5 Ιουν 2012

Ο αποκλεισμός του Σύριζα από τα κυπριακά ΜΜΕ


Κώστας Παναγιώτου

Είναι κοινός τόπος ότι τα ελληνοκυπριακά ΜΜΕ καταφεύγουν συχνά στην κατασκευή και την προώθηση μιας μονοδιάστατης άποψης που εμφανίζεται ως η μια και αναντίλεκτη αλήθεια. Για παράδειγμα η συγκάλυψη της κομπίνας του χρηματιστηρίου για όσο καιρό χρειάστηκε, η πολιτική κομπίνα με τους S300, το φοβερό Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου, η περιρρέουσα του σχεδίου Ανάν, η επίρριψη της ευθύνης για το Μαρί στον πρόεδρο Χριστόφια. Κάθε φορά στόχος της μιντιακής κατασκευής είναι η προώθηση ενός αισθήματος που απαγορεύει την σκέψη και χειραγωγεί τα πλήθη. Φόβος για το Κυπριακό, θυμός για το Μαρί, προσδοκία κέρδους για το χρηματιστήριο, εθνική αισιοδοξία για τους S300, κλπ. Η κάθε κατασκευή καταρρέει μετά από κάποιο χρονικό διάστημα όμως αυτό δεν αποθαρρύνει τους κατασκευαστές οι οποίοι είναι έτοιμοι να ρίξουν τους προβολείς στο επόμενο θέμα.

Όπως κατασκευάζονται και κατευθύνονται κάποια θέματα, με ακριβώς αντίθετο τρόπο κάποια άλλα παραγνωρίζονται και ρίχνονται στο σκοτάδι. Για παράδειγμα τι συμβαίνει με το ενιαίο αμυντικό δόγμα, γιατί αναστέλλεται για το μέλλον η έρευνα για τις ευθύνες των τραπεζών, πως διαπλέκονται ορισμένοι πολιτικοί με τις τράπεζες, κλπ. Στις εφημερίδες της Κυριακής δίνεται η εντύπωση ότι οι δυνάμεις του μνημονίου στην Ελλάδα είναι συντριπτικά πλειοψηφικές. Η ολότητα σχεδόν των κειμένων υποστηρίζουν τις δυνάμεις του μνημονίου. Με δυσκολία μόλις αναφέρεται ο Σύριζα σε μικρά κείμενα ειδησεογραφικά κειμενάκια.

Ο Γιαννάκης Καρεκλάς αφιέρωσε δύο εκπομπές στις ελληνικές εκλογές τελείως κατευθυνόμενες και απαξιωτικές για τις αντιμνημονιακές δυνάμεις. Η μια είχε τίτλο ( περίπου), η Ευρώπη ανησυχεί, η Κύπρος τρομάζει και οι πολιτικοί το χαβά τους και η δεύτερη η Ελλάδα νομίζω, πάει στην καταστροφή και ο δεξής και ο αριστερός ψάλτης ψάλλουν την εξόδιο ακολουθία. Στη μια περίπτωση στο στούντιο υπήρχαν μόνο νεοφιλελεύθεροι προσκεκλημένοι, έβγαλε στο τηλέφωνο από Ελλάδα μερικούς υποστηριχτές του μνημονίου και έδωσε με το ζόρι μερικά λεπτά στο Δραγασάκη του Σύριζα και προσπάθησε να τον διακόψει μερικές φορές. Την δεύτερη φορά ίδια λογική, είχε όμως στο στούντιο το Τάκη Χατζηγεωργίου του ΑΚΕΛ που απεγνωσμένα προσπάθησε να κρατήσει κάποια ισορροπία και πάλι από το τηλέφωνο ελάχιστα λεπτά στον κ Σκουρλέτη του Σύριζα. Η προειλημμένη άποψη του κ Καρεκλά ήταν ότι αν καταγγελθεί το μνημόνιο οι κυπριακές τράπεζες θα χάσουν τα λεφτά τους και επομένως ο ελληνικός λαός θα πρέπει να υποστεί τις πρόνοιες του για το καλό της Κύπρου. Υφέρπει προφανώς ένα υπονοούμενο. Φταίνε οι ανεύθυνοι αντιμνημονιακοί για τα προβλήματα μας με τις τράπεζες μας που δάνειζαν και επένδυαν όπως τους κάπνισε.
Ο κ Καρεκλάς μας πρόσφερε το παράδειγμα. Η γενική εικόνα όμως δεν είναι πολύ διαφορετική. Η αλήθεια είναι ότι και στην Ελλάδα τα μίντια, πού είναι πλεγμένα στην πλειοψηφία τους με τη διαφθορά και το κατεστημένο είναι ενάντια στο Σύριζα. Ακόμα και το πιο «αντικειμενικό» Βήμα της Κυριακής αντιστρέφει μια από τις δημοσκοπήσεις που «τόλμησε» να δώσει 6 εκατοστιαίες μονάδες προβάδισμα στο Σύριζα.

1 σχόλιο:

pantelis hadjipantelis είπε...

Πραγματι στη Κύπρο εχουμε προβλημα οσον αφορα το θεμα "αντικειμενικη"πληροφορηση οσον αφορα τουλαχιστον τα θεματα της Ελλαδας.Επειδη παρακολουθησα τις εκπομπες καρεκλα ειναι ολοφανερη η φιλομνημονιακη του τοποθετηση αλλα και των φιλοξενουμενων του.Πριν δε ο Συριζα βρεθει στην πρωτη γραμμη και να διεκδικει με αξιωσεις την πρωτια κανεις στην κυπρο δεν τολμουσε να μιλησει αντιμνημονιακα.
Καταρχην με ποιο δικαιωμα ο κΚαρεκλας δινει απαξιωτικούς τιτλους στις εκπομπες του.Σε καμια εκπομπη δεν ακουσα να δινεται τιτλος-θεμα με τοσο παθος.Οσο για τον "χαβα" τους υπαρχει υπαρχει η οχι απαξιωση? Ποιο χαβα κ Καρεκλα οταν ο καθενα ς με τον τροπο και πιστευω του προσπαθει να πεισει τον λαο κλπ.Υπαρχει ενταση ναι, υπαρχουν συμφεροντα ναι.Και εσεις πρωτος προωθητε την μια μερια.Καλεσμενους Αλωνευτη Μ.Ηλιαδη και ενα λογιστη -που φαινεται δεν υπαρχει αλλος στη Κυπρο-προσπαθουν να πεισουν για την αναγκη του μνημονιου.
Ξυπνησαν μολις ειδαν την αντιδραση του ελληνικου λαου που ψήφισε 65%αντιμνημονιακα,και υποχρεώθηκαν να καλεσουν και τηλεφωνικα τον Δραγασακη.Οι συχνοι καθηγηταδες εξ Αθηνων συνομιλητές καρεκλα σωπασαν η ειναι υποψηφιοι με τον Μανο-κυριος εκφραστης του νεοφιλελευθερισμου.
Ομως δινεται και η ευκαιρια της προωθησης καποιων και για τα κυπριακα πολιτικα θεματα. Για δέστε ποιος σε καθε εκλογη ειναι προτεινόμενος για υποψηφιος προεδρος και ποσες φορες εμφανίστηκε στις εκπομπες καρεκλα?
Εντυπωση μου κανει και η τοποθετηση της εφημεριδας πολιτης.Μια αντιαριστερη καθαρα τοποθετηση και προσπαθεια απαξιωσης του Συριζα και του Α.Τσιπρα. Ολοι τοποθετουνται εν σχεση μετα συμφεροντα των Κυπριακων τραπεζων.ΜΕ τα συμφεροντα του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ λαου θα τοποθετηθει κανεις?