δεν μπορέσουν οι τράπεζες να βρουν επενδυτές.


Ευρώπη: Απεργίες και εκλογικές τάσεις προκαλούν ανησυχίες για τις διαθέσεις του «Δρόμου»

Η απεργία στην Πορτογαλία δεν ήταν τελικά γενική – υπήρχε συμμετοχή αλλά η απουσία των σοσιαλιστικών συνδικάτων ήταν εμφανής. Το σαββατοκύριακο όμως, 200,000 Πορτογάλοι, πολλοί ντυμένοι με παραδοσιακές στολές, βρέθηκαν στην Λισσαβόνα σε μια εκδήλωση διαμαρτυρίας για τις περικοπές στην τοπική αυτοδιοίκηση. Η δυσφορία βρήκε τελικά τον δρόμο.
Αντίθετα, η απεργία στην Ισπανία ήταν μαζικότατη όπως και οι εκδηλώσεις - διαδηλώσεις. Η δεξιά κυβέρνηση δεν έχει και πολλά περιθώρια ελιγμών όπως παρατήρησε το euronews, καθώς, δέχεται πιέσεις και από τις Βρυξέλες για περισσότερες περικοπές. Ήδη, πολλοί μιλούν για την Ισπανία και το κλίμα στους δρόμους της, ως ανάλογο της Ελλάδας πέρσι. Στις εκλογές της Ανδαλουσίας [τις πρώτες μετά τις γενικές], η δεξιά απέτυχε να κερδίσει την πλειοψηφία και η αριστερά εμφανίστηκε ως ο ρυθμιστής.

Ο φόβος των Βρυξελών, αυτήν την στιγμή, φαίνεται να είναι οι ελληνικές εκλογές – αν τα κόμματα της αριστεράς ξεπεράσουν τα κόμματα της δεξιάς και του κέντρου σε ποσοστά και η κυβέρνηση είναι ασταθής και χωρίς κοινωνική νομιμότητα, τότε η Ελλάδα μπορεί να κινηθεί από μόνη της σε καθεστώς δυο νομισμάτων, ενώ ανάλογες αντιστάσεις μπορεί να αρθρώσει και η Ισπανία ανατρέποντας την υπό διαμόρφωση συναίνεση υπέρ του κεντροευρωπαϊκού πόλου/άξονα.
Ήδη, φαίνονται να κινούνται διάφορα: στις γαλλικές εκλογές, η μαζική συγκέντρωση του υποψήφιου της αριστεράς στο Παρίσι με 120,000 διαδηλωτές, προκάλεσε εντύπωση και μερικοί θεωρούν ότι δείχνει την επιστροφή μιας δυναμικής που είχε χαθεί μετά τις απεργίες του 2010. Ήδη, τόσο ο Όλαντ όσο και ο Σαρκοζύ αντιγράφουν εισηγήσεις της αριστεράς για φορολόγηση του πλούτου.
Ακόμα και στην Πολωνία εμφανίστηκε, ξανά, ένα κλίμα ταξικής δυσφορίας, μετά από την απόφαση για αύξηση του ορίου αφυπηρέτησης – η συγκέντρωση των συνδικάτων έξω από την βουλή είχε δυναμική όπως μετάδιδαν τα διεθνή πρακτορεία.

Και στην Βρετανία, η ανεξάρτητη υποψηφιότητα του Galloway, ενός ιστορικού στελέχους της αριστεράς, κατάφερε να κερδίσει στο Bradford, μια έδρα που εθεωρείτο σίγουρη για του εργατικούς. Η μετατόπιση της αριστερότερα φαίνεται να είναι μέσα στο κλίμα των καιρών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: