15 Ιουλ 2012

Βήματα στην άμμο


Οχτώ και είκοσι το πρωί και οι σειρήνες στριγγλίζουν 38 φορές 15η Ιουλίου.
Οι ελληνικές σημαίες στήνονται εκεί και εδώ στις βεράντες της γειτονιάς, ενώ άλλοι μαζεύουν προκαταβολικά βιβλία και δίσκους που έπρεπε να εξαφανιστούν για εφτά χρόνια. Μερικές δεκάδες τανκς στριμώχνονται στην Λάρνακος, πάνε να σώσουν το έθνος.

Στον Άστρα παίζει η φωνή του Σαμψών προς τον ελληνικό κυπριακό λαό. Ψες στον Έχτρα, πριν από το καουμπόικο, εξήγησε στην ταινία του Κακογιάννη ότι δεν ήταν πράκτορας κανενός και ότι όλη του η ζωή ήταν ένας αγώνας για την Ελλάδα. Η ταινία έδειξε ύστερα πολλές μαζικές διαδηλώσεις εναντίον της χούντας που είχε ήδη καταρρεύσει και των Αμερικανών. Ο Μακάριος έκανε μερικές μακάβριες συγκρίσεις του αριθμού των νεκρών και αγνοουμένων σε σχέση με το μέγεθος του πληθυσμού και διαβεβαίωσε ότι ο αγώνας θα είναι μακρύς αλλά θα νικήσουμε. (Στην άλλη ταινία νίκησαν οι καλοί με ηγέτη τον Κλιντ Ίστγουντ που στο τέλος πήρε το άλογό του κι έφυγε – ναι και μια κοπελιά του κουνούσε το χέρι).

Στην νότια ΑΟΖ της Κύπρου κάνουν (μπορεί και να τέλειωσαν) αεροναυτικές ασκήσεις το Ισραήλ, η Βρετανία και η Τουρκία. Η τελευταία δέσμευσε το χώρο μόνη της, η Βρετανία είπε ότι ασκείται στο χώρο της δικαιοδοσίας της και ο Ηλιάδης είπε ότι το Ισραήλ πήρε άδεια από τις αρχές της Δημοκρατίας.

Ο Αμπτουλλάχ Γκιούλ κήρυξε σε νόμο τη συμφωνία οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας Τουρκίας και κατεχομένων.

Η περιοχή μυρίζει μπαρούτι και η μισή Κύπρος όντως μοιάζει με φύλλο στο πέλαγος, τι σημασία έχει το χρώμα. Αλλά προεδρεύει και της ΕΕ που ξαφνικά όμως έπαψε να είναι το οχυρό που ενέπνευσε το θρυλικό «όχι» και μπήκε σε υπαρξιακή αγωνία. Η προεδρεύουσα χώρα θα αγωνισθεί όμως για το πολυετές σύμφωνο δημοσιονομικής σταθερότητας. Το Κυπριακό μπαίνει στον πάγο αλλά έτσι κι αλλιώς εμείς δεν θέλουμε χρονοδιαγράμματα.

Αλλά η Τρόικα είναι σε καλή υγεία και μελετά τους τρόπους της διάσωσής μας. Της ξεκαθαρίσαμε όμως σε πανεθνικό μέτωπο ότι έχουμε μια κόκκινη γραμμή. Μην τολμήσει να βρει λεφτά από τον εταιρικό φόρο. Ο Στέφανος ψέλλισε και κάτι άλλα…
Είναι όμως όλοι αισιόδοξοι ότι ο κυπριακός λαός θα εργαστεί σκληρά και φτηνά όπως το 74 για να ξαναδώσει σε όσους ο θεός ευλόγησε όσα έχασαν στο χρηματιστηριακό τζόγο.
Η σύλληψη ενός φερόμενου μέλους της Χεζπολλάχ να σχεδιάζει τρομοκρατική επίθεση εναντίον ισραηλινών τουριστών δείχνει πολύ καλά ότι η Κύπρος γίνεται μέλος της μεσανατολικής κρίσης και βέβαια ως σύμμαχος του Ισραήλ και όχι των Παλαιστινίων.
Λέτε να είναι προληπτική κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση το κυνήγι των Παλαιστινίων προσφύγων στην Λάρνακα;

Ο Άστρα διαφημίζει ότι οι άδειες προς καλλιτέχνιδες έχουν καταργηθεί ως μέτρο ενάντια στο τράφφικινγκ, έτσι που η Κύπρος να ξεφύγει από την κακή της φήμη. Όντως αυτή την βδομάδα καταδικάστηκε για πρώτη φορά για αποζείν από κέρδη πορνείας ένας υπερήλικας ιδιοκτήτης ενός από τα παραδοσιακά καμπαρέ της πρωτεύουσας. Τα καμπαρέ έχουν πλέον κλείσει με τη γνωστή τους μορφή. Μερικοί υποστηρίζουν ότι η πορνεία ασκείται τώρα παντού. Απαγορευμένο είναι και το κυνήγι των αμπελοπουλιών όμως ξένα μίντια υποστηρίζουν ότι εξολοθρεύονται δύο εκατομμύρια ευροπουλιά που επιμένουν να ξεχειμωνιάζουν εδώ. Καλούν όσους θα έρχονται για τα διάφορα συνέδρια της προεδρίας να προσέχουν τι τρων.

Ηλίας Τ

Δεν υπάρχουν σχόλια: