20 Δεκ 2013

Το "κάψιμο του λίπους" και τα πλοία ανοιχτής θαλάσσης



19 Δεκεμβρίου 2013


Πολλές είναι οι περιπτώσεις κατά τις οποίες η πολιτική ελίτ του τόπου δείχνει ότι δεν έχει συνειδητοποιήσει τη σοβαρότητα της οικονομικής κρίσης που μαστίζει τη χώρα και ειδικά τους χαμηλόμισθους και τους άνεργους. Αναφερθήκαμε πρόσφατα στο θέμα των κρατικών λιμουζίνων που θα έπρεπε να αποσυρθούν από τη Βουλή μέσα σε πέντε λεπτά, αντί της τραγελαφικής και αναποτελεσματικής πεντάμηνης συζήτησης που δεν λέει να καταλήξει. Η απόσυρση θα εξοικονομήσει ένα συγκεκριμένο ποσό το οποίο φυσικά δεν αρκεί για να στηρίξει με την όποια επάρκεια τις ευάλωτες ομάδες. Πέρα όμως από οικονομικό θέμα, το συγκεκριμένο έχει και μια ηθική διάσταση και αποτελεί πρόκληση για τον κόσμο.

Το θέμα όμως της διασπάθισης δημοσίου χρήματος για θεωρούμενες στρατιωτικές ανάγκες μέσα στις δεδομένες συνθήκες αποτελεί μια πολιτική επιλογή χαμηλής ευθύνης, που ασφαλώς προκαλεί την οργή της στρατιάς των ανέργων και των ευπαθών ομάδων της πτωχοποιημένης κοινωνίας.

Αναφερόμαστε στην απόφαση της κυβέρνησης να αγοράσει δύο πυραυλακάτους αξίας 100 εκ ευρώ χωρίς τους πυραύλους συν άλλα 40 για τους πυραύλους και άλλον ελαφρύ εξοπλισμό. Τα 50 εκ θα δοθούν ως προκαταβολή και τα υπόλοιπα άμα τη παραδώσει σε 3 χρόνια. Αφού μιλούμε για πυραύλους να υπενθυμίσουμε με πικρή ειρωνεία τον εμπαιγμό που υπέστη ο λαός με την υπόθεση των S300, ένας εκ των οποίων εκτοξεύτηκε σε δοκιμαστική βολή στην Κρήτη αυτές τις μέρες.

Ανάλογη οργή προκαλεί και η επιμονή ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ να δοθούν 28 εκ ευρώ για επιδιόρθωση των επιθετικών ρωσικών ελικοπτέρων.

Σημειώνουμε ότι από το 1990 περίπου που άρχισε ο μαζικός εξοπλισμός της Εθνικής Φρουράς ένα σημαντικότατο μέρος του χρέους της Κυπριακής Δημοκρατίας αφορά στους εξοπλισμούς. Όλοι αυτοί οι εξοπλισμοί είχαν ένα εξαιρετικά αμφίβολο αποτέλεσμα στον όποιο επηρεασμό του συσχετισμού δυνάμεων, ενώ ήδη η Εθνική Φρουρά έχει καταντήσει ένα τεράστιο μουσείο πεπαλαιωμένου εξοπλισμού.

Μεταξύ άλλων, αυτό δείχνουν οι τεράστιες ποσότητες πυρομαχικών που αποστέλλονται με μεγάλο κόστος στο εξωτερικό για να καταστραφούν. Αποτελεί σκάνδαλο και το μέγεθος του εξοπλισμού αλλά και η έλλειψη υποδομής για τη συνολική διαχείριση των εκρηκτικών υλών και βλημάτων.

Ενώ αυτά σχεδιάζονται ή αποφασίζονται, η κυβέρνηση σταυρώνει στο νέο προϋπολογισμό, μεταξύ άλλων,  κονδύλια εκατομμυρίων  ευρώ που αφορούν στην υγεία, στη διαχείριση επικινδύνων ιατρικών αποβλήτων, επιδοτήσεις εθελοντικών κοινωνικών οργανώσεων κλπ, θεωρώντας ότι υπάρχει ακόμα " λίπος για κάψιμο".



Δεν υπάρχουν σχόλια: