6 Μαΐ 2014

Ανακοίνωση για τις Ευρωεκλογές

ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ:

ΨΗΦΟ ΣΤΟ ΑΚΕΛ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΑΧΑΙΤΙΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΠΕΛΑΣΗ ΤΗΣ ΔΕΞΙΑΣ

Οι Ευρωεκλογές του Μάη είναι οι πρώτες που γίνονται μετά την κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος στην Κύπρο και την επιβολή των μνημονιακών μέτρων λιτότητας στο νησί. Παρά το γεγονός ότι ο Νίκος Αναστασιάδης και η κυβέρνησή του υπέγραψαν το μνημόνιο και εφαρμόζουν πρωτόγνωρες αντιλαϊκές πολιτικές, οι δημοσκοπήσεις παρουσιάζουν τον Συναγερμό να κερδίζει σημαντικά ποσοστά, ενώ το ΑΚΕΛ να χάνει έδρα.

Αυτή η κατάσταση οφείλεται στη μεγάλη απογοήτευση για την κυβέρνηση Χριστόφια και την αποτυχία της να διαχειριστεί αποτελεσματικά τόσο το Κυπριακό όσο και την οικονομική κρίση. Αυτό έδωσε την ευκαιρία στη Δεξιά και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης να εξαπολύσουν μια χωρίς προηγούμενο επίθεση ενάντια στην Αριστερά και να δημιουργήσουν το κλίμα για την προώθηση των μέτρων λιτότητας, των ιδιωτικοποιήσεων, την προστασία των μεγαλο-επιχειρηματιών και των τραπεζών, την ίδια ώρα που μειώνουν τα μεροκάματα, τους μισθούς και τις συντάξεις, ενώ αποδομούν κάθε κοινωνικό θεσμό και καταστρέφουν και τα τελευταία δείγματα κοινωνικής πρόνοιας.

Η επίθεση της Δεξιάς ενάντια στο Ακέλ επεκτείνεται πολύ πέρα από το ίδιο το Κόμμα. Είναι επίθεση που έχει στόχο να αποδυναμώσει κάθε εστία αντίστασης στην εφαρμογή των μέτρων λιτότητας. Σ’ αυτό έχουν σύμμαχους την Τρόικα και τις μνημονιακές πρόνοιες και συμφωνίες που οι ίδιοι συνομολογούν. Αν η επίθεση της Δεξιάς οδηγήσει σε σημαντική ήττα του Ακέλ στις επερχόμενες ευρωεκλογές θα οδηγήσει την κυβέρνηση Αναστασιάδη σε ακόμα πιο επιθετικές πολιτικές και την εφαρμογή ακόμα πιο οδυνηρών μέτρων λιτότητας. Είναι γι’ αυτό που αυτή τη στιγμή προέχει η συσπείρωση των αριστερών δυνάμεων του τόπου και η κοινή κινητοποίηση για την ανακοπή της επέλασης της Δεξιάς. Η ψήφος στο Ακέλ είναι η δική μας απαραίτητη συνεισφορά στον αγώνα για τη διάσωση των δυνάμεων αντίστασης στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της σημερινής κυβέρνησης.

Παράλληλα, το Ακέλ πρέπει να εγκαταλείψει τις αυταπάτες για κοινή αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης με τη Δεξιά, είτε αυτή είναι στην Κυβέρνηση είτε είναι στην αντιπολίτευση. Στα πλαίσια της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης τέτοιες συγκλίσεις είναι αδύνατο να επιτευχθούν. Για την Αριστερά η χάραξη ανεξάρτητης οικονομικής πολιτικής είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να μπορέσει να δώσει αποτελεσματικά τη μάχη της υπεράσπισης του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων και του λαού γενικά.

Αυτή η μάχη επεκτείνεται πέρα από τα όρια της Κύπρου, ιδιαίτερα στην Ευρώπη. Οι ευρωπαϊκές πολιτικές καθορίζονται σήμερα από τις συντηρητικές δυνάμεις της Ευρώπης και οδηγούν στη φτώχεια ολόκληρες χώρες του ευρωπαϊκού νότου και όχι μόνο. Οδηγούν στην καθήλωση του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων ακόμα και στις πλούσιες χώρες του Βορρά. Αυτές οι πολιτικές πρέπει να αντιμετωπιστούν τόσο στην Κύπρο όσο και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Οι ευρωεκλογές του Μάη μπορεί να μην έχουν την προοπτική να αλλάξουν ριζικά τις ισορροπίες του Ευρωκοινοβουλίου, αλλά είναι ένα βήμα όπου η Αριστερά μπορεί να προσπαθήσει να ανασυντάξει τις δυνάμεις της και να αποπειραθεί τη διαμόρφωση μιας πολιτικής διαφορετικής από τη σημερινή καταστροφική πολική που ρίχνει στη φτώχεια ολοένα και περισσότερα κοινωνικά στρώματα. Μια επιτυχία της Αριστεράς στις Ευρωεκλογές θα βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση.

Αριστερή Πτέρυγα

1η του Μάη 2014 Τηλ. 22757553, 99455169, 99697582 Email: sosialistiki@cytanet.com.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια: