7 Νοε 2013

Για την επιδρομή των ΜΑΤ στην κτήριο της ΕΡΤ

Η Κυβέρνηση της Ελλάδας έδωσε σήμερα τα χαράματα τη χαριστική βολή στην ΕΡΤ, χρησιμοποιώντας την Αστυνομία και τα ΜΑΤ για να επιβάλει δια της βίας τις αποφάσεις της, δείχνοντας έτσι απροκάλυπτα το πιο απεχθές της πρόσωπο
7 Νοεμβρίου 2013
Ως ελάχιστη αλληλεγγύη στους εργαζόμενους της ΕΡΤ, που κράτησαν ψηλά για πέντε μήνες τη σημαία του αγώνα ενάντια στο νεοφιλελεύθερο αυταρχισμό της ελληνικής κυβέρνησης, καθώς και σε ολόκληρη την ελληνική κοινωνία από την οποία αφαιρέθηκε δικτατορικά το δικαίωμα της πραγματικά δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, παραθέτουμε τον πιο χαιρετισμό που απεύθυνε η ΕΡΑΣ στις 6 Αυγούστου:

Χαιρετισμός της ΕΡΑΣ στην
Εκδήλωση Αλληλεγγύης
στον αγώνα των εργαζομένων της ΕΡΤ
που συνδιοργάνωσε η ΕΡΑΣ με τις Τ/Κ συνδικαλιστικές οργανώσεις KTOS, KTOEOS
και BASIN - SEN στις 6 Αυγούστου στο οίκημα της KTOEOS
Yoldaslar,
Συντρόφισσες και Σύντροφοι,

Το κλείσιμο της ΕΡΤ στις 11 Ιουνίου αποτελεί ένα ακραίο δείγμα νεοφιλελεύθερου αυταρχισμού. Ένα ακραίο δείγμα διπλής και βάναυσης επίθεσης ενάντια στη δημοκρατία: ενάντια στο δικαίωμα της ενημέρωσης ως κοινωνικού αγαθού και ενάντια στα δικαιώματα των εργαζομένων.

Η στοχοποίηση και το τελικό κλείσιμο της ΕΡΤ δεν είναι μόνο μια ακόμα κίνηση επίθεσης του Ελληνικού αλλά και Ευρωπαϊκού κεφαλαίου ενάντια στο εργατικό κίνημα της Ελλάδας και της Ευρώπης. Είναι και μια επιλεγμένη κίνηση που εκπέμπει το πολιτικό μήνυμα ότι "δεν σταματούμε μπροστά σε τίποτε".

Όμως, το "μαύρο" στην ΕΡΤ έφερε και Φως. Φως γιατί ανέδειξε τις ικανότητες των εργαζομένων. Φως γιατί  ανέδειξε, ακόμα και μέσα στις τόσο αντίξοες συνθήκες, πώς οφείλει να είναι η δημόσια ραδιοτηλεόραση, πώς μπορεί όντως, όταν είναι ακηδεμόνευτη, να είναι φιλολαϊκή και ποιοτική, δυναμική και πολυφωνική, συμμετοχική και πλουραλιστική, πολιτιστική και ψυχαγωγική, πώς μπορεί, κυρίως, να λειτουργεί εκ μέρους της κοινωνίας και να απευθύνεται πραγματικά σε αυτή.

Αυτή ήταν η ουσιαστική απάντηση προς την κυβέρνηση, τους αυτόκλειτους υπερασπιστές της και τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα στο προσκήνιο και το παρασκήνιο, που μεθόδευσαν, επέβαλαν και υποστήριξαν με τα πιο ανυπόστατα επιχειρήματα και χυδαίες συκοφαντίες το "μαύρο" στην ΕΡΤ. Αυτή ήταν η απάντηση, συνυφασμένη λειτουργικά και διαλεκτικά με τη μεγαλειώδη, και πρωτοφανή στα μεταδικτατορικά χρόνια, κινητοποίηση των πολιτών για την υπεράσπιση των δημόσιων συχνοτήτων και της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης ως βήμα ανεξάρτητης ενημέρωσης στην υπηρεσία του αγώνα για δημοκρατία, και για αντίσταση, γενικότερα, σε κάθε είδους πράξη "νομοθετικού περιεχομένου" που απειλεί, ανοιχτά πια, τα δημοκρατικά τους δικαιώματα.

Ο αγώνας των εργαζομένων-απολυμένων της ΕΡΤ, ανεξάρτητα από την τελική του έκβαση, δημιουργεί ένα ιστορικό προηγούμενο, παγκόσμιας εμβέλειας, ένα θετικό σημείο αναφοράς του εργατικού κινήματος. Θα αποτελεί μια χειροπιαστή αναφορά στη δυνατότητα, δυναμικότητα και αποτελεσματικότητα της αυτοδιαχείρησης. Μια παρακαταθήκη για το όντως εφικτό υψηλό επίπεδο διαχείρισης από τους εργαζόμενους, σε μια άλλη κοινωνία, που την ονειρευόμαστε και για την οποία αγωνιζόμαστε και στην οποία παραπέμπει το παγκόσμιο σύνθημα «Ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός» (another world is possible).

Ο αγώνας της ΕΡΤ είναι αγώνας των εργαζομένων σε όλη την Ευρώπη, είναι αγώνας των εργαζομένων στην Κύπρο και στην Τουρκία. Η ανελέητη ταξική σύγκρουση που σήμερα εξελίσσεται στην Ελλάδα και που τόσο ξεκάθαρα βγάζει στην επιφάνεια τις προθέσεις του κεφαλαίου, δεν είναι παρά το προοίμιο αυτού που θα εξελιχθεί σε ολόκληρη την Κύπρο, στην Τουρκία και σε όλο τον κόσμο, όταν η παγκόσμια οικονομική κρίση εκδηλωθεί παντού στην έκταση και ένταση που έχει εκδηλωθεί στην Ελλάδα.

Το εργατικό κίνημα στην Κύπρο, Ελληνοκυπριακό και Τουρκοκυπριακό, οφείλει να συμπαρασταθεί με κάθε δυνατό τρόπο αλλά και να βρει σημεία σύνδεσης με τον αγώνα των απολυμένων της ΕΡΤ και ολόκληρου του Ελληνικού εργατικού κινήματος.

Η σημερινή εκδήλωση αλληλεγγύης είναι γιαυτό σημαδιακή, ως ένα βήμα για κοινούς αγώνες. Με αυτές τις σκέψεις χαιρετίζω την εκδήλωση εκ μέρους της ΕΡΑΣ και ευχαριστώ όλους για τη παρουσία και συμμετοχή σας.

(Μερόπη Τσιμίλλη-Μιχαήλ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: