12 Νοε 2012

Η «εθνική ομοφωνία» αδιαφορεί για την απώλεια εσόδων από το χαμηλότερο εταιρικό φόρο στην ΕΕ

Αύξηση του εταιρικού φόρου στο 12,5% προτείνει η ΕΡΑΣ

Αντιπολίτευση και κυβέρνηση, προεδρικοί υποψήφιοι και εργοδοτικές οργανώσεις, στο πλαίσιο της γνωστής «εθνικής ομοφωνίας» για την υπεράσπιση συγκεκριμένων οικονομικών συμφερόντων, ξεσπάθωσαν με αφορμή  το άρθρο του γερμανικού περιοδικού Σπίγκελ σχετικά με τον εταιρικό φόρο στην Κύπρο και το τραπεζικό «ξέπλυμα». 

Βέβαια, ελάχιστα ενοχλείται η «εθνική συμμαχία» όταν η τρόικα απαιτεί μειώσεις μισθών, περικοπές κοινωνικών επιδομάτων, αύξηση του ΦΠΑ κλπ. Αδιαφορούν όταν πρόκειται να πληγούν τα λαϊκά συμφέροντα. Σχετικά με τον εταιρικό φόρο όμως, θυμήθηκαν αίφνης, τις «κόκκινες γραμμές» και τα «κυριαρχικά δικαιώματα». Το πομπώδες φραστικό κλισέ  τής «εθνικής περηφάνιας»,  αναδύεται  προφανώς κάθε φορά που εξυπηρετούνται  συγκεκριμένα συμφέροντα, την ίδια στιγμή που καταρρακώνεται κάθε άλλη περηφάνια που έχει να κάνει με τα κεκτημένα των εργαζομένων.

Το «εθνικό συμφέρον», ταυτίζεται παραδόξως, με τα στενά συμφέροντα των τραπεζών, των μεγαλοδικηγόρων, των λογιστικών γραφείων, της εργοδοσίας, των ημεδαπών, ρωσικών και ξένων κεφαλαίων, ενώ τα καλώς νοούμενα συμφέροντα των εργαζομένων, τα συμφέροντα τού μέσου πολίτη, μπορούν και πρέπει να θυσιαστούν στο βωμό του «οικονομικού εξορθολογισμού» και του «ευρωπαϊκού καθωσπρεπισμού».   

Κανείς δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται για την απώλεια δημόσιων εσόδων από το χαμηλότερο εταιρικό φόρο στην ευρωζώνη που ισχύει στην Κύπρο (10%), ο οποίος υστερεί κατά 16,1 μονάδες από το μέσο εταιρικό φόρο στην ευρωζώνη (26,1%), ούτε πως άλλα μικρά κράτη (π.χ. το Λουξεμβούργο και η Μάλτα) που ειδικεύονται σε χρηματοπιστωτικές, «ειδικές» υπηρεσίες όμοιες με αυτές της Κύπρου, επέβαλαν ασύγκριτα μεγαλύτερο εταιρικό φόρο απ’ ότι η Κύπρος.      

Επειδή προτεραιότητα και στόχος είναι η διαφύλαξη του εργατικού και του ευρύτερου κοινωνικού κεκτημένου στην Κύπρο,  η ΕΡΑΣ επαναλαμβάνει ότι υποστηρίζει την άμεση αύξηση του εταιρικού φόρου στο 12,5%, ως ένα από τα πολλά αναγκαία μέτρα για υπέρβαση των δημοσιονομικών προβλημάτων και διόρθωση των στρεβλώσεων της κυπριακής οικονομίας γενικότερα. Η ΕΡΑΣ υποστηρίζει πως η έξοδος από την κρίση χρειάζεται τη βούληση πολιτικών δυνάμεων που δεν υπηρετούν τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα και δεν εξαρτώνται οικονομικά από αυτά. Η έξοδος από την κρίση απαιτεί ριζοσπαστικές αλλαγές και μετασχηματισμούς που να κόβουν τα προβλήματα από τη ρίζα, να μειώνουν τις κοινωνικές ανισότητες και να ανοίγουν νέους δρόμους και ορίζοντες.

Γραφείο Τύπου ΕΡΑΣ
12.11.2012


Δεν υπάρχουν σχόλια: