15 Οκτ 2012

Η διέξοδος είναι αριστερά



Τις προγραμματικές της θέσεις και την εναλλακτική της πρόταση απέναντι στο Μνημόνιο της Τρόικα παρουσίασε σε διάσκεψη Τύπου η Επιτροπή για μια Ριζοσπαστική Αριστερή Συσπείρωση (ΕΡΑΣ)

Η ΕΡΑΣ έχει διαμορφώσει ολοκληρωμένο πρόγραμμα θέσεων με τίτλο “Σχέδιο Κοινωνικό Αντίστασης”, το οποίο έχει ήδη τυπωθεί και είναι επίσης δημοσιευμένο στην ιστοσελίδα της (www.erascy.blogspot.com), ενώ διευκρινίζει ότι στην πορεία και με την περαιτέρω διεύρυνσή της, οι θέσεις αυτές θα τύχουν περισσότερης επεξεργασίας και ανάπτυξης.

Οικονομία
Η ΕΡΑΣ τάσσεται ενάντια στην πολιτική λιτότητας που εξαθλιώνει την κοινωνική πλειοψηφία και αυξάνει τις ανισότητες όσο ποτέ προηγούμενα στη σύγχρονη ιστορία. Η απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, η υποτίμηση της εργασίας και η συρρίκνωση του κράτους πρόνοιας, είναι διαδικασίες που κορυφώνονται σήμερα και αποτελούν σοβαρή κοινωνική οπισθοδρόμηση. Η ΕΡΑΣ υποστηρίζει πως σημαντικές ευθύνες για την οικονομική κρίση φέρει ο χρηματοπιστωτικός τομέας. Οι κυπριακές τράπεζες με την ανεξέλεγκτα κερδοσκοπική τους συμπεριφορά τα τελευταία χρόνια, έχουν φέρει την κυπριακή οικονομία μπροστά στον κίνδυνο της κατάρρευσης. Η ΕΡΑΣ στηρίζει μια εναλλακτική οικονομική πολιτική και προτείνει:

1. Μόνιμη κρατικοποίηση του τραπεζικού συστήματος με δημοκρατικό έλεγχο και μετατροπή του σε κοινωνική υπηρεσία με σκοπό να διασφαλιστεί η χρηματοδότηση στους τομείς που προωθούν την οικονομική ανάπτυξη στη Κύπρο και όχι σε κερδοσκοπικές τοποθετήσεις. Προαγωγή σε δίκη όσων ευθύνονται για τις καταστροφικές αποφάσεις των τραπεζών και απαίτηση αποζημιώσεων για τις ζημιές που προκάλεσαν.

2. Πραγματική φορολόγηση των μεγάλων εισοδημάτων που απολαμβάνουν καθεστώς υποφορολόγησης για δεκαετίες, της μεγάλης ακίνητης ιδιοκτησίας και της εκκλησίας μέσα από μια ριζοσπαστική μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος, την άμεση είσπραξη των ανείσπρακτων φόρων και τη λήψη αποτελεσματικών μέτρων για πάταξη της φοροδιαφυγής.

3. Αύξηση του εταιρικού φόρου σε επίπεδα συγκρίσιμα με την υπόλοιπη Ευρώπη. Η παρασιτική εξάρτηση της κυπριακής οικονομίας από το ρόλο του φορολογικού παραδείσου πρέπει να επανεξεταστεί και να πάψει να αποτελεί μόνιμο εκβιασμό για τους εργαζόμενους.

4. Ριζική αναδιάρθρωση και εξορθολογισμός της λειτουργίας της κρατικής μηχανής, χωρίς τη συρρίκνωσή του κοινωνικού κράτους, στη βάση μιας τεκμηριωμένης μελέτης και όχι συνθηματολογίας για να επιτευχθεί αύξηση της παραγωγικότητας και της αποτελεσματικότητας της. Χρειάζεται να εφαρμοστεί το πόθεν έσχες για όλους και να παταχθεί η διαπλοκή και η διαφθορά.

5. Μείωση του στρατού και πάγωμα όλων των στρατιωτικών δαπανών και άμεση επιδίωξη της λύσης του κυπριακού που θα δώσει τεράστια ώθηση στην οικονομία του τόπου μέσα από τις δυνατότητες ανάπτυξης και εξοικονόμησης πόρων που σήμερα στερείται ο κυπριακός λαός.

Κυπριακό:
Η ΕΡΑΣ στηρίζει τη δικοινοτική διζωνική ομοσπονδία ως την ιστορικά ορθή διευθέτηση του Κυπριακού. Υποστηρίζει ότι η ε/κ πλευρά θα πρέπει να αντιληφθεί ότι η λογική των εξοπλισμών έχει επιβαρύνει δραματικά τα οικονομικά του τόπου και δεν τροποποιεί ούτε κατά το ελάχιστο τους συσχετισμούς ισχύος έναντι της Τουρκίας. Θεωρεί ότι για την Κύπρο δεν υπάρχει άλλος δρόμος από αυτόν της ειρήνης και ως εκ τούτου προτείνει τη μείωση των εξοπλιστικών δαπανών και της στρατιωτικής θητείας.

Η ΕΡΑΣ υποστηρίζει ότι η επαφή ανάμεσα στις δυο κοινότητες θα πρέπει να επεκταθεί σε όλα τα επίπεδα. Το άνοιγμα και άλλων οδοφραγμάτων αποτελεί εποικοδομητική κίνηση στην πορεία για τη συνολική λύση. Η ΕΡΑΣ καλεί τους υποστηρικτές της ειρηνικής συμβίωσης και στις δυο κοινότητες να πυκνώσουν τις γραμμές της αντίστασης ενάντια στον εθνικισμό και τις δυνάμεις της διχοτόμησης που επιχειρούν να κλείσουν τις γραμμές επικοινωνίας των πολιτών.

Μεταναστευτικό, ρατσισμός και φασισμός:
Οι μετανάστες που ζουν και εργάζονται στην Κύπρο, με ή χωρίς χαρτιά, έχουν νομικά, κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα και συμβάλλουν ουσιαστικά στην οικονομική και πολιτιστική ανάπτυξη και αυτό πρέπει να γίνει συνείδηση σε όλους, τόσο στην πολιτεία όσο και την κοινωνία γενικότερα. Η ΕΡΑΣ τάσσεται υπέρ της ένταξης των μεταναστών στην Κυπριακή κοινωνία και υπέρ της πραγματικά ίσης μεταχείρισής τους στην εργασία.

Η εμφάνιση και υποδαύλιση από πολιτικούς και την Εκκλησία ρατσιστικών και φασιστικών κινήσεων στο πολιτικό προσκήνιο τα τελευταία χρόνια, αποτελούν μια άκρως ανησυχητική εξέλιξη. Αυτές οι ιδέες που βρίσκουν πρόσφορο έδαφος σε περιόδους οικονομικής κρίσης, όπως η σημερινή, αλλά και ενόψει της αναβίωσης του εθνικισμού-σοβινισμού ως απόρροια της στασιμότητας στο κυπριακό, είναι επικίνδυνες καθότι προωθούν τη μισαλλοδοξία και τη βία και απειλούν όχι μόνο τις εθνοτικές, κοινωνικές και πολιτικές ομάδες στις οποίες οι ρατσιστικοί φορείς επιτίθενται άμεσα αλλά γενικότερα την κοινωνία και τη δημοκρατία.

Υγεία, παιδεία και περιβάλλον:
Η ΕΡΑΣ διαφωνεί με τη λογική της ιδιωτικοποίησης στον τομέα της υγείας και ειδικότερα την προώθηση του ανταγωνισμού μεταξύ νοσοκομειακών μονάδων. Θεωρεί απαραίτητο να διαφυλαχθεί και να ενδυναμωθεί ο δημόσιος χαρακτήρας του συστήματος υγείας στη βάση της κοινωνικής αλληλεγγύης και όχι κερδοσκοπικών προτύπων.

Στηρίζει το δημοκρατικό, κοσμικό, πολυπολιτισμικό και ανθρωπιστικό χαρακτήρα της παιδείας. Τα σχολεία πρέπει να πάψουν να είναι φυτώρια ρατσισμού, εθνικισμού και διχοτομικής συνείδησης και να σταματήσουν να κρύβουν τις ενοχλητικές για το σύστημα πτυχές της κυπριακής ιστορίας.

Ο σύγχρονος καπιταλισμός είναι καταστροφικός τόσο για την κοινωνία όσο και για το φυσικό περιβάλλον του πλανήτη. Χρειάζονται να ληφθούν μέτρα ενάντια στις ρυπογόνες δραστηριότητες και να προωθηθεί η αειφόρος ανάπτυξη και είναι αναγκαίο να προωθηθούν εναλλακτικές πηγές ενέργειας αλλά κατά τρόπο αποκεντρωτικό έτσι ώστε το όφελος να διανέμεται στους πολίτες και όχι στις μεγάλες επιχειρήσεις.


Σχετικά με την ΕΡΑΣ
Η ΕΡΑΣ συστάθηκε τον Οκτώβριο του 2011 με στόχο να ενεργοποιήσει και να φέρει μαζί ανθρώπους ριζοσπαστικής Αριστεράς, που αποφάσισαν σε αυτή τη συγκυρία να συνεργαστούν ισότιμα, με αλληλοσεβασμό και αλληλοδέσμευση στη βάση ενός κοινού παρονομαστή και να συγκροτήσουν μια κίνηση παρέμβασης με στόχο μια πιο συστηματική, διευρυμένη και αποτελεσματική πολιτική δράση. 

Με στόχο να οργανώσει, να συμμετέχει και να διευρύνει τους αγώνες που γίνονται στην Ευρώπη, και που χρειάζονται να γίνουν εδώ στην Κύπρο, για να αντιμετωπιστεί η βάρβαρη επίθεση κατά των εργαζομένων και της κοινωνικής πλειοψηφίας. Για να μη καταπατηθούν και διαλυθούν από τους δανειστές-τοκογλύφους όσα κερδήθηκαν με κόπους, αγώνες και θυσίες τις προηγούμενες δεκαετίες. Για να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής, για να δημιουργηθούν συνθήκες ανθρώπινης αξιοπρέπειας και κοινωνικής δικαιοσύνης.

Τον χρόνο που πέρασε διοργανώσαμε διάφορες ανοιχτές συζητήσεις και δημοσιεύσαμε γραπτές παρεμβάσεις πάνω σε διάφορα τρέχοντα πολιτικά ζητήματα. Στην ΕΡΑΣ συμμετέχουμε εργαζόμενοι τόσο από τον ιδιωτικό όσο και από το δημόσιο τομέα, διαφόρων επαγγελμάτων και καταβολών, επιστήμονες, νεολαία και συνταξιούχοι.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Δεν έχω κατανοήσει ακόμη πως με το να κρατικοποιηθεί το τραπεζικό σύστημα δεν θα πληρώσει τα χρέη του ο απλός κόσμος. Δηλαδή ο φτωχός, ο άνεργος, ο συνταξιούχος,ο νέος των 1000 Ευρώ, κτλ. Πως θα μπορέσει το κράτος να ξοφλήσει τα 5000 εκατομύρια Ευρώ που χρειάζονται οι τράπεζες, τα οποία μπορεί να γίνουν 15000 εκατομύρια, ή ακόμα 25000 εκατομύρια Ευρώ και κανείς δεν ξέρει που θα σταματήσει αυτό, αφού το μέγεθος της επισφάλειας των δανείων των τραπεζών στην ελληνική και κυπριακή οικονομία είναι δυστυχώς απρόβλεπτη...

Κύριοι η λύση είναι μια. Εδώ και τώρα ΚΛΕΙΣΙΜΟ των προβληματικών τραπεζών, καταδίκη των ενόχων και τα χρήματα να δωθούν για τη δημιουργία ενώς νέου υγειούς κρατικού συστήματος χρηματοδότησης, για μια ΣΩΣΤΗ κεντρικά σχεδιασμένη ανάπτυξη, προς όφελος των εργαζομένων και όχι των μεγαλοεπιχειρήσεων και του κεφαλαίου. Αυτό το νέο κεντρικά σχεδιασμένο σύστημα χρηματοδότησης θα μπορεί να προσφέρει τεράστιες θέσεις εργασίας στους σημερινούς και μελλοντικούς ανέργους.