13 Μαΐ 2013

ΚΙΣΑ - Ανακοίνωση τύπου


Ανακοίνωση Τύπου - Δευτέρα, 13.05.2013
Κίνηση για Ισότητα, Στήριξη και Αντιρατσισμό (ΚΙΣΑ)
Οι πρόσφυγες κατέρχονται σε απεργία πείνας και άλλες εξελίξεις

Οι Κούρδοι και Κούρδισσες πρόσφυγες από την Συρία συνεχίζουν τον αγώνα τους για 15η συνεχή μέρα, και κάτω από τις αντίξοες συνθήκες στις οποίες έχουν περιέλθει ,έχουν αποφασίσει με μια ομάδα 20 εξ αυτών να κατέρθουν σήμερα σε απεργία πείνας μέχρι να διευθετηθεί το πρόβλημά τους και τους δοθεί διεθνή προστασία.

Υπό το πρίσμα των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες έχουν συναντηθεί την Παρασκευή 10 του Μάη με τον ευρωβουλευτή του ΑΚΕΛ, Κυριάκο Τριανταφυλλίδη, για να συζητήσουν πιθανές λύσεις στο πρόβλημα τους. Ο κ Τριανταφυλλίδης τους έχει υποσχεθεί ότι θα συνομιλούσε με τις αρμόδιες αρχές και τους διαβεβαίωσε ότι θα επανερχόταν για να τους ανακοινώσει ποια είναι η κατάσταση και ποιες οι επιλογές που μπορούν να ακολουθήσουν. Επίσης τους έχει διαβεβαιώσει ότι όντας στις Βρυξέλλες αυτή την βδομάδα θα επεδίωκε να μεταφέρει το θέμα στην Cecilia Malmstrom Ευρωπαία Επίτροπο αρμόδιας για τις Εσωτερικές Υποθέσεις με την προοπτική να συζητήσει το θέμα αυτό σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.

Οι αρχές συνεχίζουν την σκληρή πολιτική γραμμή και δεδομένων των πρόσφατων ακραίων καιρικών φαινομένων οι πρόσφυγες είναι έξω από το Υπουργείο Εσωτερικών σε ένα χώρο που εύκολα διαβρώνεται από κλιματικές αλλαγές χωρίς τις στοιχειώδεις υλικές υποδομές αφού η Αστυνομία ακολουθώντας τακτική παρενόχλησης δεν τους αφήνει να στήσουν ούτε αντίσκηνα. Παράλληλα ενώ το Γραφείο Ευημερίας και οι λειτουργοί του έχουν πλήρη γνώση για την κατάσταση την οποία βρίσκονται οι πρόσφυγες και το γεγονός ότι ανάμεσά τους βρίσκονται και αρκετά παιδιά, δεν έχουν παρευρεθεί για στοιχειώδη κάλυψη αναγκών και βοήθεια στους απεργούς.

Εν όψει της κατάστασης που επικρατεί τόσο έξω από το Υπουργείο αλλά και την κλιμάκωση της σύρραξης στην Συρία, καλούμε τις αρχές να αναλάβουν τις ευθύνες τους που απορρέουν από τις Ευρωπαϊκές δεσμεύσεις και συμβάσεις και να δώσουν άμεσα Διεθνή προστασία στους απεργούς.

Επίσης καλούμε όλες τις οργανώσεις, κινήσεις πολιτών αλλά και τους ίδιους τους πολίτες ατομικά όπως κατέλθουν έξω από το Υπουργείο Εσωτερικών για να παρέχουν ανθρωπιστική βοήθεια στους απεργούς. Στο χώρο υπάρχουν ήδη κάποιες εγκαταστάσεις με τις οποίες μπορούν να μαγειρέψουν, δια το λόγο αυτό υλικό το οποίο μπορεί να μαγειρευτεί είναι ευπρόσδεκτο και αναγκαίο.

Τέλος θέλουμε να καλέσουμε την Αστυνομία να σταματήσει την τακτική παρενόχλησης των απεργών και να αφήσουν τους απεργούς να εγείρουν τα αντίσκηνα τους σαν ένα ελάχιστο μέτρο αξιοπρεπής συμπεριφοράς σε ανθρώπους οι οποίοι περνούν πολύ δύσκολες στιγμές. Επιπλέον η ΚΙΣΑ καταγγέλλει τις προσπάθειες του Υπουργείου Εσωτερικών για απομόνωση των προσφύγων από την ΚΙΣΑ με εντολές του Υπουργού.

13 Μαΐου 2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: