9 Ιαν 2013

Ανακοίνωση ΕΡΑΣ Λεμεσού: Κάλεσμα Διαμαρτυρίας Ενάντια στο Ευρωπαϊκό (Αντί-)Λαϊκό Κόμμα


Η καγκελάριος της Γερμανίας,  Άγκελα Μέρκελ, και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, αναμένεται να βρίσκονται στην Κύπρο την ερχόμενη Παρασκευή, 11 Ιανουαρίου, για να συμμετάσχουν στην έκτακτη σύνοδο των ηγετών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ),  που συνδιοργανώνει  ο πρόεδρος του ΕΛΚ, Βίλφριντ Μαρτένς, και ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ) και υποψήφιος για την προεδρία της Κυπριακής  Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης. 

Η σύνοδος της ‘αφρόκρεμας’ του ευρωπαϊκού νεοφιλελευθερισμού στην Κύπρο αποσκοπεί στη στήριξη του ντόπιου συμμάχου τους, Νίκου Αναστασιάδη, ενόψει των επερχόμενων προεδρικών εκλογών. Ο στόχος τους είναι η υποταγή των εργαζομένων και των ανέργων, των φτωχών και των αδυνάτων στις αντιδραστικές πολιτικές και τα μνημονιακά μέτρα που προσπαθούν να προσπαθούν να επιβάλουν. Ένας στόχος που οι συντηρητικές και φιλελεύθερες δυνάμεις της Κύπρου και της Ευρώπης οραματίζονται να εξασφαλίσουν, όσον το δυνατόν πιο σύντομα. Σε αυτό το πλαίσιο, η κάθοδος των πιο αντιδραστικών ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελεί προπομπό των αντιλαϊκών πολιτικών που μας περιμένουν, εάν και εφόσον ο Αναστασιάδης εκλεγεί πρόεδρος.

Οι  Μέρκελ, Μπαρόζο, Μαρτένς, Αναστασιάδης και οι υπόλοιποι ηγέτες του ΕΛΚ είναι φανατικοί υπέρμαχοι  του δόγματος της ελεύθερης αγοράς. Ο στόχος τους δεν είναι άλλος από τη μεγιστοποίηση του πλούτου των επιχειρήσεων και την προστασία της λειτουργίας των ολιγοπωλίων, με κόστος την αποδιάρθρωση των κοινωνιών και την περιθωριοποίηση εκατομμυρίων ανθρώπων σε ολόκληρη την Ευρώπη. Άλλωστε, η καταδίκη των λαών της ευρωπαϊκής περιφέρειας – είτε πρόκειται για το Μεσογειακό Νότο (Πορτογαλία, Ιταλία, Ελλάδα και Ισπανία) ή για την Ανατολική Ευρώπη (Ουγγαρία, Πολωνία, Ουκρανία, Βουλγαρία και Ρουμανία) – αποτελεί μία ξεκάθαρη ένδειξη της αποτυχίας των νεοφιλελεύθερων πολιτικών, οι οποίες μας οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στη λιτότητα, την ανεργία, τη φτώχεια και την εξαθλίωση.

Αν εκλεγεί ο Αναστασιάδης, η οικονομική πολιτική της Κύπρου θα βρίσκεται πλέον αποκλειστικά και μόνο στα χέρια των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων (όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης), των πολυεθνικών εταιρειών (με σημαντικότερους βέβαια τους ενεργειακούς και εξοπλιστικούς κολοσσούς), καθώς επίσης και των αντιδημοκρατικών πολιτικών και οικονομικών θεσμών της ΕΕ (οι οποίοι δεν είναι άλλοι από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων). Ταυτόχρονα, το εγχώριο κεφάλαιο, που πίεζε εδώ και χρόνια για αντεργατικές αλλαγές (π.χ. κατάργηση του 13ου μισθού και της ΑΤΑ), σπεύδει να αξιοποιήσει την κατάσταση που διαμορφώνεται σήμερα, προς όφελος του. Με τις ιδιωτικοποιήσεις των ημικρατικών οργανισμών, την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, τη νομιμοποίηση των απολύσεων, τη μείωση των αποζημιώσεων και τη γενικότερη απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων.

Μπροστά στα σχέδια τόσο της συντηρητικής και φιλελεύθερης ελίτ, όσο και του εγχώριου και διεθνούς κεφαλαίου, απαντάμε με μαζικές και δυναμικές κοινωνικές διεκδικήσεις και κινητοποιήσεις. Πάμε κόντρα στις συντηρητικές και φιλελεύθερες πολιτικές, που τοποθετούν τα ιδιωτικά συμφέροντα και τα επιχειρηματικά κέρδη πάνω από τον άνθρωπο και την κοινωνία. Ακριβώς επειδή αντιλαμβανόμαστε ότι οι ζωές και το μέλλον μας δεν μπορεί και δεν πρέπει να αφεθούν έρμαιο στις ορέξεις της οποιασδήποτε αντιδραστικής ελίτ και του κεφαλαίου.

Σας καλούμε στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Παρασκευή, 11 Ιανουαρίου,
στις 14:00, απέναντι από το Moly Malones Bar
(Λεωφόρος Αμαθούντος 180, Παλιός Δρόμος Λεμεσού – Λευκωσίας, Παρεκκλησιά)

Δεν υπάρχουν σχόλια: