2 Μαρ 2013

Μιχάλης Σαρρής: η πολιτική, το ύφος και το ήθος της Τρόικας στο Υπουργείο Οικονομικών


Δεν χρειάστηκε μεταβατικός χρόνος για να προβάλει ο νέος υπουργός οικονομικών την οικονομική πολιτική της νέας κυβέρνησης με τον στόμφο μάλιστα ενός άκρατου νεοφιλελεύθερου φανατισμού: την οικονομική κρίση θα την πληρώσει ο κόσμος και ο δημόσιος πλούτος. Οποιαδήποτε άλλη ιδέα ,όπως για παράδειγμα το κούρεμα των μεγάλων καταθέσεων είναι ότι «πιο ανόητο» έχει ακούσει ο πολυταξιδεμένος μας υπουργός όπως λίγο πρωτύτερα ήταν αδιανόητο για την πλειοψηφία της Βουλής να αυξηθεί ο εταιρικός φόρος ή ο φόρος της μεγάλης ακίνητης ιδιοκτησίας.

Είναι σαφές ότι αυτός που θα πληρώσει το κόστος της οικονομικής κρίσης, σύμφωνα με την πολιτική του κ Σαρρή, είναι οι πολίτες μέσα από την αύξηση των φόρων και την μείωση των απολαβών και εργατικών κεκτημένων τους. Το μήνυμα προς την Τρόικα και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως και προς το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα είναι πως η νέα κυβέρνηση είναι ήδη ευθυγραμμισμένη με την οικονομική τους αντίληψη.

Αναφορικά με τις δημόσιες υπηρεσίες η πολιτική του κ Σαρρή είναι σαφής. Οδηγούνται όλες προς την ιδιωτικοποίηση: οι προβληματικές διότι είναι προβληματικές και οι κερδοφόρες για να γίνουν πιο αποδοτικές προς όφελος δήθεν του καταναλωτή. Η απόλυση εργαζομένων των δημόσιων οργανισμών προαναγγέλλεται από τον νέο υπουργό με αρκετή σαφήνεια.

Με τα δεδομένα δεν χρειάζεται δεύτερη ανάγνωση για να αντιληφθεί κανείς ότι ο κεντρικός στόχος του υπουργείου οικονομικών είναι η εξυπηρέτηση των τραπεζιτών και των μεγάλων καταθετών. Οι ευθύνες των τραπεζών δεν χώρεσαν στην υπουργική φλυαρία. Οφείλομε φυσικά να σημειώσουμε ότι και οι προηγούμενος υπουργός δεν είχε προτείνει κάτι ριζικά διαφορετικό, αλλά ο κ Σαρρής δεν δείχνει κανένα ενδοιασμό στην πολιτική της λιτότητας και ουσιαστικά έχει ήδη αδειάσει τον Μάριο Καρογιάν που καμώνεται ότι είναι εναντίον των ιδιωτικοποιήσεων.

Το μήνυμα του κ Σαρρή προς τους Κύπριους πολίτες είναι σαφές. Αυτός που κυβερνά είναι ήδη η Τρόικα. Η ταχύτητα με την οποία εκδηλώνει την πολιτική του δείχνει ότι προσπαθεί να μην αφήσει χρόνο στον κόσμο για να διοργανώσει τις αντιστάσεις του.
Αυτό δείχνει και τα καθήκοντα όσων θέλουν να αντισταθούν στη πολιτική του. Οι πολιτικές της φτώχειας και της εξαθλίωσης τρέχουν με ιλιγγιώδη ταχύτητα.
Η αντίσταση των πολιτών και ο αγώνας για τις πολιτικές και οικονομικές διεκδικήσεις
που θα υποχρεώσουν τον πλούτο να πληρώσει την κρίση του είναι και θέμα ταχύτητας.


Κωστής Αχνιώτης


Δεν υπάρχουν σχόλια: