4 Οκτ 2012

Δημόσια συζήτηση της ΕΡΑΣ με θέμα: Οι εργαζόμενοι της Κύπρου απέναντι στο μνημόνιο της Τρόικας


Η Τρόικα βρίσκεται ήδη στην Κύπρο και μελετά το κυπριακό μνημόνιο που σύντομα θα ρυθμίζει σε σημαντικό βαθμό τις ζωές των Κυπρίων. Οι εκπρόσωποι του κεφαλαίου βλέπουν την παρουσία-της σαν ευκαιρία για να προωθήσουν τα δικά-τους μέτρα υποδεικνύοντας μέσω των οργανώσεών-τους μείωση μισθών και συντάξεων, κατάργηση της ΑΤΑ, επέκταση του ορίου συνταξιοδότησης, περικοπές που θα οδηγήσουν μεγάλα τμήματα της κοινωνίας στη φτώχεια.

Όλα αυτά τα μέτρα δεν έχουν τίποτε να κάμουν με την κύρια αιτία της συγκεκριμένης ανάγκης της Κύπρου να προσφύγει στο μηχανισμό στήριξης: την ανεύθυνη κερδοσκοπική συμπεριφορά των τραπεζών που οδήγησε σε υπερδεκαπλάσια ελλείμματα από τα ελλείμματα του κρατικού προϋπολογισμού. Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν περιθώρια εξυγίανσης του κρατικού μηχανισμού, αυτό πρέπει να γίνει στη βάση μιας σοβαρής ορθολογιστικής διαδικασίας και όχι κάτω από την πίεση της υστερίας του κεφαλαίου για περικοπές. Το δημόσιο χρέος και το δημοσιονομικό έλλειμμα στην Κύπρο είναι αρκετά χαμηλό για να επιτρέπει αυτή τη διαδικασία.

Η ΕΡΑΣ (Επιτροπή για μια Ριζοσπαστική Αριστερή Συσπείρωση) θεωρεί πως υπάρχουν περιθώρια για αποτελεσματική και οργανωμένη αντίσταση των εργαζομένων και των συνδικάτων-τους μαζί με τις δυνάμεις της ευρύτερης αριστεράς. Στα πλαίσια αυτά διοργανώνουμε αυτή την εκδήλωση για να συζητήσουμε τις δυνατότητες και τους τρόπους αποφασιστικής αντίστασης στη διάλυση των εργασιακών σχέσεων και της υποβάθμισης του βιοτικού επιπέδου της κυπριακής κοινωνίας.

Οι εργαζόμενοι της Κύπρου απέναντι στο μνημόνιο της Τρόικας

Πέμπτη, 4 Οκτώβρη, ώρα 6.00
Δημοσιογραφική Εστία

Ομιλητές

Σωτήρης Κάττος, (Πολιτικός Κοινωνιολόγος)

Πάμπης Κυρίτσης (Γενικός Γραμματέας ΠΕΟ)

Φίλιος Φυλακτού (Πρόεδρος ΠΟΕΔ)

Σταύρος Τομπάζος (ΕΡΑΣ)

Συντονίζει ο Θέμος Δημητρίου (ΕΡΑΣ)


Δεν υπάρχουν σχόλια: