27 Δεκ 2013

Ίδρυση μονάδας εκποίησης ακινήτων από την Τράπεζα Κύπρου


Μόλις πρόσφατα, πληροφορηθήκαμε την δημιουργία ειδικής μονάδας της Τράπεζας Κύπρου που θα διαχειρίζεται περιουσίες που θα κατάσχει λόγο της μη αποπληρωμής δανείων. Η συνέχιση όμως της διατύπωσης για «κατάσχεση περιουσιών», έτσι γενικά, χωρίς κατηγοριοποίηση τους, επιβεβαιώνει τις ανησυχίες μας για ετοιμασία επίθεσης της Τράπεζας ενάντια στην ίδια την κοινωνία.

Στις περιουσίες πελατών της τράπεζας συμπεριλαμβάνονται ακίνητα εκατοντάδων εκατομμυρίων και δισεκατομμυρίων ευρώ που κτίστηκαν με ακραία απαράδεκτο δανεισμό σε πολυεκατομμυριούχους, χωρίς εγγυήσεις και εξασφάλιση, όπως έμαθε το πλατύ κοινό με τις αποκαλύψεις της τελευταίας περιόδου. Σε τέτοιες περιπτώσεις όχι μόνο επιτρέπεται αλλά και επιβάλλεται η κατάσχεση περιουσιών προς όφελος του κοινωνικού συνόλου.

Κατάσχεση φυσικά που ούτε και εμείς σαν κίνημα θα δεχόμασταν να αφαιρει το δικαίωμα στην πρώτη κατοικία. Το ίδιο ισχύει και για τους υπευθύνους των τραπεζών, των οποίων οι αποφάσεις και ενέργειες συμπεριλαμβάνονται στα αίτια της κρίσης. Πρέπει να υπάρξουν τιμωρίες, που πρέπει να προσχωρούν μέχρι και κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων από αυτούς που πήραν τις αποφάσεις.

Η κατάσχεση όμως περιουσιών που αφορούν πρώτη κατοικία και επαγγελματική στέγη από απλούς ανθρώπους που η κρίση κατέστησε ανίκανους να ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους και στην αποπληρωμή των δανείων τους, είναι κάτι εντελώς διαφορετικό. Η κατάσχεση πρώτης κατοικίας και επαγγελματικής στέγης δεν αποτελεί μόνο ενέργεια βαρβαρότητας αλλά και ακραία άδικη προσέγγιση σε ανθρώπους που έχουν για μια ζωή ανταποκριθεί σε όλες τις υποχρεώσεις τους απέναντι στην κοινωνία.

Και που σταμάτησαν να το κάνουν όταν η ίδια η κοινωνία τους στέρησε το δικαίωμα στην εργασία. Δεν αμφιβάλλουμε ότι η κατάσταση των τραπεζών, όπως και της γενικότερης οικονομίας, είναι δεινή. Όπως δεν αμφιβάλουμε ότι η Τράπεζα Κύπρου πιθανών να «πνέει τα λοίσθια». Ακόμα όμως και παραβλέποντας την αφόρητη αδικία της εκποίησης πρώτης κατοικίας και επαγγελματικής στέγης, ούτε και από οικονομικής άποψης υπάρχει οποιοδήποτε νόημα στην γενική πολιτική εκποίησης περιουσιών.

Οι μεγάλες ιδιωτικές εμπορικές τράπεζες ταυτίστηκαν με τον τζόγο την διαφθορά και την διαπλοκή, στοιχεία τα οποία τις οδήγησαν στην κατάρρευση φορτώνοντας τις ζημιές στην κοινωνία. Με τις πιο πάνω εξαγγελίες της η τράπεζα Κύπρου αποδεικνύει ότι θα συνεχίζει να επιτίθεται και να απομυζά τους άνεργους και δυσπραγούντες και να εξυπηρετεί τα συμφέροντα της οικονομικής ολιγαρχίας παίζοντας ένα καθαρά αντιδραστικό κοινωνικό ρόλο.

Η κατάσχεση επαγγελματικής στέγης από χιλιάδες μικρομεσαίους, είναι πράξη οικονομικής αυτοκτονίας της ίδιας της κοινωνίας, που θα στερεί από τον εαυτό της οποιαδήποτε δυνατότητα οικονομικής ανάπτυξης- και καθόλου δεν εμπίπτει στα πλαίσια της τόσο βαρύγδουπης έκκλησης του κου
Hourican, Εκτελεστικού Διευθυντή της Τράπεζας Κύπρου, για επαγγελματικό χειρισμό των προβληματικών δανείων.

Το κίνημα μας έχει ήδη επεξεργαστεί συγκεκριμένες προτάσεις. Σε αυτές τις προτάσεις, που είμαστε διατεθειμένοι να τις αναπτύξουμε οπουδήποτε, θέλουμε πάνω από όλα να κάνουμε ξεκάθαρα δυο πράγματα: α. Ότι δεν θέλουμε να αποποιηθούμε των ατομικών υποχρεώσεων οποιουδήποτε απέναντι στο κοινωνικό σύνολο και την υποχρέωση του να επιστρέψει ότι δανείστηκε, όταν αυτό θα είναι δυνατό, και β. Ότι, ταυτόχρονα, δεν θα επιτρέψουμε, θα αγωνιστούμε όσο μπορούμε, ώστε κανένας άνθρωπος να μείνει χωρίς κατοικία και επαγγελματική στέγη διότι τα παγκόσμια παιγνίδια των τραπεζών και των κερδοσκόπων του στέρησαν το δικαίωμα στην εργασία.

Αν οι τράπεζες είναι αδύνατο να σωθούν στα χέρια ιδιωτών, χωρίς να ξεπουληθεί, να καταστραφεί ολόκληρη η κοινωνία, ας τις αναλάβει το κράτος, εκποιώντας τις περιουσίες των υπευθύνων, και βάζοντας τες επιτέλους να δουλέψουν προς όφελος της πλειοψηφίας των ανθρώπων και της οικονομίας και όχι ενάντια της. Για να μπορέσει το τραπεζικό σύστημα να αποτελέσει την ατμομηχανή της ανάπτυξης και της προόδου και να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα ολόκληρης της κοινωνίας πρέπει να περάσει κάτω από τον έλεγχο της κοινωνίας με την συμμετοχή στην διοίκηση τους των δανειοληπτών των καταναλωτών των εργαζομένων και άλλων κοινωνικών οργανώσεων.




ΚΙΝΗΜΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΕΚΠΟΙΗΣΕΙΣ
Λευκωσία 26/12/2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: