13 Δεκ 2013

Οι νεοφιλελεύθερες αλχημείες του Νίκου Αναστασιάδη



13 Δεκεμβρίου 2013


Δέκα μέτρα για αντιμετώπιση της ανεργίας ανακοίνωσε με βαρύγδουπο ύφος ο κ Αναστασιάδης. Τα δέκα μέτρα, ύψους 340 εκ ευρώ, στοχεύουν υποτίθεται στην αντιμετώπιση της ανεργίας και στη στήριξη των ασθενέστερων ομάδων του πληθυσμού και των επιχειρήσεων.

Η πρώτη παρατήρηση που οφείλουμε να σημειώσουμε είναι η εξόφθαλμη προσπάθεια παραπλάνησης των πολιτών ως προς το μέγεθος της λεγόμενης βοήθειας. Μια παραπλάνηση η οποία έγινε δυνατή μόνο με τη συνειδητή συμμετοχή των ΜΜΕ.  

Ο Νίκος Αναστασιάδης αναμειγνύει με τρόπο ανέντιμο και δημαγωγικό τα 300 εκ, που θα παραχωρηθούν στις απολύτως αναξιόπιστες εμπορικές τράπεζες για να δανειοδοτήσουν με το αζημίωτο τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με άλλα 40 εκ που θα επιδοτήσουν την εργασία ή την εκπαίδευση νέων, ανέργων κυρίως. Είναι προφανές ότι τα 40 εκ είναι ένα ποσό απολύτως ανεπαρκές για το ύψος της ανεργίας που αντιμετωπίζει ο τόπος. Και επειδή κατανοεί και ο ίδιος την ανεπάρκεια του ποσού, το προσθέτει με τα 300 εκ που θα δανείσει στις επιχειρήσεις, για να προβάλλει μια ανύπαρκτη κατ' ουσία κοινωνική πολιτική.

Η δεύτερη παρατήρηση αφορά στο ποσό των 40 εκ προς ανέργους και μαθητευόμενους. Το ποσό της επιδότησης στηρίζει κατ' ουσία τη δημιουργία της γενιάς των Κυπρίων των 500 ευρώ. Με ύπουλο τρόπο πλήττεται ο θεσμός του κατώτατου μισθού. Μια στρατιά νέων ανθρώπων εξωθούνται σε μισθούς πείνας, δήθεν "προσωρινά". Στην ουσία όμως, αυτή είναι η πραγματική στόχευση της νεοφιλελεύθερης πολιτικής, η οποία ξανακτίζει μια οικονομία τριτοκοσμικού τύπου.

Επίσης είναι εμφανές ότι δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα εφαρμογής των μέτρων, ούτε σύστημα ελέγχου και αξιολόγησης.

Οι εργοδότες εξέφρασαν την ευαρέσκειά τους για τα μέτρα αλλά τόνισαν ότι δεν είναι αρκετά διότι χρειάζεται περαιτέρω αύξηση της ανταγωνιστικότητας της κυπριακής οικονομίας, δηλαδή περαιτέρω μείωση μισθών και εισοδημάτων των εργαζομένων. Πρόκειται για μια τάξη καπιταλιστών επαιτών, όπως τονίσαμε αρκετές φορές, οι οποίοι απομυζούν τους διαθέσιμους πόρους από την κοινωνία.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: