17 Δεκ 2013

Για την ενωμένη πορεία ενάντια στο μνημόνιο



17 Δεκεμβρίου 2013


Η μεγάλη, ίσως η πιο μεγάλη διαδήλωση που οργάνωσαν τα συνδικάτα στην εποχή του μνημονίου το περασμένο Σάββατο, είναι ίσως ο προάγγελος των μεγάλων κινητοποιήσεων που απαιτούνται το επόμενο διάστημα.

Η ΕΡΑΣ χαιρετίζει την ενότητα δράσης που επέδειξαν πολλά συνδικάτα και μετωπικές οργανώσεις, καθώς και την οργανωτική προσπάθεια όλων, η οποία έφερε το ελπιδοφόρο αποτέλεσμα που είδαμε στους δρόμους της Λευκωσίας. Είναι σαφές ότι στην ενωμένη δράση συμμετείχαν άτομα και οργανώσεις με διαφορετικούς ιδεολογικούς ή πολιτικούς προσανατολισμούς,  που ήλθαν μαζί για να εκφράσουν την οργή τους ενάντια στις πολιτικές της λιτότητας και του μνημονίου. Ήταν μία εκδήλωση ταξικής ενότητας πέρα από κομματικές αγκυλώσεις και ιδεοληψίες, προσηλωμένη σε συγκεκριμένους στόχους, που φανερώνει την ικανότητα των Κυπρίων εργαζομένων να ενώνονται εκεί και όπου χρειάζεται για να αντιμετωπίσουν από κοινού τα πολλαπλά προβλήματα  που επισώρευσε η καπιταλιστική κρίση και οι μνημονιακές πολιτικές. Οι Κύπριοι εργαζόμενοι απέδειξαν στην πράξη ότι δεν είναι πρόβατα για σφαγή, αλλά μπαίνουν στη λογική της αντιμνημονιακής αντίστασης.

Πρόκειται για μια αξιοσημείωτη εκδήλωση ταξικής ενότητας από όσους έλαβαν μέρος. Ταυτόχρονα όμως είχαμε δυστυχώς και παραδείγματα διασπαστικών επιλογών από τις ηγεσίες μερικών οργανώσεων, ύστερα από Προεδρικές παρεμβάσεις, όπως της ΣΕΚ, ΠΑΣΥΔΥ, ΟΕΛΜΕΚ και ΟΛΤΕΚ.

Υπενθυμίζουμε ότι μια από τις πρώτες δυσκολίες που προέκυψαν όταν η κυβέρνηση και η Τρόικα άρχισαν να πετσοκόβουν τους μισθούς του δημοσίου τομέα ήταν η από καιρό καλλιεργούμενη αντιπαράθεση ιδιωτικών και δημοσίων υπαλλήλων. Πολλοί ιδιωτικοί υπάλληλοι στήριζαν την κυβέρνηση διότι δεν αντιλαμβάνονταν ότι επρόκειτο για τον πρόλογο μιας πολιτικής που θα ξεσπούσε με την ίδια και περισσότερη δριμύτητα και στον ιδιωτικό τομέα. 'Έτσι οι δημόσιοι υπάλληλοι, και οι εκπαιδευτικοί ανάμεσα σ αυτούς, είχαν να αντιμετωπίσουν την εργοδοτική επίθεση μέσα στη μοναξιά τους.

Είναι με έκπληξη που διαπιστώνουμε ότι αντί να προστρέξουν να συνενωθούν με το κίνημα διαμαρτυρίας του Σαββάτου, έπεσαν με τόση "αγαθότητα" στην παγίδα του Προεδρικού για ξεχωριστές συμφωνίες.  Και στο κάτω-κάτω θα μπορούσαν να κάνουν τις συμφωνίες που επιθυμούν στο βαθμό που τους ικανοποιούν. Γιατί όμως δεν συμμετείχαν στην πορεία διαμαρτυρίας του Σαββάτου, αν μη τι άλλο για να στηρίξουν τα αιτήματα της τάξης των εργαζομένων;

Η ΕΡΑΣ χαιρετίζει την παρουσία της ΠΟΕΔ, καθώς και των εκπαιδευτικών και των δημοσίων υπαλλήλων που δεν ακολούθησαν τις ηγεσίες τους και προσήλθαν μαζικά στην πορεία του Σαββάτου για να συμβάλουν στην ενότητα του κινήματος των εργαζομένων. Με την ευκαιρία χαιρετίζουμε και τη μαζική παρουσία της ΔΕΟΚ.

Θέση της ΕΡΑΣ είναι ότι αποτελεί  απόλυτη αναγκαιότητα η ίδρυση ενός Μετώπου Κοινωνικής Αντίστασης, ως εργαλείου για την ανατροπή του μνημονίου και των πολιτικών λιτότητας. Κατά συνέπεια καλούμε όλες τις συνδικαλιστικές και κοινωνικές οργανώσεις που συμμετείχαν στην μεγάλη εκδήλωση του Σαββάτου καθώς και όσες απείχαν να συμπήξουν ένα ευρύ μόνιμο μέτωπο αντίστασης. Σε αυτό το μέτωπο έχουν θέση όλοι όσοι θέλουν να μετέχουν στη διάσωση της κοινωνίας.

Η ΕΡΑΣ τονίζει ότι οι κυβερνητικές διαβεβαιώσεις για πορεία εξόδου από το μνημόνιο αποτελούν συνειδητά ψεύδη με στόχο να κρατήσουν τους εργαζόμενους στην αδράνεια ενώ το κεφάλαιο οδηγεί την κοινωνία σε τριτοκοσμικές συνθήκες εργασίας, παιδείας και υγείας.

Η ΕΡΑΣ συμμετείχε στην πορεία με δυο βασικά συνθήματα:

- ΑΜΕΣΗ ΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ.
- ΜΕΤΩΠΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ, Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: