200 περίπου Κούρδισσες και Κούρδοι από τη Συρία που κατέφυγαν στην Κύπρο ζητώντας διεθνή προστασία από την Κυπριακή Δημοκρατία πραγματοποιούν από τις 29/4/13 εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Εσωτερικών μαζί με τις οικογένειές τους. Τo έναυσμα έδωσε ο τραγικός θάνατος του συμπατριώτη τους Kamiran Muhamad, 33 χρονών, πατέρα τεσσάρων ανήλικων παιδιών, ο οποίος, απελπισμένος από την κατάσταση στην οποία οδηγήθηκε μετά από την άρνηση των αρμόδιων αρχών να τον στηρίξουν, αυτοκτόνησε.
Η βασική διεκδίκησή τους είναι να τους παραχωρηθεί διεθνής προστασία στην Κύπρο, όπως γίνεται στις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έτσι ώστε να μπορέσουν να ζήσουν υπό συνθήκες ασφάλειας και αξιοπρέπειας αφού στο παρόν στάδιο δεν μπορούν να επιστρέψουν στη Συρία.
Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι η μόνη χώρα της ΕΕ, η οποία όχι μόνο δεν παραχωρεί καθεστώς διεθνούς προστασίας είτε τουλάχιστον καθεστώς προσωρινής προστασίας σε πρόσφυγες από τη Συρία αλλά τους μεταχειρίζεται ουσιαστικά ως μετανάστριες και μετανάστες χωρίς χαρτιά αφήνοντας την πλειοψηφία των ατόμων αυτών, περιλαμβανόμενων και των παιδιών τους, χωρίς πρόσβαση σε βασικά κοινωνικά δικαιώματα, όπως υγεία, στέγαση, εργασία ή άλλους πόρους διαβίωσης.
Σύμφωνα με την πολιτική που ακολουθείται στην Κύπρο, πρόσωπα από τη Συρία είτε δεν μπορούν εύκολα να υποβάλουν αίτηση ασύλου, είτε τίθενται υπό κράτηση επειδή θεωρούνται για διάφορους λόγους απαγορευμένοι μετανάστες, είτε, σε περίπτωση που καταφέρουν να υποβάλουν αίτηση ασύλου, αυτή απορρίπτεται ή δεν εξετάζεται για χρόνια, αναμένοντας ενδεχομένως την αλλαγή της κατάστασης στη χώρα. Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής είναι η πλήρης εξαθλίωση αυτών των προσφύγων αφού δεν έχουν ουσιαστικά πρόσβαση σε δικαιώματα που να διασφαλίζουν την αξιοπρεπή διαβίωσή τους. Η κατάσταση είναι ακόμα πιο σοβαρή για τα άτομα που δεν έχουν καθεστώς διαμονής, ως αποτέλεσμα της απόρριψης των αιτήσεών τους για άσυλο, αφού κινδυνεύουν με σύλληψη, κράτηση και ακόμα και απέλαση στη Συρία, όπου εκτός από τον εμφύλιο πόλεμο, αντιμετωπίζουν και κίνδυνο δίωξης.
Ο επικεφαλής του Γραφείου της Υπάτης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες στην Κύπρο, μετά από συνάντηση με αντιπροσωπεία των προσφύγων, απέστειλε επιστολή προς το Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Εσωτερικών, στην οποία αναφέρει ότι «η UNHCR ανησυχεί για την ευημερία των οικογενειών αυτών, οι οποίες βρίσκονται σε συνθήκες φτώχειας. Σε σχέση με το καθεστώς [διαμονής] τους, η UNHCR θεωρεί ότι οι πολίτες της Συρίας, όπως και τα πρόσωπα που είχαν τη συνήθη διαμονή τους στη Συρία, χρήζουν διεθνούς προστασίας …»
Το Υπουργείο Εσωτερικών προσπάθησε αρχικά να αγνοήσει την κινητοποίηση, αλλά όταν αντιλήφθηκε ότι τα άτομα που την πραγματοποιούν είναι αποφασισμένα να παραμείνουν έξω από το Υπουργείο μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους, καταβλήθηκαν προσπάθειες, μέσω της αστυνομίας, για να πειστούν να αποχωρήσουν, χρησιμοποιώντας τόσο απειλές όσο και κενές υποσχέσεις ενώ προχώρησαν σε ενέργειες εκφοβισμού και έμμεσης καταστολής του δικαιώματός τους σε διαμαρτυρία.
Εμείς που υπογράφουμε πιο κάτω:
Καταδικάζουμε τη στάση του Υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο επιδεικνύει πλήρη αδιαφορία στην εν λόγω κινητοποίηση και στα αιτήματα των κινητοποιημένων, όπως και στις ανάγκες των οικογενειών τους και των ανήλικων παιδιών, χρησιμοποιώντας την αστυνομία ως μοχλό πίεσης εναντίον τους.
Εκφράζουμε την υποστήριξη και αλληλεγγύη μας προς τις Κούρδισσες και τους Κούρδους που πραγματοποιούν την κινητοποίηση έξω από το Υπουργείο Εσωτερικών και καλούμε την Κυπριακή Δημοκρατία να υλοποιήσει τις υποχρεώσεις της, όπως αυτές καθορίζονται από το Ευρωπαϊκό κεκτημένο και τις διεθνείς συμβάσεις έναντι των προσφύγων από τη Συρία.
Καλούμε την Κυπριακή Κυβέρνηση να υιοθετήσει τα απαιτούμενα μέτρα για την αντιμετώπιση των φαινομένων ρατσισμού και διακρίσεων που εντείνονται ακόμη περισσότερο σήμερα στην κυπριακή κοινωνία ενόψει των επιπτώσεων του Μνημονίου και των σκληρών μέτρων λιτότητας που επιβάλλονται.
Τέλος, καλούμε την Κυπριακή Δημοκρατία να προχωρήσει άμεσα στη λήψη μέτρων για άμβλυνση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες, λόγω της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης και να τους αναγνωρίσει ως ιδιαίτερα ευάλωτες ομάδες και να τους στηρίξει, αντί να προσπαθεί να τους οδηγήσει στην εξαθλίωση και την απόγνωση ώστε να εγκαταλείψουν την Κύπρο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου