29 Οκτ 2013

Αλληλεγγύη και Συμπαράσταση στον Αγώνα των Συνταξιούχων

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
της Επιτροπής για μια Ριζοσπαστική Αριστερή Συσπείρωση (ΕΡΑΣ)
28 Οκτωβρίου 2013
Αλληλεγγύη και Συμπαράσταση στον Αγώνα των Συνταξιούχων

Οι συνταξιούχοι  κατεβαίνουν ξανά στους δρόμους μέσα σε λίγους μήνες από τη μέρα που ανέλαβε την εξουσία η κυβέρνηση Αναστασιάδη. Μετά το κούρεμα των καταθέσεων ακολούθησε το κούρεμα των μισθών και των συντάξεων, και τώρα το κούρεμα επιδομάτων. Μέρα με τη μέρα η κυβέρνηση βάζει το χέρι πιο βαθειά ακόμα και στα λίγα που παίρνουν οι χαμηλοσυνταξιούχοι, οδηγώντας τους στην απόλυτη φτώχεια.

Τα μέτρα που οδήγησαν και οδηγούν χιλιάδες συνταξιούχους στην απελπισία είναι:

·         Η αυθαίρετη μείωση κατά 7,4% στο όριο της φτώχειας που ίσχυε μέχρι και το τέλος του 2012. Με αυτό το μέτρο αποκλείστηκαν μερικές χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχοι από το Σχέδιο Ενίσχυσης, ενώ επέφερε και τη δραστική μείωση του μηνιαίου επιδόματος για τη συντριπτική πλειοψηφία των συνταξιούχων που παρέμειναν στο Σχέδιο.
·         Η κατάργηση ουσιαστικά του πασχαλινού επιδόματος, αφού το κριτήριο για ετήσιο εισόδημα από τις €20.080 μειώθηκε στις €9.750, με αποτέλεσμα η συντριπτική πλειοψηφία από τις 70.000 περίπου που ήταν δικαιούχοι να αποκλείονται. 
·         Η επιβολή νέων αυξημένων τελών για επίσκεψη σε γιατρό, για παροχή φαρμάκων, για τις Πρώτες Βοήθειες έχει επιβαρύνει ακόμα περισσότερο το εισόδημα ειδικά των χαμηλοσυνταξιούχων. Πολλοί πια σκέφτονται να πάνε για εξετάσεις και αναλύσεις, με συνέπειες στην υγεία τους.
·         Η φορολόγηση της πρώτης κατοικίας με όριο τις €12.500 (με τιμές 1980), χωρίς καμία εξαίρεση, είναι άδικο και ισοπεδωτικό μέτρο. Επιβάλλει ένα  δυσβάστακτο χαράτσι για τους συνταξιούχους και δείχνει τη «κοινωνική αναισθησία» της κυβέρνησης, που την ίδια ώρα απαλλάσσει τους ξενοδόχους και τους βιομήχανους.   
·         Η αύξηση του ΦΠΑ στη φορολογία στα πετρελαιοειδή και η κατάργηση της δωρεάν μεταφοράς των συνταξιούχων με τα λεωφορεία από 17/6/2013 επηρεάζει τους συνταξιούχους αφού πληρώνουν το 50% του κομίστρου και μειώνει ακόμα παραπάνω το εισόδημα τους. 
Όλα αυτά τα μέτρα οδηγούν στη φτώχεια και τον εξευτελισμό της αξιοπρέπειας των συνταξιούχων. Η Ένωση Κυπρίων Συνταξιούχων (ΕΚΥΣΥ) συνεχίζει τον αγώνα της με μια νέα σειρά εκδηλώσεων διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Οικονομικών αύριο Τρίτη 29 Οκτωβρίου, την Πέμπτη 31 Οκτωβρίου και την Τρίτη 5 Νοεμβρίου, με όλες να αρχίζουν στις 9.30 το πρωί.
Η ΕΡΑΣ υποστηρίζει το δίκαιο αγώνα των συνταξιούχων και καλεί τον κάθε εργαζόμενο να στηρίξει αυτές τις κινητοποιήσεις. Αυτοί που αγωνίστηκαν για να κερδηθούν όσα σήμερα προσπαθεί η κυβέρνηση με την Τρόικα και τα μνημόνια τους να μας πάρουν, είναι για άλλη μια φορά μπροστά στον αγώνα και χρειάζονται την αλληλεγγύη και τη συμπαράστασή μας. Είναι μια μεγάλη μάχη για να ανατραπούν οι μνημονιακές πολιτικές στη πράξη. Δεν πρέπει να μείνουν μόνοι τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: