4 Δεκ 2013

Ο Χάσικος ηθικός αυτουργός της αστυνομικής βίας



4 Δεκεμβρίου 2013

Δύο γεγονότα ρατσιστικής συμπεριφοράς του κράτους συνέβησαν σχεδόν ταυτόχρονα την περασμένη εβδομάδα. Το ένα αφορά άσκηση σωματικής βίας από μέλος της αστυνομίας σε βάρος Αφρικανού μετανάστη ο οποίος διαμετακομίστηκε στο νοσοκομείο με κάταγμα στο πόδι. Το άλλο αφορά ένα ρατσιστικό παραλήρημα του Υπουργού των Εσωτερικών Σωκράτη Χάσικου κατά την ομιλία του σε εκδήλωση για την έναρξη λειτουργίας του Ινστιτούτου Δημογραφικής και Μεταναστευτικής Πολιτικής Κύπρου. Η ομιλία του κ Χάσικου όχι μόνο αφήνει να αντιληφθούμε γιατί κάποιος αστυνομικός έσπασε το πόδι ενός μετανάστη - παρεμπιπτόντως αναγνωρισμένου πρόσφυγα ο οποίος διαμένει νόμιμα στην Κύπρο για εφτά χρόνια - αλλά εξηγεί γιατί ξυλοκοπήθηκαν πολλοί και πρόκειται προσεχώς να ξυλοκοπηθούν ακόμα περισσότεροι. Πρόκειται για αντιπροσωπευτική περίπτωση ηθικής αυτουργίας.

Ο κ Χάσικος διένυσε μέσα σε λίγα λεπτά την απόσταση που χωρίζει τον νεοφιλελεύθερο ΔΗΣΥ από το ΕΛΑΜ. Φόρτωσε την οικονομική κρίση και την ανεργία στους "παράνομους μετανάστες" και ζήτησε την άμεση απέλαση τους. Ενώ η ομιλία του έγινε μία μέρα μετά τον τραυματισμό του Αφρικανού δεν θεώρησε σκόπιμο να κάνει καμιά αναφορά για τις υποχρεώσεις του κράτους έναντι των μεταναστών όπως απορρέουν από τους νόμους της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επιπρόσθετα απέφυγε επιμελώς να αναφερθεί στα ανθρώπινα δικαιώματα που πρέπει να διέπουν τη μεταναστευτική πολιτική της Κύπρου αλλά, αντίθετα, χαρακτήρισε τις μη κυβερνητικές οργανώσεις που προασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα "μηχανές παραγωγής ανθρωπίνων δικαιωμάτων" και στη συνέχεια συμπέρανε μάλιστα ότι "πρέπει να ελεγχθούν για τη δράση τους". Αναμένουμε από τον κ Χάσικο να μας εξηγήσει, αν μη τι άλλο, ποια ανθρώπινα δικαιώματα παράγονται στην Κύπρο για να διεκδικήσουμε τουλάχιστον τις νενομισμένες δάφνες στο ευρωπαϊκό και διεθνές στερέωμα.

Τα κρούσματα άσκησης βίας από αστυνομικούς προς πολίτες, τα οποία βέβαια είναι πολύ περισσότερα από εκείνα που τυγχάνει να βιντεογραφηθούν, δείχνουν όχι τόσο τον χαρακτήρα μεμονωμένων ατόμων όσο ένα πλαίσιο διαπαιδαγώγησης που μετατρέπει τους ανθρώπους σε μηχανές παραγωγής καταπάτησης των στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Καταγγέλλουμε επίσης το σύνολο σχεδόν των μέσων μαζικής ενημέρωσης που απέφυγαν επιμελώς να δώσουν έστω και ως απλή είδηση τον ξυλοδαρμό του μετανάστη από τον αστυνομικό. Την κατάσταση διέσωσαν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τα οποία εξελίσσονται σε βασικό πνεύμονα πληροφόρησης.


Δεν υπάρχουν σχόλια: