ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΗ ΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΣΩΜΑ
Ο υποψήφιος του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗ. ΣΥ: μέλος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος) και του Δημοκρατικού Κόμματος (ΔΗ.ΚΟ), Νίκος Αναστασιάδης, κέρδισε τις προεδρικές εκλογές (24/02/2013) με ένα ποσοστό 57,5%, έναντι του υποψηφίου του ΑΚΕΛ, Σταύρου Μαλά, που περιορίστηκε στο 42,5%. Ήδη, ο πρώτος γύρος των εκλογών (17/02/2013) στη «μνημονιακή» Κύπρο επιβεβαίωσε, και στο επίπεδο της κάλπης, μια σαφή μετατόπιση της κυπριακής κοινωνίας προς τα δεξιά. O Νίκος Αναστασιάδης αναδείχθηκε πρώτος με 45,5%. Το ποσοστό του ανεξάρτητου υποψήφιου που υποστήριξε επίσημα μόνο η ΕΔΕΚ, ο οποίος όμως υποστηρίχθηκε και από ένα (πλειοψηφικό) κομμάτι του ΔΗ.ΚΟ που δεν πειθάρχησε στην κομματική του ηγεσία, καθώς και από την πλειοψηφία των ψηφοφόρων του ακροδεξιού Ευρωπαϊκού Κόμματος (Ευρω. Κο), Γιώργου Λιλλήκα, ανήλθε στο 25%.
Οι τρεις υποψήφιοι
Ο Νίκος Αναστασιάδης είναι ο αυθεντικός εκφραστής της μνημονιακής πολιτικής στην Κύπρο. Για να συνεργαστεί με την ηγεσία του ΔΗ.ΚΟ, άφησε τις προσωπικές του απόψεις σχετικά με το Κυπριακό στο περιθώριο, και έδωσε την εκλογική του μάχη με επίκεντρο την οικονομική διαχείριση της κρίσης. Απαξίωσε κάθε αμφιβολία σχετικά με την «ανάγκη» υιοθέτησης του Μνημονίου, το οποίο αποτελεί μονόδρομο για το κυπριακό κατεστημένο.
Το μεγάλο εκλογικό ποσοστό του Γ. Λιλλήκα ερμηνεύεται ως ενίσχυση του «απορριπτικού μετώπου», που προκρίνει τη μονιμοποίηση του εθνικού διαχωρισμού στην Κύπρο, δεδομένης της τοποθέτησής του κατά της Διζωνικής, Δικοινοτικής Ομοσπονδίας (μια θέση που μέχρι πολύ πρόσφατα υποστήριζε δημόσια μόνο η άκρα δεξιά στην Κύπρο).
Ο Γ. Λιλλήκας, αρχικά συμμετείχε πρωταγωνιστικά στην εκστρατεία της κυπριακής Δεξιάς και της ΕΔΕΚ που πίεζαν συνεχώς τον πρόεδρο Χριστόφια να κλείσει άρον άρον το μνημόνιο με την Τρόικα. Μόλις όμως ο Χριστόφιας έκλεισε τη συμφωνία, μετατοπίστηκε σε δήθεν αντιμνημονιακές θέσεις. Υποστήριξε την κατά το δυνατόν συντομότερη απεμπλοκή από το μνημόνιο, διαμέσου της προπώλησης του φυσικού αερίου. Πρόκειται βέβαια για καθαρά δημαγωγική θέση. Μια τέτοια προπώληση θα σήμαινε εκποίηση δημόσιου πλούτου σε εξευτελιστικές τιμές.
Στροφή προς τα δεξιά
Αν και οι δήθεν αντιμνημονιακές θέσεις του Γ. Λιλλήκα είναι δυνατόν να προσέλκυσαν πολλούς ψηφοφόρους, δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι η εκλογική του επίδοση αποκρυσταλλώνει μια δεξιά στροφή του εκλογικού σώματος. Ο Γ. Λιλλήκας εμφανίστηκε δημόσια (και τηλεοπτικά) δίπλα από ηγετικές μορφές της άκρας δεξιάς όπως ο Νίκος Κουτσού, και από βουλευτές γνωστούς για τον πρωτόγονο, ξενοφοβικό τους λόγο, όπως ο Ζαχαρίας Κουλίας. Ο ίδιος ο Λιλλήκας έθεσε θέμα, όχι μόνο για τους «λαθρομετανάστες», αλλά ακόμη και για τους «κοινοτικούς» που εργάζονται στην Κύπρο.
Το ΑΚΕΛ είδε τα ποσοστά του να μειώνονται κατά 6 σχεδόν μονάδες από τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές στις 22/05/2011, όπου εξασφάλισε ποσοστό 32,5%. Ωστόσο, κάτω από τις περιστάσεις, η ηγεσία του κόμματος θεώρησε μικρή αυτή την απώλεια και το 27% του Μαλά, ως διάψευση των φόβων για εκλογική πανωλεθρία. Μετά την έκρηξη στη ναυτική βάση του Μαρί και τη μεγάλη καταστροφή στον παραπλήσιο σταθμό παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, το ΑΚΕΛ και η κυβέρνησή του δέχτηκαν μια συντονισμένη επίθεση από όλα τα άλλα πολιτικά κόμματα. Η δαιμονοποίηση της κυβέρνησης στόχευε βέβαια στη γενικότερη απαξίωση της Αριστεράς και στην επιβολή «ορθόδοξων» οικονομικών πολιτικών. Κάτω από την πίεση, η κυβέρνηση και το ΑΚΕΛ σύρθηκαν προοδευτικά στην αποδοχή του μνημονίου που προδιαγράφει για την κυπριακή κοινωνία μια πορεία ανάλογη με αυτή της ελληνικής. Αυτή τη στιγμή η Κύπρος γνωρίζει ένα ποσοστό ανεργίας πέραν του 15%, ενώ μέχρι το τέλος του χρόνου θα φθάσει στο 20%.
Οι επιπτώσεις της κρίσης
Οι κοινωνικές επιπτώσεις της κρίσης είναι ήδη όμοιες στην Ελλάδα και την Κύπρο. Απλώς, ο φαύλος κύκλος της ύφεσης και της εσωτερικής υποτίμησης είναι παλαιότερος στην Ελλάδα. Ωστόσο, η επίδραση της κρίσης στην πολιτική γεωγραφία είναι πολύ διαφορετική στην Ελλάδα και την Κύπρο.
Η ανάπτυξη των κοινωνικών κινημάτων στην Ελλάδα επέτρεψε τη μετατόπιση του εκλογικού σώματος προς τα αριστερά και έθεσε τέρμα στον παλαιό δικομματισμό. Η Ελλάδα πέρασε όμως από έναν εμφύλιο. Η ριζοσπαστική Αριστερά είχε πάντα μιαν αξιοσημείωτη παρουσία στην πολιτική σκηνή: εφημερίδες και περιοδικά της ριζοσπαστικής Αριστεράς, διανοούμενοι με βαθιά αριστερή παιδεία, πολιτικές οργανώσεις με ή χωρίς κοινοβουλευτική εκπροσώπηση κ.λπ.
Στην Κύπρο τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά. Η εκλογική επιρροή της Αριστεράς ουδέποτε βασίστηκε στα κοινωνικά κινήματα. Σ’ όλη την ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας, το ΑΚΕΛ υπήρξε ένα κόμμα της συμπολίτευσης, εκτός από τη δεκαετία διακυβέρνησης του Γλαύκου Κληρίδη: με τον Μακάριο καταρχήν, με τον Σπύρο Κυπριανού,Γιώργο Βασιλείου, Τάσσο Παπαδόπουλο στη συνέχεια και εν τέλει με τον ίδιο του τον πρώην γενικό γραμματέα, Δημήτρη Χριστόφια. Το ΑΚΕΛ συνέβαλε αποφασιστικά στη διεύρυνση του κοινωνικού κεκτημένου, σε συνθήκες όμως οικονομικής ανάπτυξης, κοινωνικής συναίνεσης και σχετικής ταξικής «ειρήνης».
Στην Κύπρο δεν υπάρχει αντιμνημονιακή, ριζοσπαστική, αριστερή παρουσία στα ΜΜΕ. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ δεκάδες ειδήμονες και μη ειδήμονες εμφανίζονται στην τηλεόραση για να εξηγούν στον «αδαή» θεατή σε όλους του τόνους την «ανάγκη» του μνημονίου, η αντίθετη άποψη «εκπροσωπείται» μόνο από έναν αριστερό πανεπιστημιακό.
Το παράδοξο του ΑΚΕΛ
Τώρα που η οικονομική κρίση «εγκαθίσταται» μακροχρόνια και η ταξική ειρήνη σημαίνει, για την εργατική τάξη, ταξική συνθηκολόγηση άνευ όρων, το ΑΚΕΛ κολυμπά έξω από τα νερά του. Του λείπουν τα πολιτικά αντανακλαστικά για να απευθυνθεί στο κοινωνικό κίνημα, να ενθαρρύνει τη δράση του και να στηριχθεί σ’ αυτή. Έτσι ερμηνεύεται το γεγονός ότι σύρθηκε προοδευτικά στην αποδοχή του μνημονίου.
Όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, το μεγαλύτερο μέρος της εκλογικής απώλειας του ΑΚΕΛ μετακινήθηκε με ποσοστά δύο προς ένα στους Γ. Λιλλήκα και Ν. Αναστασιάδη αντίστοιχα. Η αποχή που αυξήθηκε από 10,5% σε 17% σε σχέση με τις προεδρικές του 2008 (πρώτος γύρος), μειώθηκε σε σχέση με τις βουλευτικές του 2011, όπου το ποσοστό αποχής ήταν 21%. Το ΑΚΕΛ απώλεσε γύρω στο 19% της εκλογικής του δύναμης συγκριτικά με τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών του 2008 (σχεδόν 6,5 μονάδες των έγκυρων ψηφοδελτίων), δηλαδή 1 στους 5 ψηφοφόρους. Δεδομένου ότι η εκροή ψηφοφόρων προς τον Λιλλήκα και τον Αναστασιάδη (δεν λαμβάνουμε υπόψη τις εισροές από τη Δεξιά και την ΕΔΕΚ προς τον Μαλά), βάσει των δημοσκοπήσεων, υπολογίζεται κοντά στο 19% της εκλογικής του δύναμης, ελάχιστο περιθώριο μένει για τους ψηφοφόρους που έχασε στην αποχή. Ουσιαστικά το ποσοστό που το ΑΚΕΛ έχασε στην αποχή, αντιστοιχεί με το ποσοστό που πήρε από τα άλλα κόμματα (περί το 2%).
Η προεκλογική εκστρατεία του Σταύρου Μαλά υπήρξε οικονομικά φιλομνημονιακή, κοινωνικά συντηρητική (τοποθετήθηκε μέχρι και κατά των αμβλώσεων), συμβολικά οπισθοδρομική (απαράδεχτες «διαβεβαιώσεις» στον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου σχετικά με το ρόλο του τελευταίου στην πολιτική). Όσον αφορά στο Κυπριακό, ο Μαλάς επέδειξε έφεση στις «παραχωρήσεις» στο λεγόμενο «απορριπτικό μέτωπο», αποσύροντας ακόμη και τις προτάσεις Χριστόφια σχετικά με τον αριθμό των «εποίκων» που θα παραμείνουν στην Κύπρο μετά τη λύση του Κυπριακού και σχετικά με την εκ περιτροπής προεδρία με «διασταυρούμενη» ψήφο.
Παρά τη δεξιά εκστρατεία του υποψηφίου της Αριστεράς, ο Μαλάς δεν κατάφερε να συγκρατήσει τις απώλειες ψηφοφόρων του ΑΚΕΛ προς τα δεξιά από τη μια πλευρά, ενώ, από την άλλη, κατέστησε δυσκολότερη μιαν ενδεχόμενη, προοδευτική μετατόπιση του ΑΚΕΛ σε μιαν αντιμνημονιακή αντιπολίτευση. Ωστόσο, πολλοί ψηφοφόροι που τον ψήφισαν, λειτούργησαν από ταξικό «ένστικτο». Γνωρίζουν ότι η πολιτική περιθωριοποίηση του ΑΚΕΛ και η εκλογική του εξασθένιση προς όφελος της Δεξιάς επιδρά αρνητικά στους εργαζόμενους και καθιστά την αντίσταση στα μνημονιακά μέτρα ακόμη πιο δύσκολη. Ο βουλευτής του ΔΗ.ΣΥ. Χρήστος Στυλιανίδης, που θα αναλάβει τώρα τη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου στη νέα κυβέρνηση, ήξερε τι έλεγε όταν δήλωνε σε τηλεοπτική εκπομπή ότι αν πάρει 60% ο Αναστασιάδης «όποιος τολμήσει να βγαίνει στους δρόμους κάθε μέρα, να κάνει απεργίες και να ανατρέπει την οικονομική ανάπτυξη, θα βρίσκεται αντιμέτωπος με το 60%».
Προβληματισμός στο ΑΚΕΛ
Η εκλογική ήττα της Αριστεράς στην Κύπρο θα προκαλέσει προβληματισμό και συζήτηση στο ΑΚΕΛ, που αυτή τη στιγμή δύσκολα βρίσκει τις αντιστοιχίες του στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή. Ακολουθεί τη γραμμή της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας σε θέματα οικονομικής πολιτικής, ανήκει όμως στο Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και δέχεται τις επιρροές του. Η οικονομική κρίση στην Κύπρο δεν θα αφήσει πολλά περιθώρια για να συνδυάζει κανείς φιλομνημονιακή πολιτική και αντιπολιτευτική δράση. Το ΑΚΕΛ βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή της ιστορίας του, όπου θα πρέπει να πάρει σημαντικές αποφάσεις σχετικά με τον προσανατολισμό του. Στο εσωτερικό του, θα διαμορφωθούν αντίθετες τάσεις που θα επιχειρήσουν να το ωθήσουν προς διαφορετικές κατευθύνσεις.
Κάθε προσπάθεια για διαμόρφωση ενός μετώπου κοινωνικής αντίστασης στη μετωπική επίθεση του κεφαλαίου δεν μπορεί να αδιαφορεί για τις πολιτικές εξελίξεις μέσα στο ΑΚΕΛ, διότι σ’ αυτόν κυρίως τον πολιτικό χώρο βρίσκονται οι οργανωμένες δυνάμεις που θα μπορούσαν να ακυρώσουν το μνημόνιο και να απελευθερώσουν την Κύπρο από το πλουτοκρατικό κατεστημένο των τραπεζών, των μεγάλων δικηγορικών και λογιστικών γραφείων που διαχειρίζονται τις εισροές κεφαλαίων σε συνθήκες «φορολογικού παραδείσου». Οι ξένες καταθέσεις στην Κύπρο συνέβαλαν στη δημιουργία ενός μοντέλου «ανάπτυξης» που παράγει «φούσκες» στον κατασκευαστικό τομέα και τα ακίνητα, αλόγιστη τραπεζική επέκταση εντός και εκτός Κύπρου, περιβαλλοντική καταστροφή, τεράστιες κοινωνικές ανισότητες, ανεργία και φτώχεια. Η αριστερή, εναλλακτική πολιτική στο μνημόνιο περνά υποχρεωτικά μέσα από οικονομικά μέτρα που αμφισβητούν εκ βάθρων αυτό το μοντέλο.
Σταύρος Τομπάζος
http://www.epohi.gr/portal/diethni/13728-2013-03-04-03-15-12
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου