8 Δεκ 2013

Απάντηση της ΕΡΑΣ στον Σωκράτη Χάσικο



7 Δεκεμβρίου 2013

Σε επίσημη ανακοίνωση του Υπουργού Εσωτερικών Σωκράτη Χάσικου χαρακτηρίζεται πρόσφατη ανακοίνωση της ΕΡΑΣ ως υβριστική και λιβελλογράφημα.

Η ανακοίνωσή μας (βλ. http://erascy.blogspot.com/2013/12/blog-post.html) αναφερόταν σε απόσπασμα ομιλίας, σε σχέση με τους μετανάστες, του κ Χάσικου στα εγκαίνια του Ινστιτούτου Δημογραφίας και Μετανάστευσης, όπως μεταδόθηκε από το ΡΙΚ και κυκλοφορεί στο διαδίκτυο. Συσχετίσαμε το συγκεκριμένο απόσπασμα με την εκδήλωση αστυνομικής βίας εναντίον μετανάστη που σημειώθηκε μια μέρα πριν τα εγκαίνια. Εν τω μεταξύ, μέχρι να σχολιαστεί η δική μας ανακοίνωση από το υπουργείο, σημειώθηκε και το επεισόδιο ρήψης πυροβολισμών που τραυμάτισαν νεαρό στην Πάφο.

Αυτό βασικά που υποστηρίζουμε ως ΕΡΑΣ είναι ότι ο επίσημος πολιτικός λόγος θα πρέπει να λειτουργεί μέσα στην κοινωνία αλλά και μέσα στο αστυνομικό σώμα κατευναστικά κι όχι να πυροδοτεί τη βία. Ακόμα κι αν θεωρήσουμε ότι, στην καλύτερη των περιπτώσεων, μπορεί το αστυνομικό σώμα ως ένα βαθμό να ελεγχθεί, η καλλιέργεια της ξενοφοβίας αποτελεί πολλές φορές εκρηκτική συνταγή μέσα στην κοινωνία. Ο κ Χάσικος αποφεύγει να ασχοληθεί με την ουσία της θέσης μας και σημειώνει ότι "επειδή το Υπουργείο Εσωτερικών είναι ο κατεξοχήν προασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των πολιτών, δεν πρόκειται να ασχοληθεί, πολύ δε περισσότερο να σχολιάσει τέτοιου είδους υβριστικές ανακοινώσεις και λιβελλογραφήματα".

Εμείς, ως «μηχανή παραγωγής ανθρωπίνων δικαιωμάτων», για να χρησιμοποιήσουμε μια δική του έκφραση, είμαστε υποχρεωμένοι να συνεχίσουμε να παρακολουθούμε με προσοχή όσα λέει κι όσα κάνει.


Δεν υπάρχουν σχόλια: