4 Μαΐ 2014

Με θρασύτητα οικοδομούν ξανά τις τράπεζες όπως ήταν

«ΔΕΝ ΜΑΣ ΠΕΦΤΕΙ ΛΟΓΟΣ»- Αβέρωφ Νεοφύτου

Του Σωτήρη Βλάχου

Ακόμα δεν φάνηκε το βάθος του πάτου στο οποίο μας έχει ρίξει η εντελώς αδιαφανής, διεφθαρμένη, κερδοσκοπική, ανεύθυνη και αντικοινωνική λειτουργία των τραπεζών, και ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, μιλώντας για την Τράπεζα Κύπρου, τολμά να λέει ότι δεν μας πέφτει λόγος τι θα αποφασίσει για το καλό της τράπεζας και της οικονομίας το σημερινό Διοικητικό Συμβούλιο.

Δεν μας πέφτει λόγος, κυρίες και κύριοι.

4.5 δις μας στοίχισε το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων που Τράπεζα Κύπρου και Λαϊκή αγόρασαν από τους Γερμανούς μετά το ξέσπασμα της κρίσης. Των ομολόγων δηλαδή που οι Γερμανοί ξεπούλησαν όσο όσο, όταν είχαν καταλάβει τι παλιόχαρτα κρατούσαν και οι δικοί μας τα αγόρασαν σε… τιμή ευκαιρίας.

7 δις (που κάποιοι σήμερα ανεβάζουν στα 9 δις-ναι κυρίες και κύριοι για τέτοια απίστευτα ποσά μιλούμε) πήραν από τις καταθέσεις μας με το κούρεμα καταθέσεων τον περασμένο Μάρτη.

5.5 δις ELA(χρέος προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα που κληρονόμησε η Τράπεζα Κύπρου από την Λαϊκή που έκλεισε) θα πρέπει να ξοφλήσουμε αν η Τράπεζα Κύπρου και το νέο της Διοικητικό Συμβούλιο δεν μπορέσουν να το εξοφλήσουν-και είναι πολύ αμφίβολο αν θα μπορέσουν.

2.9 δις στοίχισαν οι κυβερνητικές εγγυήσεις( λεφτά των φορολογημένων) τον Φεβράρη που μας πέρασε για στήριξη της ρευστότητας της Τράπεζας Κύπρου.( Τώρα αν έχουν γίνει και άλλα από τον Μάρτη του 2013 μέχρι τον Φεβράρη του 2014 και δεν τα εντοπίσαμε, συμπαθάτε μας).

1.9 δις στοίχισαν οι κυβερνητικές εγγυήσεις τον Μάρτη που μας πέρασε για στήριξη της ρευστότητας του Συνεργατισμού.

Πάνω από 17% φανερή και πάνω από 5% κρυφή ανεργία στοίχισε στην κοινωνία, μέχρι τώρα, η κατάρρευση που επήλθε με πρωταγωνιστές τις τράπεζες.

Τεράστιο κόστος για την κοινωνία είναι και τα δεκάδες χιλιάδες σπίτια που ετοιμάζονται να κατασχέσουν από ανθρώπους που, αφού οι τραπεζίτες τους έριξαν στην ανεργία, θέλουν τώρα, με την βοήθεια Αβέρωφ, της τάξης και της παράταξης του, να τους ξεσπιτώσουν. Πολεμώντας, όσο τους περνά φυσικά, το νόμο που ΑΚΕΛ και ΕΔΕΚ προωθούν για προστασία της πρώτης κατοικίας και επαγγελματικής στέγης.

Παρόλα αυτά τα Κόστα σε εμάς, ο κύριος Νεοφύτου τολμά να εκφράζει την θέση ότι δεν μας πέφτει λόγος τι θα αποφασίσει για το καλό της τράπεζας και της οικονομίας το σημερινό Διοικητικό Συμβούλιο

Όμως, σε αντίθεση με αυτή σας την θέση, όπως και με όσα είπατε στην συνέχεια κύριε Νεοφύτου, ότι η Τράπεζα Κύπρου έχει ένα Συμβούλιο, έχει νέους μετόχους και πρέπει από μόνη της να αποφασίσει τους βέλτιστους τρόπους, η αλήθεια είναι ότι οι νέοι μέτοχοι της Τράπεζας Κύπρου, από οικονομικής, ηθικής και κάθε άλλης άποψης, είναι αυτοί που την έσωσαν με τα χρήματα τους.

Εμείς είμαστε οι μέτοχοι κύριε Νεοφύτου και απαιτούμε τον λόγο που μας αρνείστε στην διοίκηση της . Απαιτούμαι κοινωνικό έλεγχο στις τράπεζες που έχουν στην πράξη γίνει δική μας ιδιοκτησία . Για να μην βιώσει καμιά γενιά ξανά την καταστροφή

Δεν υπάρχουν σχόλια: