14 Μαΐ 2013

Αλληλεγγύη με τις Κούρδισσες και τους Κούρδους πρόσφυγες από τη Συρία


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ (ΕΡΑΣ)

Αλληλεγγύη με τις Κούρδισσες και τους Κούρδους πρόσφυγες από τη Συρία

200 περίπου Κούρδισσες και Κούρδοι από τη Συρία που βρίσκονται στην Κύπρο πραγματοποιούν από τις 29 Απριλίου εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Εσωτερικών μαζί με τις οικογένειές τους, με βασική διεκδίκηση να τους παραχωρηθεί διεθνής προστασία στην Κύπρο, όπως γίνεται στις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έτσι ώστε να μπορέσουν να ζήσουν υπό συνθήκες ασφάλειας και αξιοπρέπειας αφού ιδιαίτερα στο παρόν στάδιο δεν μπορούν να επιστρέψουν στη Συρία.
Η Κύπρος είναι η μόνη χώρα της ΕΕ που αρνείται πεισματικά να αναγνωρίσει το δικαίωμα των προσφύγων από τη Συρία σε διεθνή προστασία και επομένως δεν παραχωρεί το προσφυγικό καθεστώς, ούτε καν αυτό της συμπληρωματικής προστασίας. Αντίθετα, οι Κούρδοι και Κούρδισσες πρόσφυγες αντιμετωπίζονται ως μετανάστες και μετανάστριες χωρίς χαρτιά με αποτέλεσμα η πλειοψηφία τους, περιλαμβανόμενων και των παιδιών τους, να αποκλείεται από βασικά κοινωνικά δικαιώματα, όπως η υγεία, στέγαση και εργασία, αλλά και το δικαίωμα να διεκδικήσουν το δικαίωμα σε διεθνή προστασία σε άλλες χώρες.
Ενόψει της απόρριψης της αίτησης τους για άσυλο ή και της απαγόρευσης της υποβολής αίτησης ασύλου, πολλοί από τους διαμαρτυρόμενους πρόσφυγες, 20 από τους οποίους βρίσκονται από χθες σε απεργία πείνας, ζουν με τον εφιάλτη της σύλληψης και κράτησης, ακόμα και απέλασης στη Συρία όπου, εκτός από το μακελειό του εμφυλίου, αντιμετωπίζουν και κίνδυνο καταδίωξης από το καθεστώς του Ασάντ.
Το Υπουργείο Εσωτερικών προσπάθησε αρχικά να αγνοήσει την κινητοποίηση των προσφύγων και στη συνέχεια να τους εκφοβίσει μέσω της αστυνομίας με σκοπό τον τερματισμό της διαμαρτυρίας τους, ενώ αγνόησε παντελώς επιστολή – έκκληση του υπεύθυνου του Γραφείου της Υπάτης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες στην Κύπρο (UNHCR), στην οποία τονίζεται ότι οι πολίτες της Συρίας, χρήζουν διεθνούς προστασίας. Μεταξύ άλλων μέσων εκφοβισμού και άρνησης του δικαιώματος των προσφύγων να διαμαρτυρηθούν, η αστυνομία τους εμπόδισε ακόμα και να στήσουν αντίσκηνα για να προστατευθούν από τα πρόσφατα ακραία καιρικά φαινόμενα.
Μετά από 15 μέρες αναμονής έξω από το Υπουργείο Εσωτερικών, αντιπροσωπεία των προσφύγων είχε χθές το πρωί συνάντηση με τον Υπουργό Εσωτερικών και υπηρεσιακούς αξιωματούχους. Στη συνάντηση, ο Υπουργός ξεκαθάρισε ότι η κυπριακή κυβέρνηση δεν πρόκειται να τους παραχωρήσει διεθνή προστασία, σε οποιαδήποτε μορφή. Όταν δε αντιλήφθηκε ότι οι πρόσφυγες γνωρίζουν καλά και το προσφυγικό δίκαιο και τα δικαιώματα τους, τους απείλησε ότι «αν δεν διαλύσουν την απεργία μέχρι αύριο θα τους συλλάβει όλους» και τους έδιωξε από το γραφείο του με φωνές και απειλές.

Η ΕΡΑΣ
  • Καταδικάζει τη στάση και τις πολιτικές του Υπουργείου Εσωτερικών που οδηγούν τους πρόσφυγες στην Κύπρο στην εξαθλίωση και την απόγνωση.
  • Καλεί την κυβέρνηση να υλοποιήσει τις υποχρεώσεις της Κύπρου έναντι των προσφύγων από τη Συρία και τους παραχωρήσει άμεσα διεθνή προστασία, όπως αυτές καθορίζονται από το Ευρωπαϊκό κεκτημένο και τις διεθνείς συμβάσεις .
  • Καλεί την κυβέρνηση να αναπτύξει πολιτικές και μέτρα για την αντιμετώπιση του ρατσισμού και των διακρίσεων που αυξάνονται δραματικά ιδιαίτερα στο πλαίσιο της σημερινής δεινής οικονομικής κατάστασης ενόψει Μνημονίου και λιτότητας.
  • Απαιτεί από την αστυνομία να σταματήσει την τακτική παρενόχλησης των διαμαρτυρόμενων προσφύγων και να τους επιτρέψουν να στήσουν αντίσκηνα σαν ένα ελάχιστο μέτρο αξιοπρεπής συμπεριφοράς σε ανθρώπους οι οποίοι περνούν πολύ δύσκολες στιγμές.
  • Εκφράζει την υποστήριξη και αλληλεγγύη της προς τις Κούρδισσες και τους Κούρδους που πραγματοποιούν την κινητοποίηση έξω από το Υπουργείο Εσωτερικών.

Η ΕΡΑΣ καλεί τα μέλη της σε συνάντηση αλληλεγγύης με τις Κούρδισσες και τους Κούρδους πρόσφυγες από τη Συρία την Παρασκευή 17 Μαϊου στις 6 η ώρα το απόγευμα, στο χώρο κινητοποίησής τους, έξω από το Υπουργείο Εσωτερικών.


Δεν υπάρχουν σχόλια: