10 Μαρ 2013

Απαιτούμε :Την Άμεση απελευθέρωση της Σαντος! Τον τερματισμό των διακρίσεων και της βίας κατά των μεταναστριών οικιακών εργαζόμενων!


Η Σάντος ήρθε στην Κύπρο πριν από δύο περίπου χρόνια με τετράχρονη άδεια παραμονής και εργασίας ως οικιακή «βοηθός». Στην πραγματικότητα, πέραν της οικιακής εργασίας ήταν επίσης και φροντίστρια ενός κλινήρους ηλικιωμένου ζεύγους. Η κόρη των εργοδοτών κατακρατούσε όλα ανεξαίρετα τα έγγραφα της, ενώ όλο αυτό το διάστημα εργαζόταν σε 24ώρη βάση, 7 μέρες την βδομάδα και χωρίς μια μέρα άδεια, με μηνιαίο μισθό 326 ευρώ.
‘Όταν ζήτησε από τους εργοδότες της να εργοδοτήσουν και δεύτερο άτομο γιατί δεν άντεχε άλλο τις πιο πάνω συνθήκες, αυτοί αντέδρασαν με την αγορά αεροπορικού εισιτηρίου για επιστροφή στη χώρα της και στις 20 Φεβρουαρίου τη μετέφεραν στο αεροδρόμιο για να τη διώξουν από την Κύπρο. Η μετανάστρια κατάφερε να ξεφύγει και να επιστρέψει στη Λευκωσία. Μετά από πληροφορίες συμπατριωτών της αποτάθηκε στην ΚΙΣΑ – Κίνηση για Ισότητα, Στήριξη, Αντιρατσισμό, η οποία τη βοήθησε να αποταθεί, στις 7 Μαρτίου, στην Υπηρεσία Αλλοδαπών και Μετανάστευσης της Αστυνομίας για να υποβάλει παράπονο κατά των εργοδοτών της.
Η Υπηρεσία Αλλοδαπών και Μετανάστευσης της Αστυνομίας, αντί να δεχτεί το παράπονο της αναφερόμενης μετανάστριας και να εξετάσει τις σοβαρές καταγγελίες κατά των εργοδοτών της, προέβηκε στη σύλληψη και κράτηση της με σκοπό την απέλασή της επειδή, σύμφωνα με την πρακτική που ακολουθούν οι κυπριακές αρχές, «το παράπονο υποβλήθηκε κατά μία μέρα εκπρόθεσμα»!
Θεωρούμε τη σύλληψη της Σ εντελώς απαράδεκτη και απαιτεί την άμεση απελευθέρωση της, όπως και την αντικειμενική εξέταση των καταγγελιών της.
Επίσης, ζητούμε από τις κυπριακές αρχές να προβούν στη διαμόρφωση ενός πλαισίου πολιτικής και δράσεων για τερματισμό των διακρίσεων και της βίας κατά των μεταναστριών, το οποίο να βασίζεται στην ισότητα και το σεβασμό των δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειάς τους.
Τέλος, με την ευκαιρία της σημερινής Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, καλούμε τις κυπριακές αρχές όπως προχωρήσουν στην κύρωση της Σύμβασης για τις Οικιακές Εργαζόμενες, 2011 (Νο. 189), της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας.
KISA – Action for Equality Support Antiracism

Δεν υπάρχουν σχόλια: