9 Οκτ 2012

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ


ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ – ΑΓΩΝΑΣ – ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

Συμπατριώτες, Συμπατριώτισσες,

Οι λαοί όλου του κόσμου ταλανίζονται από τις συνέπειες της διεθνούς οικονομικής κρίσης. Παρά τις αρχικές προβλέψεις για γρήγορη ανάκαμψη όλοι πλέον παραδέχονται ότι ζούμε τη σοβαρότερη και βαθύτερη δομική κρίση στην ιστορία του καπιταλιστικού συστήματος. Ολοένα και περισσότεροι επιστήμονες, οικονομολόγοι, διανοούμενοι αλλά και απλός κόσμος αναγνωρίζουν και αντιλαμβάνονται ότι η κρίση δεν είναι τυχαία ούτε αποτελεί κάποιο συγκυριακό γεγονός αλλά απότοκο της εκμεταλλευτικής φύσης του καπιταλιστικού συστήματος, της υπερσυσσώρευσης ολοένα και περισσότερου πλούτου σε ολοένα λιγότερα χέρια και της υπερπαραγωγής αγαθών που δεν μπορούν να καταναλωθούν.

Μπροστά στον κίνδυνο συνειδητοποίησης των πραγματικών αιτιών και της εκμεταλλευτικής φύσης του συστήματος, οι θιασώτες και απολογητές του, επιστρατεύουν κάθε μέσο παραπλάνησης και χειραγώγησης των συνειδήσεων του απλού κόσμου. Επιχειρούν να διαχωρίσουν τους εργαζόμενους σε προνομιούχους και μη με στόχο να σπείρουν τη διχόνοια και να στρέψουν τον ένα εργαζόμενο ενάντια στον άλλο. Καλιεργούν το μύθο ότι οι εργαζόμενοι υπεραμοίβονται χωρίς να δουλεύουν. Χρεώνουν στους εργαζόμενους υπαρκτές μεν αδυναμίες του κρατικού μηχανισμού όπως η γραφειοκρατία και η αναποτελεσματικότητα των οποίων τα αίτια βρίσκονται στο ίδιο στο σύστημα και στις στρεβλώσεις δεκαετιών. Καλλιεργούν το ρατσισμό και τη ξενοφοβία για να στρέψουν τον απλό κόσμο ενάντια στο συνάνθρωπο του, που υποχρεώνεται να γίνει μετανάστης σε αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής. Επιχειρούν να αποδυναμώσουν και να απονομιμοποιήσουν το συνδικαλιστικό κίνημα, τα πολιτικά κόμματα και τις κυβερνήσεις που αντιστέκονται στη λογική του νεοφιλελεύθερου μονοδρόμου και αγωνίζονται για μια ανθρωποκεντρική κοινωνία και για ένα κόσμο στον οποίο οι άνθρωποι θα είναι πάνω από τα κέρδη. Επιχειρούν να εξουδετερώσουν κάθε εστία οργανωμένης αντίστασης και πάλης και να σβήσουν το όραμα για μια κοινωνία ισότητας, δικαιοσύνης και αλληλεγγύης.

Στη βάση του νεοφιλελεύθερου μοντέλου οικονομικής ανάπτυξης και της θεωρίας της «ελεύθερης αγοράς» και του ανταγωνισμού που δήθεν λειτουργεί προς όφελος του καταναλωτή, αφαιρούν κάθε μέτρο προστασίας για τα κράτη και τους λαούς. Επιδιώκουν την αφαίρεση κάθε αναχώματος ώστε το κεφάλαιο να μπορεί να προελάσει ανεμπόδιστα σε μια ληστρική επιδρομή καταλήστευσης ολόκληρων χωρών και λαών, χρησιμοποιώντας τις τράπεζες ως εργαλείο απομύζησης. Στη συνέχεια αναλαμβάνουν τη σκυτάλη οι λεγόμενοι «ανεξάρτητοι» διεθνείς οίκοι αξιολόγησης. Στοχοποιούν το ένα κράτος μετά το άλλο με αλλεπάλληλες υποβαθμίσεις της «πιστοληπτικής τους ικανότητας» διαμορφώνοντας έτσι το αναγκαίο υπόβαθρο για να κλείσουν τις στρόφιγγες της δανειοδότησης. Τελευταία πράξη του δράματος είναι οι «έτοιμες συνταγές» τους για «έξοδο» από την κρίση τις οποίες πλασάρουν μέσα από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Παγκόσμια Τράπεζα και οι οποίες εκλαϊκευμένα δεν συνιστούν τίποτε άλλο από τον εξής κυνικό εκβιασμό: τώρα που περάσαμε στο χέρι τα λεφτά σας, ή θα δεχθείτε τους όρους μας ξεπουλώντας μας τον εθνικό σας πλούτο και τα εργατικά δικαιώματα και κατακτήσεις ή θα μείνετε δίχως λεφτά. Οι συνταγές τους οδηγούν σε ένα φαύλο κύκλο όλο και πιο βαθειάς ύφεσης, εξαθλίωσης, ανεργίας, κοινωνικής αναταραχής, ανόδου του φασισμού, του εθνικισμού και του νεοναζισμού και υπόσκαψης της ίδιας της δημοκρατίας.

Δυστυχώς και η χώρα μας βρέθηκε στο στόχαστρο αυτής της ληστρικής επίθεσης. Τα λαγωνικά των αδηφάγων «ελεύθερων αγορών» έβαλαν στο μάτι τον εθνικό πλούτο της Κύπρου που το τελευταίο διάστημα αποκτά τεράστιες προοπτικές με την ανακάλυψη σημαντικότατων ποσοτήτων φυσικού αερίου και πετρελαίου στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. Έβαλαν στο μάτι το ψηλό βιοτικό επίπεδο που ο λαός μας κατέκτησε με αγώνες και θυσίες δεκαετιών, το κοινωνικό κράτος πρόνοιας, τους κερδοφόρους ημικρατικούς οργανισμούς, το συνεργατικό κίνημα. Και δεν έχασαν την ευκαιρία που τους έδωσε η έκθεση των κυπριακών τραπεζών, για να θέσουν και σε εμάς τα εκβιαστικά τους διλήμματα, σε συγχορδία δυστυχώς και με ντόπιους συνοδοιπόρους τους.

Συμπατριώτες, Συμπατριώτισσες,
Ο εθνικός πλούτος της Κύπρου ανήκει στο λαό της και σε κανέναν άλλο. Τα εργατικά μας δικαιώματα και το ψηλό βιοτικό μας επίπεδο δεν μας τα χάρισε καμιά «ελεύθερη αγορά» και κανένας «διεθνής οίκος αξιολόγησης». Τα κατακτήσαμε με τους αγώνες και τις θυσίες του λαού μας. Στη δική μας γενιά έλαχε ο κλήρος να αγωνιστούμε για να μην επιτρέψουμε να γυρίσει πίσω το ρολόϊ της ιστορίας. Να ορθώσουμε ανάστημα. Να στείλουμε το μήνυμα ότι οι λαοί χάνουν τότε και μόνο όταν μοιραλατρικά δέχονται να διαμορφώνουν άλλοι το δικό τους μέλλον. Όταν υποτάσσουν τη συνείδηση τους σε αυτούς των οποίων μόνη «αξία» είναι το χρήμα και το κέρδος.

Το αμέσως επόμενο διάστημα θα συνεχιστεί η δύσκολη διαπραγματευτική μάχη της κυπριακής κυβέρνησης με τους εκπροσώπους της Τρόϊκάς. Έχει σημασία ο λαός να δηλώσει παρόν διεξάγοντας το δικό του αγώνα. Η έκβαση αυτής της μάχης θα καθορίσει το μέλλον των επερχόμενων γενεών και την προοπτική της χώρας μας να παραμείνει κυρίαρχη ,ανεξάρτητη και δημοκρατική .

Η Κίνηση Πολιτισμού καλεί τον Κυπριακό λαό, τους εργαζομένους όλων των επαγγελματικών τομέων, επιστήμονες, διανοούμενους, φοιτητές και γενικότερα τη νεολαία σε αγωνιστική συστράτευση για το παρόν και το μέλλον του τόπου και του λαού μας. Ενωμένοι, να αντισταθούμε στις αποτυχημένες συνταγές αυτοκτονίας που εφαρμόστηκαν σε δεκάδες χώρες του πλανήτη, διαλύοντας κοινωνίες και εξαθλιώνοντας λαούς . Στηριγμένοι στις αξίες και τους αγώνες μας, τα όνειρα και τις αρετές του λαού μας που δεν έμαθε να γονατίζει.

Στις λογικές των νεοφιλελεύθερων Τροϊκανών μονοδρόμων, στην προσπάθεια εκφοβισμού, αποπροσανατολισμού και χειραγώγησης των συνειδήσεων μας, στην προπαγάνδα απαξίωσης του συνδικαλιστικού κίνηματος, κομμάτων, οργανώσεων και θεσμών που εκφράζουν μιαν άλλη φωνή, σε όλα αυτά που στοχεύουν να ισοπεδώσουν κάθε ανάχωμα αντίστασης για να περάσουν ανενόχλητες οι ορδές του αναχρονισμού και της συντήρησης, δίνουμε στεντόρια απάντηση:

ΟΧΙ ΣΤΗ ΛΙΤΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΝΑΛΓΗΣΙΑ
ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΑΣΠΙΣΗ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΠΛΟΥΤΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΩΝ
ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ
ΓΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΟΧΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: