8 Αυγ 2013

Η Ταξίμ “πήγε” Λευκωσία

του Ντίνου Αγιομαμίτη
από Εργατική Αλληλεγγύη

Οι τουρκοκυπριακές εκλογές που έγιναν την Κυριακή 28 Ιούλη στη βόρεια Κύπρο κατέγραψαν μια σημαντική άνοδο των ποσοστών του αριστερού Τουρκικού Ρεπουπλικανικού Κόμματος (ΤΡΚ) και συρρίκνωση των συνολικών ποσοστών της δεξιάς που κυβερνά τα τρία τελευταία χρόνια.
Το ΤΡΚ ανέβασε τα ποσοστά του στο 38,37 (από το 29% που πήρε στις εκλογές του 2009) και εξασφάλισε 21 από τις 50 έδρες. Το Κόμμα Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ) του Ιρσέν Κουτσιούκ που ήταν πρωθυπουργός μέχρι πρόσφατα, καταποντίστηκε από το 44% στο 27,3% και εξασφάλισε 14 έδρες. Άνοδο σημείωσε και το Δημοκρατικό Κόμμα – Εθνικές Δυνάμεις του Σερτάρ Ντεκτάς που συνασπίστηκε με τους αποσκιρτήσαντες από το ΚΕΕ και διπλασίασε τα ποσοστά του ανεβαίνοντας στο 23,15% εξασφαλίζοντας 12 βουλευτές. Άλλους τρεις βουλευτές εξασφάλισε το κεντροαριστερό Κόμμα Κοινοτικής Δημοκρατίας του Μεχμέτ Τζακιντζί με ποσοστό 7.43%.

Το συνολικό ποσοστό των δεξιών κομμάτων έπεσε από το 54% στο 50,5%. Η αποχή ήταν κοντά στο 30% και οφείλεται στη γενική δυσαρέσκεια που υπάρχει απέναντι στους πολιτικούς αλλά και στο ότι οι εκλογές συνέπεσαν με τις γιορτές του Ραμαζανιού κατά τις οποίες ο κόσμος μετακινείται στους χώρους καταγωγής του.

Στην ουσία οι τουρκοκυπριακές εκλογές κατέγραψαν την δυσαρέσκεια που υπάρχει απέναντι στη κυβέρνηση αλλά και τον Ερτογάν ο οποίος προσπαθεί να επιβάλει το «πρωτόκολλο οικονομικής συνεργασίας» στην ουσία ένα μνημόνιο με μέτρα λιτότητας και περικοπών σε βάρος των τουρκοκυπρίων. Η τουρκοκυπριακή οικονομία είναι πλήρως εξαρτώμενη από την Τουρκία και ο Δημόσιος τομέας χρηματοδοτείται από το Τουρκικό κράτος. Τα ποσά που χρειάζονται βέβαια είναι ασήμαντα σε σχέση με τις οικονομικές δυνατότητες του Τούρκικου κράτους αλλά σε εποχές που επιβάλλονται περικοπές στην ίδια την Τουρκία και μέτρα λιτότητας δεν μπορούν να αφήσουν την βόρεια Κύπρο να αποτελεί το κακό παράδειγμα για τους Τούρκους εργαζόμενους. Επιπλέον με το νέο πακέτο μέτρων ο Ερτογάν ήθελε να ελέγχει πλήρως την κατάσταση στο νησί και να μπορεί να επιβάλλει τις πολιτικές που ο ίδιος επιθυμεί.

Αυτά τα μέτρα ήταν που προκάλεσαν τη μεγάλη απεργία των εργαζομένων στον τουρκοκυπριακό Δήμο της Λευκωσίας πριν μερικούς μήνες που κράτησε βδομάδες και μετέτρεψε την πόλη σε απέραντο σκουπιδότοπο. Το «πρωτόκολλο» και η προσπάθεια ολοκληρωτικού ελέγχου των πολιτικών εξελίξεων στο βορρά προκάλεσε τις αντιδράσεις της πλειοψηφίας των συνδικάτων αλλά και των κομμάτων της αντιπολίτευσης που κατ’ επανάληψη τα δυο τελευταία χρόνια κατέβηκαν σε μαζικές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας. Η αποδοχή του «πρωτοκόλλου» από την τουρκοκυπριακή κυβέρνηση προκάλεσε και την διάσπαση του ίδιου του ΚΕΕ που είχε σαν αποτέλεσμα την πρόταση μομφής που έριξε την κυβέρνηση του Ι. Κουτσιούκ και οδήγησε στις πρόσφατες εκλογές.

Πανωλεθρία

Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία των τουρκοκυπρίων που ο εκλεκτός της Άγκυρας δεν εκλέγεται. Όχι μόνο έπαθε πανωλεθρία το ΚΕΕ αλλά δεν κατάφεραν ούτε καν να μπουν στη Βουλή ο ίδιος ο Ιρσέν Κουτσιούκ και άλλα στελέχη του κόμματος που ήταν γνωστά σαν οι εκλεκτοί του Ερτογάν.

Σίγουρα σε αυτές τις εξελίξεις έπαιξαν σημαντικό ρόλο και οι κινητοποιήσεις για το πάρκο Γεζί και οι διαδηλώσεις στη πλατεία Ταξίμ. Η αμφισβήτηση για πρώτη φορά σε τέτοιο βαθμό της πολιτικής του Ερντογάν μέσα στην ίδια τη Τουρκία είναι σίγουρο ότι ενίσχυσε την αυτοπεποίθηση όσων ήθελαν να εκφράσουν την αντίθεση τους στις επιλογές του και στην Κύπρο. Δεν είναι τυχαίο εξάλλου που ανάμεσα στα νέα άτομα που εκλέχθηκαν στην Βουλή με το ψηφοδέλτιο του ΤΡΚ είναι και η νεαρή ακτιβίστρια Ντογους Ντεριά η οποία είχε πρωτοστατήσει στις εκδηλώσεις υποστήριξης των διαδηλωτών στο Πάρκο Γεζι που έγιναν στην Λευκωσία.

Δεν ξέρουμε ποια θα είναι η τελική κατάληξη με αυτά τα δεδομένα. Αν θα καταφέρει το ΤΡΚ να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού ή αν θα τα βρουν το ΔΚ-ΕΔ με το ΚΕΕ και να σχηματίσουν κυβέρνηση ή αν θα οδηγηθούν σε νέες εκλογές οι τουρκοκύπριοι. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το πολιτικό σκηνικό αλλάζει ραγδαία και στους τουρκοκύπριους όπως αλλάζει στην Τουρκία, την Ελλάδα, στους ελληνοκύπριους. Το πώς αυτό θα επηρεάσει συνολικά τις εξελίξεις στο νησί μένει να το δούμε τους επόμενους μήνες. Το σίγουρο είναι ότι η Ταξίμ θα στοιχειώνει για καιρό τον Ερντογάν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: