Με αφορμή την δημόσια πλέον αντιπαράθεση του διευθυντή ενέργειας κ Κασίνη με την Υπουργό Εμπορίου και Βιομηχανίας κα Αντωνιάδου πληροφορήθηκαν οι Κύπριοι πολίτες ότι στο πολύ σημαντικό τομέα της ενέργειας (υδρογονάνθρακες αλλά και ήπιες πηγές όπως η ηλιακή και αιολική ενέργεια), ένας μόνιμος δημόσιος υπάλληλος είχε εξουσιοδοτηθεί από τον υπουργό να ασκεί μέρος των πολιτικών εξουσιών του τελευταίου. Το πλέον κωμικό και τραγικό ταυτόχρονα της υπόθεσης ήταν ότι η εξουσιοδότηση είχε δοθεί από υπουργό άλλης και μάλιστα ούτε καν της προηγούμενης διακυβέρνησης. Αν αναλογισθεί κανείς τα οικονομικά και πολιτικά μεγέθη που συσχετίζονται με το ζήτημα, πρόκειται αφ εαυτού για σκάνδαλο ολκής για το οποίο θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις και η Βουλή που ενέκρινε τότε τον σχετικό κανονισμό και ενδεχομένως και η εισαγγελία.
Για παράδειγμα ένα θέμα που συζητείται έντονα είναι η επιλογή της προώθησης σημαντικών επιδοτήσεων για την κατασκευή μερικών αιολικών πάρκων αντί της προώθησης αποκεντρωμένων φωτοβολταϊκών συστημάτων. Στα αιολικά πάρκα δόθηκαν ψηλές επιδοτήσεις σε λίγα άτομα, ενώ αμφισβητείται έντονα η αποδοτικότητα τους σε σχέση με τα φωτοβολταϊκά τα οποία μπορούν να αναπτύσσονται αποκεντρωτικά και να αφορούν πολλές χιλιάδες κόσμου. Το ζήτημα θα πρέπει να ερευνηθεί και οι τυχόν ευθύνες θα βαρύνουν φυσικά τον τότε υπουργό.
Η θέση της αντιπολίτευσης στο ζήτημα δεν τιμά κανένα. Το πιο αποκαρδιωτικό είναι ότι δεν τολμά κανείς, άτομο ή κόμμα, να αποστασιοποιηθεί ή να κρατήσει μια στάση ελάχιστης αξιοπρέπειας από αυτήν την χωρίς αρχές συμμαχία η οποία στο τέλος πλήττει όχι μόνο την παρούσα κυβέρνηση αλλά και την όποια κυβέρνηση θα ακολουθήσει.
Στο ζήτημα φυσικά των υδρογονανθράκων τα πράγματα είναι από κάθε άποψη πιο σοβαρά. Η επιμονή του κ. Κασίνη να συμπεριφέρεται σαν αυτοδιόριστος υπερυπουργός πετρελαίων προσβάλλει τους θεσμούς. Η κ. Πραξούλα Αντωνιάδου έχει την ευθύνη της πολιτικής του Υπουργείου της και δεν έχει ούτε την πολυτέλεια ούτε το δικαίωμα να αφήνει τον οποιονδήποτε υπάλληλο της να την υποκαθιστά.
Είναι ακόμα καλό να δοθεί και μια απάντηση στις φήμες για διαφθορά στο όλο θέμα της διαχείρισης της ενεργειακής πολιτικής της Κυβέρνησης. Είναι καιρός να γίνει μια σε βάθος έρευνα για το όλο θέμα και να εφαρμοστεί το πόθεν έσχες για όλους τους πολιτικούς και διοικητικούς λειτουργούς που ασχολήθηκαν με το θέμα και τα μέλη φυσικά των οικογενειών τους.
1 σχόλιο:
η δημοσιευση των συμφωνιων γυρω απο το θεμα υδρογονανθρακες ειναι ενα αναγκαιο μετρο απο μια κυβερνηση που θελει να ονομαζεται αριστερη
Δημοσίευση σχολίου