27 Ιαν 2014

Απεργία διαρκείας στη ΒΙΟΤΕΚ - ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΟΥΝ




Σε απεργία διαρκείας  κατέβηκαν 80 εργαζόμενοι στη ΒΙΟΤΕΚ, η οποία είναι  εργολάβος της εταιρίας  J&P VASILIKO OIL TANK  η οποία ασχολείται με τις εγκαταστάσεις της VITOL στο Βασιλικό.

H απεργία ξεκίνησε μετά τις απολύσεις, τεσσάρων εργαζομένων από το προσωπικό που εργαζόταν το βράδυ.  Αν και τέλειωσαν την δουλεία τους κανονικά μέχρι τις μια αντί στις τρις τα χαράματα,  το πρωί στις 7 η ώρα τους έδωσαν και το «ευχαριστώ» από πάνω, τους απόλυσαν  με δικαιολογία της έλλειψη εργασίας.

Οι απολύσεις αυτές είναι καθαρά εκδικητικές και προσχεδιασμένες αφού κάποιοι από τους εργαζόμενους αυτούς πρωτοστατούσαν στην διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους, ενώ δύο μέρες πριν η εταιρεία είχε προσλάβει κοινοτικούς, χωρίς συμφωνημένους όρους εργοδότησης και  χωρίς κανένα δικαίωμα. Είναι φανερό πως η δήθεν έλλειψη προσωπικού είναι χοντρή κοροϊδία.

 Σύμφωνα με τον Ανδρέα Θωμά εκπρόσωπο της ΠΕΟ οι εργαζόμενοι διεκδικούν δικαιώματα και ζητούν συμφωνημένους όρους εργοδότησης. Δηλαδή την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης και έχουν προσφύγει στο υπουργείο Εργασίας. Ενώ όμως αυτή η διαδικασία βρίσκεται ακόμη σε εκκρεμότητα, η εταιρεία προχώρησε στις απολύσεις αφού έφερε εργαζόμενους από την Βουλγαρία μέσω  Ελλάδας και εκμεταλλευόμενη την αδύναμη θέση των κοινοτικών, τους ζητούν να δουλεύουν 60 ώρες την εβδομάδα για 500 ευρώ, χωρίς άδειες και άλλα ωφελήματα. Οι εργαζόμενοι διεκδικούν τα Χριστούγεννα, η πρωτοχρονιά, τα Θεοφάνια  να είναι αργία και κάποιες ημέρες άδεια γι ’αυτό η εταιρεία τους απόλυσε και το υπουργείο εργασίας σφυρίζει αδιάφορα και  κάνει πλάτες στη εταιρεία. Έφτασαν να διεκδικούν δικαιώματα που είχαν κατακτηθεί τον περασμένο αιώνα.

Οι εργαζόμενοι μαζί με τον εκπρόσωπο της ΠΕΟ κ Θωμά δήλωσαν: «Η εταιρεία δεν τηρεί την εργατική νομοθεσία.  Ο ατζέντης και η ενοικιαγορά  ανθρώπων, χωρίς όρους εργοδότησης, δεν θα περάσουν. Κατανοούμε την δύσκολη θέση των κοινοτικών… δεν μας χωρίζει τίποτε με τους κοινοτικούς,  με τους οποίους δεν έχουμε καμία αντιπαράθεση, αλλά υπερασπιζόμαστε τα εργατικά δικαιώματα ώστε όλοι να αμείβονται σύμφωνα με την εργατική νομοθεσία και τους ίδιους όρους εργοδότησης».  

Έτσι οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να κατέβουν σε απεργία διαρκείας  και να μη αφήσουν να μπει κανένας στο εργοτάξιο της VITOL το οποίο βρίσκεται  στο λιμάνι Λεμεσού και το οποίο η εταιρεία υπενοικιάζει από το κράτος. Η ίδια η κυβέρνηση αυτοαναιρεί την υπογραφή της αφού δέχεται παραβίαση των όρων εργοδήτησης των εργαζομένων σε κρατικό χώρο και εταιρεία που συνεργάζεται με το κράτος.

Οι εργαζόμενοι στη ΒΙΟΤΕΚ παρά την κρίση είναι ένα δυνατό κομμάτι της εργατικής τάξης και  έχουν την δύναμη να κερδίσουν. Χρειάζονται την συμπαράσταση των άλλων εργαζομένων στη ίδια εταιρεία και στους παρεμφερείς κλάδους αλλά και την συμπαράσταση κάθε εργαζόμενου. Μπορούν και πρέπει να  εντάξουν στην απεργία και τους κοινοτικούς με το να μη δεχτούν καμία απόλυση ούτε ντόπιου ούτε ξένου εργάτη. Έτσι ενωμένοι μπορούν να κερδίσουν. Όπως τα κατάφεραν να κερδίσουν παρά τη κρίση οι εργαζόμενοι της DIY  ELLINAS και HILTON. Μπορούν και αυτοί σήμερα με τη σειρά τους  να δώσουν μια νικηφόρα συνέχεια και να γίνουν το παράδειγμα για άλλους εργαζόμενους.

Νίκος Αγιομαμίτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: