6 Δεκ 2013

ΕΡΑΣ, KTOS, KTOEOS Ανοικτό γράμμα προς Τουρκοκύπριους και Ελληνοκύπριους



6 Δεκεμβρίου 2013

Την Τρίτη 3 του Δεκέμβρη 2013 αντιπροσωπεία της ΕΡΑΣ πραγματοποίησε συνάντηση εργασίας με τις Γραμματείες των Τ/Κ συντεχνιών KTOS (Συντεχνία δασκάλων δημοτικής εκπαίδευσης) και KTOEOS (Συντεχνία καθηγητών μέσης εκπαίδευσης).

Στη συνάντηση αποφασίστηκε η συνεργασία των τριών οργανώσεων για τη συγκρότηση ενός δικοινοτικού κινήματος δράσης για την ειρήνη, την επανένωση και την αντίσταση στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που αποδομούν την κοινωνία και στις δυο πλευρές της πράσινης γραμμής.

Κατά τη συνάντηση εγκρίθηκε επίσης η ακόλουθη διακήρυξη που αποτελεί το πολιτικό υπόβαθρο της συνεργασίας:

Ανοιχτό γράμμα προς Τουρκοκύπριους και Ελληνοκύπριους

Οι πολιτικές ηγεσίες των δύο πλευρών γνωρίζουν μετά από 50 τόσα χρόνια συνομιλιών τη λύση στην οποία μπορούν να συμφωνήσουν. Γνωρίζουν επίσης η κάθε πλευρά τις ευαισθησίες της άλλης. Ταυτόχρονα στη διάρκεια των χρόνων αυτών έχει γίνει σαφές ότι οι δυνάμεις που προκάλεσαν τη δικοινοτική αντιπαράθεση εξακολουθούν να την συντηρούν, υπονομεύοντας την προσπάθεια επανένωσης και προωθώντας χωριστικές εθνικιστικές συνειδήσεις.

Η ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου πλήττεται από τη διεθνή κρίση του νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού και οδηγείται σε κοινωνικές αναταράξεις και τοπικούς πολέμους και εξεγέρσεις. Ακόμα και τα σύνορα κρατών της περιοχής έχουν χάσει τη σταθερότητά τους και οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις πολλαπλασιάζονται. Η ανεύρεση υδρογονανθράκων στην περιοχή ενέταξε και την Κύπρο στη θερμή πολεμική ζώνη των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών. Έτσι στο Κυπριακό ζήτημα προστίθεται μια επιπλέον πηγή έντασης, την οποία οι δυο κοινότητες καλούνται να διαχειριστούν προς όφελος της λύσης και της συνύπαρξης. Ταυτόχρονα όλοι οι Κύπριοι εργαζόμενοι, ανεξαρτήτως εθνικότητας πλήττονται από τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές βάρβαρης λιτότητας που φτωχοποιούν την κοινωνία και αποδομούν τον κοινωνικό ιστό.

Ωστόσο μέσα σε αυτό το κλίμα, στο πλαίσιο των ανακατατάξεων που διαμορφώνονται στην περιοχή μας, ανοίγει ταυτόχρονα και ένα παράθυρο ευκαιρίας για λύση του Κυπριακού στη βάση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας. Η ευκαιρία αυτή δεν πρέπει να πάει χαμένη. Θεωρούμε ότι η πιο ορθή και παραγωγική διαδικασία για να προχωρήσουν οι συνομιλίες είναι η συνέχισή τους από το σημείο που τις άφησαν ο Δημήτρης Χριστόφιας και ο Μεχμέτ Αλή Ταλάτ, με αποδοχή των συγκλίσεων που είχαν επιτευχθεί μέχρι τότε. Παράλληλα όμως καλούμε τους ηγέτες των δυο κοινοτήτων να προχωρήσουν χωρίς καθυστερήσεις στην επανέναρξη του διαλόγου στηριγμένοι πάνω στο κεκτημένο των πολύχρονων συνομιλιών και των κατά καιρούς συμφωνιών, χωρίς ελιγμούς και παιγνίδια εντυπώσεων.

Καλούμε ταυτόχρονα κάθε Ελληνοκύπριο και κάθε Τουρκοκύπριο να διεκδικήσουμε όλοι μαζί σε ένα κοινό μέτωπο αγώνα την ειρηνική συμβίωση των κοινοτήτων μας και την επίλυση του Κυπριακού. Έχουμε συνείδηση ότι εκείνες οι πολιτικές ηγεσίες που δημιούργησαν την δικοινοτική αντιπαράθεση και εν πολλοίς την συντηρούν δεν είναι σε θέση να εξεύρουν τη λύση που εξυπηρετεί το λαό. Εν τούτοις θεωρούμε ότι η λύση θα δώσει την ευκαιρία στις κυπριακές κοινότητες να προχωρήσουν με λιγότερα εμπόδια. Πρέπει όμως οι πολίτες της συνύπαρξης και της επαναπροσέγγισης, και πριν και μετά τη λύση, να αναλάβουν το καθήκον να μεταφέρουν στους ώμους τους την ευθύνη για την βελτίωση των δικοινοτικών σχέσεων και τη δημιουργία ενός καλού μέλλοντος στα ερείπια ενός κακού παρελθόντος.

Το κοινό μέτωπο αγώνα γίνεται εξαιρετικά επείγον και αναγκαίο όχι μόνο για την επίλυση του Κυπριακού αλλά και για την οικοδόμηση της δικοινοτικής κοινωνικής αντίστασης ενάντια στις πολιτικές της λιτότητας που επιβάλλει η οικονομική ολιγαρχία και στις δύο πλευρές.

Έξω όλοι οι στρατοί – Έξω οι βάσεις

Ελεύθερη Ανεξάρτητη Διζωνική Δικοινοτική Κύπρος


 

Δεν υπάρχουν σχόλια: