17 Ιουν 2013

ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ ΤΩΝ GOLF DEVELOPERS ΤΟ «ΔΕΝ ΞΕΡΩ» ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΕΝΟΧΗ !



Σιακόλας, Μιχαηλίδης, Λεπτός, Φωτιάδης, Αρχιεπίσκοπος …
Η λίστα των μεγαλοεπιχειρηματιών που αποφάσισαν να οικειοπηθούν, να ιδιωτικοποιήσουν και να ισοπεδώσουν τη φυσική ομορφιά της χερσονήσου του Ακάμα, του οροπεδίου της Λαόνας ή του κόλπου της Χρυσοχούς δεν έχει τέλος …

Δεν έχουμε κανένα απολύτως πρόβλημα με όλους αυτούς προσωπικά. Έχουμε όμως ένα σοβαρότατο πρόβλημα με όλους αυτούς συνολικά. Και κυρίως με το καπιταλιστικό σύστημα που τους παράγει, τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που τους αναπαράγουν, τις νεοσυντηρητικές αντιλήψεις που τους συντηρούν και τα «αναπτυξιακά σχέδια» που τους ενδυναμώνουν. Με τις ιεραρχικές, αυταρχικές και «αναπτυξιακές» σχέσεις εξουσίας, κυριαρχίας και καταπίεσης που καταστρέφουν τον άνθρωπο, την κοινωνία, το περιβάλλον και τις ζωές μας.
Ο Ακάμας, η Λαόνα, η Πόλις Χρυσοχούς, η Λίμνη δεν είναι τίποτα άλλο παρά μερικές ακόμη ρωγμές σε αυτό το σύστημα που θεωρεί «φυσιολογική ανάπτυξη» μία αυθαίρετη καταστροφή. Ένα σύστημα που ισοπεδώνει τα αιωνόβια δέντρα και διαλύει τις φωλιές χελωνών … Ένα σύστημα που μας παίρνει τα πάντα για να μας δώσει ένα τίποτα … Ένα σύστημα που παράγει υπεραξία και πλούτη για τους λίγους και εκλεκτούς, καταστρέφοντας τις ζωές όλων μας και τις ομορφιές του τόπου μας … Αυτός είναι ο εχθρός μας …

Αντιστεκόμαστε και αγωνιζόμαστε για μία κοινωνία για εμάς και όλη την υπόλοιπη άγρια ζωή, τη φύση και το περιβάλλον … Χωρίς πολυώροφα ξενοδοχεία και τσιμεντοποίηση των δασών, χωρίς γήπεδα γκολφ και ιδιωτικοποίηση των παραλιών … Για έναν κόσμο αυτοοργάνωσης, αυτονομίας και ελευθερίας … Αυτός είναι ο στόχος μας … ΔEN ZHTOYME ΤΗ ΜΕΡΙΚΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΙΑΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ
Συσπείρωση Ατάκτων
Σάββατο, 15 Ιουνίου 2013
Ημέρα Δράσης Ενάντια στην Cyprus Limni Resorts & Golf Courses PLC

——————————————————————————————————————
ΓΚΟΛΦ: ΟΤΙ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΙ, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Το έργο Cyprus Limni Resorts & Golf Courses PLC, το οποίο ανήκει στις εταιρίες Σιακόλα, κατατέθηκε προς έγκριση το 2006 επί διακυβέρνησης αειμνήστου, εγκρίθηκε επί διακυβέρνησης Χριστόφια, η οποία επισπεύσε και τις διαδικασίες έγκρισης, και στηρίζεται από την διακυβέρνηση Ανάστασιάδη. 

1. Τα γήπεδα γκολφ και ο τουρισμός του γκολφ αποτελούν μέρος ενός ολόκληρου «αναπτυξιακού» πακέτου, το οποίο περιλαμβάνει τεράστιες ενεργειακές και συγκοινωνιακές υποδομές (φράγματα και μονάδες αφαλάτωσης, αεροδρόμια, μαρίνες και λιμάνια, δρόμους και γέφυρες), εγκαταστάσεις μαζικού τουρισμού (υπερπολυτελείς κατοικίες, μονάδες ψυχαγωγίας, βιομηχανικά πάρκα και πολυθεματικές τουριστικές ζώνες), καθώς επίσης και εισαγόμενης μορφής γεωργία και κηπουρική (αποτελούμενη από ξενικά δέντρα, εξωτικά λουλούδια και τεράστιες εκτάσεις χορτοτάπητα).
2. Στην καρδιά της βιομηχανίας του γκολφ βρίσκεται μια βιομηχανία εκατοντάδων εκατομμυρίων, η οποία συναποτελείται από ντόπιες εταιρείες και πολυεθνικές επιχειρήσεις. Η βιομηχανία αυτή συμπεριλαμβάνει τις εταιρείες ανάπτυξης γης, τις κατασκευαστικές κοινοπραξίες και τις οικοδομικές εργολαβίες, τις υπηρεσίες παροχής τεχνικής καθοδήγησης, τις αεροπορικές και ναυτιλιακές εταιρείες, τις αλυσίδες υπερπολυτελών ξενοδοχείων, τις εταιρείες διαφήμισης και δημοσίων σχέσεων, καθώς επίσης και τα χρηματοοικονομικά ιδρύματα και κυρίως τις τράπεζες. Στη βιομηχανία αυτή δεν έχουν καμία απολύτως θέση οι απλοί άνθρωποι ή / και οι τοπικές κοινότητες, με μόνη εξαίρεση το κατώτατο στάδιο για την παραγωγή κέρδους, το οποίο δεν είναι άλλο από την παροχή χαμηλόμισθης εργασίας, έτσι ώστε το γρανάζι της μηχανής να μπορεί να παράγει υπεραξία για τους «επενδυτές» (κοινώς τα αφεντικά). Η μετατροπή του αθλήματος του γκολφ σε ένα εμπορεύσιμο αγαθό πολυτελείας έχει οδηγήσει σε εκτεταμένη κερδοσκοπία και καταστροφικές πρακτικές, οι συνέπειες των οποίων είναι δυσβάστακτες τόσο για τις τοπικές κοινότητες, όσο και για το φυσικό περιβάλλον. Σε πολλές χώρες, τα τεράστια γήπεδα γκολφ και τα πολυτελή τουριστικά θέρετρα στην πραγματικότητα αποτελούν ένα ανεπανόρθωτο πλήγμα στην τοπική κοινωνία και την τοπική οικονομία. Αυτό το υπερπολυτελές πλέον άθλημα και η μαζική βιομηχανία που το στηρίζει θεωρούνται ως ένας από τους τουριστικούς τομείς με τον υψηλότερο κίνδυνο επενδύσεων, λόγω της ανεξέλεγκτης κερδοσκοπίας που τον χαρακτηρίζει. Το μεγαλύτερο μέρος του ξένου συναλλάγματος που παράγεται από τα γήπεδα γκολφ και τον τουρισμό του γκολφ δεν μένει στην τοπική οικονομία. Τα οφέλη που θα παραμείνουν αποκομίζονται από μερικούς μεγάλους επιχειρηματίες και τους πολιτικούς προστάτες τους, δηλαδή από την οικονομική και πολιτική ελίτ.

3. Το «πράσινο» πακέτο του τουρισμού γκολφ μπορεί να συγκριθεί με το πακέτο της «πράσινης επανάστασης» (“green revolution”) στον τομέα της γεωργίας, η οποία σημειώθηκε στις δεκαετίες του 1950-60 και στηρίχτηκε αποκλειστικά σε μερικά όχι και τόσο «πράσινα» προϊόντα, δηλαδή τα επικίνδυνα τοξικά των αγροχημικών επιχειρήσεων (π.χ. βιομηχανικής παραγωγής λιπάσματα, ζιζανιοκτόνα, εντομοκτόνα, μυκητοκτόνα και αποφυλλωτικά). Στην πραγματικότητα, τα γήπεδα γκολφ αποτελούν άλλη μια μορφή μονοκαλλιέργειας (monoculture), στην οποία κυριαρχούν τα ξενικά δέντρα, τα εξωτικά λουλούδια και οι τεράστιες εκτάσεις από γρασίδι, τα χημικά λιπάσματα και τα τοξικά παρασιτοκτόνα, καθώς επίσης και τα ενεργοβόρα μηχανήματα, τα οποία είναι όλα εισαγόμενα, αντικαθιστούν την ντόπια βιοποικιλότητα και οδηγούν άμεσα στην καταστροφή των φυσικών οικοσυστημάτων και στην εξαφάνιση της άγριας ζωής. Αυτού του είδους το – κυριολεκτικά – τεχνητό περιβάλλον (artificial environment) επιφέρει έντονες πιέσεις και ελλείψεις στα τοπικά συστήματα ύδρευσης και άρδευσης, ακριβώς γιατί συντηρείται μέσω της προμήθειας τεράστιων ποσοτήτων νερού, ενώ παράλληλα συνεπάγεται ακόμη πιο έντονες πιέσεις και υποβάθμιση του εδάφους, πολύ απλά γιατί καταλαμβάνει τεράστιες εκτάσεις γης. Την ίδια στιγμή, το τεχνητό αυτό περιβάλλον είναι εξαιρετικά ευάλωτο σε ασθένειες και ζιζάνια. Έτσι, ακριβώς όπως και η όχι τόσο «πράσινη επανάσταση» στον τομέα της συμβατικής γεωργίας, η οποία στηρίζεται αποκλειστικά στην αγροχημική βιομηχανία και πλέον καταρρέει από τη μία χώρα στην άλλη, ο δρόμος προς τον «πράσινο τουρισμό» του γκολφ είναι επίσης γεμάτος με οικολογικά εμπόδια. Ουσιαστικά, ο υποτιθέμενος «πράσινος τουρισμός του γκολφ» (“green golf tourism,”) δεν είναι τίποτα άλλο παρά μόνο ένα ακόμη είδος «πράσινου επιχειρηματικού ξεπλύματος» (“corporate greenwashing”). Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις περιλαμβάνουν εξάντληση του νερού και την τοξική μόλυνση του εδάφους, υπερεκμετάλλευση των υπόγειων και επιφανειακών υδάτων, κατασκευή ενεργοβόρων μονάδων αφαλάτωσης και αύξηση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Αυτά με τη σειρά τους οδηγούν σε προβλήματα υγείας για τις τοπικές κοινότητες, στην υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των απλών ανθρώπων, στην καταστροφή των οικοσυστημάτων και στη μείωση της βιοποικιλότητας.

4. Πέρα από τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, τα γήπεδα γκολφ και τα τουριστικά θέρετρα συχνά οδηγούν στην αρπαγή και την υποβάθμιση της γεωργικής και δασικής γης, εκτοπίζοντας έτσι τις τοπικές κοινότητες και αποδιαρθρώνοντας την τοπική κοινωνία. Σε αρκετές περιπτώσεις, οι υποστηρικτές τέτοιων έργων μετατρέπονται σε θιασώτες της παραβίασης των δικαιωμάτων και των ελευθεριών μας, καθώς λόγω της οικονομικής και πολιτικής δύναμης που απολαμβάνουν χρησιμοποιούν παράνομες μεθόδους εκφοβισμού για να ανακόψουν οποιαδήποτε αντίσταση προβάλλεται προς τα σχέδια τους, όπως δικαστικές απειλές ή κατασταλτικές επιχειρήσεις που στρέφονται εναντίον περιβαλλοντικών δράσεων και κοινωνικών αγώνων.

5. Η βιομηχανία του γκολφ προωθεί επιθετικά ένα ελιτίστικο μοντέλο ανάπτυξης και ένα υπερπολυτελές τρόπο ζωής, φαινόμενα τα οποία όχι μόνο δεν συνδέονται με την κοινωνικό-οικονομική πραγματικότητα του τόπου μας, αλλά καταργούν τις έννοιες του ελεύθερου, ανοικτού και δημόσιου χώρου πρασίνου. Αυτό είναι περισσότερο από εμφανές όταν μιλούμε για περιοχές προστασίας της φύσης και της άγριας ζωής, όπως τα δάση και οι παραλίες μας. Η κατάργηση του ελευθεριακού και αυτόνομου τρόπου ζωής, όπως για παράδειγμα η ελεύθερη χρήση μίας δημόσιας παραλίας, αποτελεί επίσης μια μορφή εκμετάλλευσης και υποταγής στα επιχειρηματικά σχέδια των μεγάλων developers και στον πολυτελή τρόπο ζωής των πλούσιων γκολφέρ που επιβάλλουν την κερδοσκοπία και τις αυταπάτες τους σε ολόκληρο το κοινωνικό σύνολο, τόσο μέσω της υποτιθέμενης «αύξησης των θέσεων εργασίας», όσο και της φαινομενικής «απόλαυσης του αθλητικού θεάματος και του τουριστικού προϊόντος». Συνεπώς, τα γήπεδα γκολφ και ο τουρισμός του γκολφ δεν παραβιάζουν απλά τα κοινωνικά και περιβαλλοντικά μας δικαιώματα, αλλά ουσιαστικά αλλοτριώνουν και καταργούν τις ελευθερίες μας.

6. Στο πλαίσιο της αυξανόμενης κριτικής ή ακόμη και αντίστασης προς τις δυσμενείς περιβαλλοντικές, κοινωνικές, οικονομικές και πολιτικές επιπτώσεις της κατασκευής γηπέδων γκολφ, η βιομηχανία γκολφ αρχίζει να προωθεί τις έννοιες της «χωρίς φυτοφάρμακα», «φιλικής προς το περιβάλλον» ή «ευαίσθητης ανάπτυξης» γηπέδων γκολφ. Πράγματα τα οποία όχι μόνο δεν υπάρχουν, αλλά ουσιαστικά πλασάρονται για να νομιμοποιήσουν κοινωνικά τα κερδοσκοπικά αναπτυξιακά σχέδια των developers, καθώς η κατασκευή των «αρμονικών και πράσινων γηπέδων γκολφ» περιλαμβάνει τεχνητά οικοσυστήματα χορτοτάπητα και αναπόφευκτα απαιτεί εντατική χρήση επικίνδυνων χημικών, ιδιωτικοποίηση δημόσιων χώρων και υπερεκμετάλλευση φυσικών πόρων.

Για όλες και όλους εμάς, τα γήπεδα γκολφ δεν είναι τίποτα άλλο παρά μόνο άλλος ένας μηχανισμός ανάπτυξης και επιβολής ενός καπιταλιστικού συστήματος παραγωγής κέρδους και απόλαυσης υπηρεσιών για τους λίγους και εκλεκτούς, εις βάρος των δικαιωμάτων και των ελευθεριών της κοινωνίας. Άλλη μία, δηλαδή, μορφή εκμετάλλευσης της εργασίας και του μόχθου μας, αλλά ταυτόχρονα και καταστροφής της άγριας φύσης και οικειοποίησης του φυσικού πλούτου μας. Γι’ αυτό ακριβώς θα συνεχίσετε να μας βρίσκετε μπροστά σας. Μπροστά από τις επιχειρήσεις και τις αναπτύξεις σας, τους πελάτες σας και τις μπουλντόζες σας.

ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ ΤΩΝ GOLF DEVELOPERS
ΤΟ «ΔΕΝ ΞΕΡΩ» ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΕΝΟΧΗ !
Συσπείρωση Ατάκτων
Σάββατο, 15 Ιουνίου 2013
Ημέρα Δράσης Ενάντια στην Cyprus Limni Resorts & Golf Courses PLC

Δεν υπάρχουν σχόλια: