3 Ιαν 2014

Διακήρυξη ΕΡΑΣ για το 2014



3 Ιανουαρίου 2014

Οι φωταψίες και τα βεγγαλικά που φώτισαν τις μεγαλύτερες πόλεις του κόσμου με τον ερχομό του νέου χρόνου αποτελούσαν μια μάταιη προσπάθεια να φωτίσουν έναν κόσμο που περνά την πιο σκοτεινή φάση της ιστορίας του μετά το Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο.

Την ίδια στιγμή που οι άρχοντες της γης έπαιζαν με τα βεγγαλικά που κάποτε αποτελούσαν δείκτη υψηλού βιοτικού επιπέδου, εξάγγελλαν παράλληλα νέα μέτρα λιτότητας σε βάρος των μισθωτών και των εργαζομένων.

Στη χώρα μας, προκεχωρημένο  φυλάκιο της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, εξαγγέλθηκαν ήδη νέες μειώσεις μισθών, συντάξεων, κοινωνικών ωφελημάτων, αποκοπές στην παιδεία και την υγεία και νέες φορολογίες. Ο νέος προϋπολογισμός αποτελεί μία σαφή πολιτική μεταφοράς των ζημιών της κρίσης στους εργαζόμενους πολίτες.

Η αναμενόμενη από την ίδια την κυβέρνηση περαιτέρω πτώση του βιοτικού επιπέδου το 2014  θα είναι μεγαλύτερη απ’ όσο θέλουν να παραδεχτούν  οι εντολοδόχοι της Τρόικας, που κατευθύνουν τις τύχες μας καθιστώντας τη χώρα μας μια ακόμα αποικία χρέους.

Ο Κυπριακός λαός υφίσταται μία άνευ προηγουμένου επίθεση στους όρους διαβίωσης και εργασίας του. Δυστυχώς, η κοινωνική ειρήνη που επικράτησε για αρκετές δεκαετίες έχει πλήξει σε μεγάλο βαθμό τα αντανακλαστικά τού εργατικού κινήματος, το οποίο περιορίστηκε σε μερικές διαδηλώσεις, και αυτές χωρίς στόχο και χωρίς συνέχεια, γεγονός που εξέθρεψε τη θρασύτητα της κυπριακής πλουτοκρατίας, η οποία γίνεται όλο και πιο επιθετική και αλαζονική, με αποτέλεσμα μία άνευ προηγουμένου ανεργία, ανασφαλή εργασία  και πτώση των απολαβών σε τριτοκοσμικό επίπεδο. Αυτή η τάση θα συνεχιστεί αν οι Kύπριοι εργαζόμενοι δεν ξεπεράσουν την αμηχανία, την απαισιοδοξία και το φόβο που προκαλεί η πρωτόγνωρη κρίση του  συστήματος.

Η ΕΡΑΣ καλεί τους εργαζόμενους να ξεπεράσουμε σύντομα τη «στάση αναμονής» και να μετατρέψουμε όλοι μαζί την αγωνία και την απαισιοδοξία σε αγώνα και ελπίδα. Για πολλές δεκαετίες ακούαμε σχεδόν μόνο συνθηματικά την ανάγκη ενότητας και αλληλεγγύης ανάμεσα στους εργαζόμενους ως αναγκαία προϋπόθεση για να πάει ο κόσμος μπροστά. Τώρα είναι η ώρα να δώσουμε σάρκα και οστά στα συνθήματα και να τα μετατρέψουμε σε ένα κοινωνικό μέτωπο αντίστασης και διεκδίκησης ενάντια στην κτηνωδία της οικονομικής ολιγαρχίας. Τώρα είναι η ώρα να επιβάλουμε αναδιανομή του παραγόμενου πλούτου προς όφελος  των εργαζομένων και όχι των τραπεζιτών και των Developers.

Η ΕΡΑΣ καλεί σε καθημερινό αγώνα τους εργαζόμενους  τονίζοντας ότι,  όπως έχουν τα πράγματα, θα πρέπει οι ίδιοι να εξωθήσουν τις οργανώσεις και τα συνδικάτα τους και τις όποιες άλλες συλλογικότητές τους, να ανεβάσουν τους τόνους της κοινωνικής αντίστασης και διεκδίκησης.

·                    Ζητούμε άμεση αποκατάσταση των χαμηλών και μεσαίων μισθών, συντάξεων και κοινωνικών απολαβών.
·                    Ζητούμε αύξηση των προϋπολογισμών για την παιδεία και την υγεία.
·                    Ζητούμε αύξηση της συμμετοχής της κεφαλαιοκρατίας στο ταμείο αλληλεγγύης και περαιτέρω φορολόγηση του πλούτου.
·                    Ζητούμε μείωση των στρατιωτικών δαπανών.
·                    Ζητούμε κατάργηση όλων των προνομίων των «λευκών κολάρων» του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα.
·                    Ζητούμε άμεση κρατικοποίηση των τραπεζών και δημοκρατικό έλεγχο, για να μπορέσουμε να διοχετεύσουμε τα αναγκαία κεφάλαια στην ανάπτυξη, προς όφελος της κοινωνίας.
·                    Ζητούμε εξυγίανση των δημόσιων οργανισμών από τα κακώς έχοντα του πελατειακού κράτους, ενδυνάμωσή τους και δημοκρατικό έλεγχο από αντιπροσώπους της κοινωνίας.

Στο πνεύμα των κοινωνικών αγώνων που προτείνουμε και τους αναμένουμε ως κοινωνική αναγκαιότητα, θα πρέπει να εντάξουμε και τον αγώνα για την απόσυρση των ξένων στρατών και την επανένωση της πατρίδας μας.  Όχι πια ως θεατές-υποστηρικτές μιας μυστικής, ατελέσφορης, ανειλικρινούς και φοβικής διπλωματικής διαδικασίας, αλλά ως λαϊκή επιδίωξη ενός κοινού ασυμβίβαστου δικοινοτικού μετώπου πάλης που θα ενώσει τον κόσμο στη βάση του σ’ ένα ομοσπονδιακό μοντέλο αλληλοσεβασμού των κοινοτήτων και ανατροπής της εθνικιστικής παράδοσης και πολιτικής.

Χρόνια πολλά και αγωνιστικά! 



Δεν υπάρχουν σχόλια: