18 Ιαν 2013

Τι απέγινε η έρευνα για το σκάνδαλο του χρηματιστηρίου;


apo

http://www.defterianaynosi.com/article.php?id=503


Ηχογραφημένες συνομιλίες αξιωματούχων της Τράπεζας Κύπρου – ΜΕΡΟΣ 2ο. Τεκμήρια προσυνεννόησης, χειραγώγησης και μια ερώτηση που δεν τέθηκε: Τί έκανε η Γενική Εισαγγελία με το πόρισμα;)



Καθώς αναμένεται η κατάθεση της έρευνας για τα σκάνδαλα στον τραπεζικό τομέα, είναι σαφές ότι μερικοί προσπαθούν να τη λογοκρίνουν. Αξίζει, σε αυτό το πλαίσιο, να θυμόμαστε το τί έγινε με την προηγούμενη έρευνα για το σκάνδαλο του χρηματιστήριου και πώς συγκαλύφθηκε. Διότι, η μη τιμωρία των ενόχων σε εκείνη την περίπτωση, ευθύνεται για την αποθράσυνση και οδήγησε στη φούσκα των ακίνητων, αμέσως μετά και τα ελληνικά ομόλογα, πρόσφατα. Και σήμερα, πρέπει να κινητοποιηθεί η κοινωνία των πολιτών για να μην υπάρχει ανάλογη συγκάλυψη. Διότι είναι και πάλι προφανές (από ότι φάνηκε από τον Αύγουστο μέχρι σήμερα) ότι το τραπεζιτικό λόμπι και τα ΜΜΕ, τα οποία ελέγχει, θέλουν να τα συγκαλύψουν και πάλι. Και ποντάρουν και σε συγκεκριμένους υποψήφιους προέδρους.

Όταν  συντελέστηκε η σφαγή των μικροεπενδυτών πριν μια δεκαετία στο Χρηματιστήριο Κύπρου, το λόμπι των Τραπεζών προσπάθησε να επιρρίψει την ευθύνη στα ρίσκα και την απληστία των μικροεπενδυτών. Ένα πόρισμα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, που  φαίνεται να μένει καταχωνιασμένο στα συρτάρια της Γενικής Εισαγγελίας, ρίχνει άπλετο φως στην οργανωμένη χειραγώγηση τιμών από τις εταιρίες στην οποία συμμετείχαν και χρηματιστηριακά γραφεία. Βάση του πορίσματος, προκύπτουν «εκ πρώτης όψεως ενδεχόμενες παραβάσεις» «από την Τράπεζα Κύπρου ή/και αξιωματούχους της ή/και άλλους, οι οποίοι συνεργάστηκαν με την Τράπεζα Κύπρου.» : «Aπό τα στοιχεία τα οποία έχουμε παραθέσει στο πόρισμα μας, προκύπτουν, κατά την γνώμη μας, εκ πρώτης όψεως ενδεχόμενες παραβάσεις του άρθρου 67 και 68 του περί Αξιών και Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου Νόμων. του άρθρου 15(β) του περί Τραπεζικών Εργασιών Νόμου από την Τράπεζα Κύπρου ή/και αξιωματούχους της ή/και άλλους οι οποίοι συνεργάστηκαν με την Τράπεζα Κύπρου, ως οι σχετικές αναφορές στο πόρισμα μας. Ως εκ τούτου, έχουμε αποφασίσει να υποβάλουμε το πόρισμα μας στο Γενικό Εισαγγελέα, ο οποίος θα αποφασίσει από τα τεθέντα ενώπιον του στοιχεία κατά πόσο συντρέχει περίπτωση ευθύνης και δικαιολογείται η ποινική δίωξη των υπαιτίων."

Σε μια προσπάθεια να γίνει κατανοητή η ευρύτερη λειτουργία του τραπεζιτικού λόμπι, συνεχίζουμε τη δημοσιοποίηση σε συνέχειες, ηχογραφημένων συνομιλιών αξιωματούχων της Τράπεζας Κύπρου, που συμπεριλαμβάνονται στο πόρισμα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, το οποίο παραδόθηκε στο Γενικό Εισαγγελέα, κ. Πέτρο Κληρίδη στις 5 Σεπτεμβρίου 2005, όταν Πρόεδρος της Δημοκρατίας ήταν ο Τάσσος Παπαδόπουλος. Εκ' τότε, αγνοείται η τύχη του πορίσματος. Η ταυτόχρονη ιδιότητα του Προέδρου Τάσσου Παπαδόπουλου ως νομικού συμβούλου της Λαϊκής Τράπεζας, [1] συνιστούσε σοβαρό conflict of interest ,το οποίο πέρασε απαρατήρητο από την ολότητα των Κυπριακών μέσων ενημέρωσης.  Επιπρόσθετα, σημαίνει ότι ένα σημαντικό μέλος του λόμπι των τραπεζών κατείχε το ανώτατο αξίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Είναι ενδιαφέρον και σίγουρα όχι τυχαίο, το γεγονός ότι ο Νικόλας Παπαδόπουλος, κληρονομώντας το δικηγορικό γραφείο εξελίχτηκε σε κορυφαίο εκπρόσωπο του λόμπι των Τραπεζών, ενώ ταυτόχρονα κατέχει το αξίωμα του  Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής. Και δικηγόροι και «δικαστές» των Τραπεζών. Ακόμα μια σύγκρουση συμφερόντων, η οποία αποσιωπήθηκε από την πλειονότητα των Μέσων.
Ηχογραφημένη συνομιλία ΙΙ:

Ηχογραφημένη συνομιλία μεταξύ Σταύρου Αγρότη [2], και Ανδρέα Χατζηξενοφώντος [3] στις 12 Οκτωβρίου του 2000, η ώρα 9:51.

Μάλιστα παρακαλώ.
Αντρέα;
Έλα ο Βάσος είμαι.
Τον Ανδρέα Ξενοφώντος;
Ένα λεπτό παρακαλώ, μιλά στην άλλη γραμμή. Ποιος τον ζητά;
Σταύρος Αγρότης.
Ναι.
Hallo
Σταύρος Αγρότης: Ναι Ανδρέα;
Α. Χατζηξενοφώντος: Έλα Σταύρο μου.
Σταύρος Αγρότης: Έλα καλημέρα σου, τι γίνεται;
Α. Χατζηξενοφώντος: Καλά εσύ;
Σταύρος Αγρότης: Θέλω πολλή βοήθεια Αντρέα μου. Είσαι εξωτερικό έτσι;
Α. Χατζηξενοφώντος: Ναι, ναι.
Σταύρος Αγρότης: Αντρέα μου θέλουμε πάρα πολλή βοήθεια σήμερα και αύριο.
Α. Χατζηξενοφώντος: Σήμερα και αύριο; Okay.
Σταύρος Αγρότης: Δηλαδή είναι very very very crucial. Το £6.50.
Α. Χατζηξενοφώντος: Εντάξει.
Σταύρος Αγρότης: Δηλαδή αν πρέπει να πας και over the top Αντρέα μου θα σου το χρωστούμε.
Α. Χατζηξενοφώντος: Εντάξει ΟΚ. Το target είναι 6.50 όμως;
Σταύρος Αγρότης: 6.50 Ναι. Μίλησα και με τον Γιάννη [4] και με τον Ξενοφώντος και με τον Τριανταφυλλίδη, με όλους.
Α. Χατζηξενοφώντος: ΟΚ. Μην ανησυχείς. Θα το διευθετήσουμε. Φτάνει να μην …. βγει ένας χείμαρρος ας πούμε.
Σταύρος Αγρότης: Θα έχει και άλλους που θα βοηθούν.
Α. Χατζηξενοφώντος: Γιατί το χτεσινό ήταν το κάτι άλλο, γενικά ας πούμε.
Σταύρος Αγρότης: Χτες πωλούσαν κάποιοι για να αγοράσουν εκεί μέσα and we traced who they are και μπορεί να του μίλησαν ήδη.
Α. Χατζηξενοφώντος: Εντάξει.
Σταύρος Αγρότης: Okay.

[ 1] Marfin Laiki Bank 2005 Annual report http://www.laiki.com/web/w3sr.nsf/Lookup...ikiAR05-eng.pdf σελίδα 4
[2] Σταύρος Αγρότης – Διευθυντής Τμήματος Χρηματιστηριακών Συναλλαγών CISCO (θυγατρική εταιρία της Τράπεζας Κύπρου)
[3] Ανδρέας Χατζηξενοφώντος – Διευθύνων Σύμβουλος της Λευκόνοικο Χρηματιστηριακής
[4] Γιάννης Κυπρής – Οικονομικός Διευθυντής Τράπεζας Κύπρου
Ευδόκιμος Ξενοφώντος – Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου
Σόλωνας Τριανταφυλλίδης – Πρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας Κύπρου

Δεν υπάρχουν σχόλια: