17 Ιουλ 2012

Ποτέ πια φασισμός


Η συγκάλυψη και η ατιμωρησία των πολιτικών εγκλημάτων και ειδικότερα της πραξικοπηματικής κατάλυσης της δημοκρατίας το 74 ως σχεδιασμένου προπομπού της εισβολής του τουρκικού στρατού καλλιέργησε τις συνθήκες αναβίωσης διαδόχων σχημάτων τόσο της ΕΟΚΑ Β στην Κύπρο όσο και της Χούντας στην Ελλάδα. Ο κυπριακός λαός βρίσκεται ακόμα εγκλωβισμένος στα τετελεσμένα του 64 και του 74 με τη χώρα διχοτομημένη και μετέωρη σε ένα αβέβαιο και ρευστό στάτους κβο, ιδιαίτερα μέσα στις νέες συνθήκες που επικρατούν στην ανατολική Μεσόγειο.

Πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι το προδοτικό πραξικόπημα δεν είχε στόχο μόνο τη διχοτόμηση, αλλά κυρίως τη διπλή ένωση. Έτσι, είναι αναμενόμενο από το 74 ότι η μη επίλυση του κυπριακού προβλήματος θα επέτρεπε την ανανέωση των προσπαθειών προς την ολοκλήρωση του στόχου του πραξικοπήματος.

Η κάθοδος της “Χρυσής Αυγής” στην Κύπρο και η συμμετοχή της στις πορείες της ακροδεξιάς και του ΕΛΑΜ την 20η Ιουλίου θυμίζει τη σκηνή της επιστροφής του εγκληματία στη σκηνή του εγκλήματος. Για να γίνει κατανοητή η αξία της εθνικιστικής ρητορικής της “Χρυσής Αυγής” αξίζει να αναφέρουμε πρόσφατες δηλώσεις του ηγέτη της Νίκου Μιχαλολιάκου ότι η “Χρυσή Αυγή” θα ηγηθεί του αγώνα για απελευθέρωση και της Κωνσταντινούπολης.

Σε αυτή την κατάσταση προστίθεται και η οικονομική κρίση, η οποία δημιουργεί νέες πιέσεις και κοινωνικές εντάσεις τις οποίες η ακροδεξιά αντιμετωπίζει με τρόπο που οδηγεί τη δημοκρατία σε οπισθοδρόμηση. Πέραν από την άνοδο της κλασικής ακροδεξιάς, εμφανίζονται και νεοφασιστικές τάσεις, φαινόμενο που παρατηρείται και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Πρέπει να γίνει ξεκάθαρο σε όλους ότι ανασυγκροτείται στην άκρα δεξιά μια νέα απειλή για τη δημοκρατία. Οι δημοκρατικές δυνάμεις του τόπου, κυρίως όσες έχουν τη σκληρή πείρα της 7χρονης κυριαρχίας της Χούντας, της ΕΟΚΑ Β και του πραξικοπήματος θα πρέπει να αντιληφθούν τη νέα κατάσταση πραγμάτων. Η δημοκρατία ένα κεκτημένο που χρειάζεται αγώνες για να διαφυλαχτεί και να αναπτυχθεί.

Η νέα γενιά και ολόκληρη η κοινωνία θα πρέπει να είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει με αποφασιστικότητα τη φασιστική απειλή αλλά και τις βάσεις πάνω στις οποίες κτίζεται. Για παράδειγμα ο φάκελος για το έγκλημα του 1974 πρέπει να πάψει να αντιμετωπίζεται ως απόρρητος και ως ιστορικό κειμήλιο, να βγει στη δημοσιότητα και να γίνει εργαλείο για την απονομή δικαιοσύνης. Η εμπειρία από το παρελθόν είναι χρήσιμη αλλά χρειάζεται και συνείδηση των νέων δεδομένων και του νέου παγκόσμιου πλαισίου της σημερινής κρίσης τόσο σε σχέση με το φασισμό και τις παραλλαγές του όσο και σε σχέση με τους αγώνες για την αντιμετώπιση του.

Η ΕΡΑΣ διοργανώνει πολιτική συζήτηση με θέμα

Φασισμός: τι είναι και πως αντιμετωπίζεται
Τετάρτη 18 Ιουλίου, ώρα 7.30 στη Δημοσιογραφική Εστία

Ομιλητές
Νίκος Κατσουρίδης (Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ΑΚΕΛ)
Γιώργος Τσιάκαλος (Ακαδημαϊκός)
Δάφνος Οικονόμου (ΕΡΑΣ)
Συντονίζει η Αντωνία Λύρα (ΕΡΑΣ)

Επιτροπή για μια Αριστερή Ριζοσπαστική Συσπείρωση (ΕΡΑΣ)
17 Ιουλίου 2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: