30 Ιαν 2013

Η ιστορία των σκανδάλων που οδήγησαν στην Μαύρη Τρύπα των τραπεζών: τεκμήριο αρ. IV για την κομπίνα του Χρηματιστηρίου



http://www.defterianaynosi.com/article.php?id=528

Από το "I scratch your back, you scratch mine" της Μαίρης Δημητρίου στο “θα κάμω price support σήμερα” του Σταύρου Αγρότη.
Tο αγγλικό, πάντως, ρέει άφθονο στις ηχογραφημένες συνομιλίες των διευθυντικών στελεχών της CISCO της Τράπεζας Κύπρου. 


Price supporting indeed! Η προσπάθεια χειραγώγησης της τιμής της μετοχής της Τράπεζας Κύπρου επιβεβαιώνετε από πόρισμα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, το οποίο ερευνά την ενδεχόμενη παράβαση της Τράπεζας και / ή αξιωματούχων της, του περί Αξιών & Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου Νόμου του 1993 – 2000:
“Από στοιχεία τα οποία προέρχονται από τηλεφωνικές συνδιαλέξεις που ηχογραφήθηκαν στο σύστημα ηχογράφησης των εντολών των πελατών της CISCO, αποδεικνύετε ότι έγινε προσπάθεια επηρεασμού της τιμής της Τράπεζας Κύπρου Λτδ, στις 12 και 13 Οκτωβρίου 2000. Η προσπάθεια αυτή κατευθυνόταν από ανώτατους αξιωματούχους της Τράπεζας Κύπρου. Η τιμή που είχε τεθεί ως στόχος ήταν η τιμή των £6.50. Οι τηλεφωνικές αυτές συνδιαλέξεις ομιλούν από μόνες τους» (σελίδα 10)
Aξιωματούχοι της Τράπεζας Κύπρου που εμπλάκηκαν στη συντονισμένη «προσπάθεια επηρεασμού της τιμής της μετοχής της Τράπεζας Κύπρου στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου κατά παράβαση του Άρθρου 67(α) του Νόμου του ΧΑΚ»:
Σόλων Τριανταφυλλίδης –Διευθύνων Σύμβουλος του Συγκροτήματος της Τράπεζας Κύπρου
Γιάννης Κυπρή - Γενικός Οικονομικός Διευθυντής Συγκροτήματος Τράπεζας Κύπρου
Σταύρος Αγρότης – Διευθυντής Τμήματος Χρηματιστηριακών Συναλλαγών CISCO (θυγατρική εταιρία της Τράπεζας Κύπρου)
Μαίρη Δημητρίου – Διευθύντρια Τμήματος Διαχείρισης Χαρτοφυλακίων CISCO
Χατζημιτσής - Εκ των ανωτέρων διευθυντών της Τράπεζα Κύπρου.
(οι τίτλοι που αναφέρονται είναι αυτοί που κατείχαν το 2000, δηλαδή την υπό έρευνα περίοδο)
Όταν το πόρισμα στάληκε στη Γενική Εισαγγελία, η Νομική Υπηρεσία δεν προχώρησε στον εντοπισμό και τη στοιχειοθέτηση της πιθανής διάπραξης ποινικών αδικημάτων. Την περίοδο αυτή, Πρόεδρος της Δημοκρατίας & ταυτόχρονα, Νομικός Σύμβουλος της Λαϊκής Τράπεζας, ήταν ο Τάσσος Παπαδόπουλος, ενώ Νομικός Σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου και ταυτόχρονα, μέλος του Διοικητικού της Συμβουλίου, ήταν ο Πόλυς Πολυβίου, ο οποίος είναι παντρεμένος με την κόρη του Σόλωνα Τριανταφυλλίδη, Προέδρου του συγκροτήματος, ο οποίος με τη σειρά του είναι αδελφός προηγούμενου Γενικού Εισαγγελέα, του Μιχαλάκη Τριανταφυλλίδη πατέρα δύο βουλευτών του Δημοκρατικού Συναγερμού -και αυτό είναι μόνο ένα μέρος του puzzle του πανίσχυρου συστήματος διαπλοκής δικηγόρων, πολιτικών και τραπεζιτών. Το πόρισμα κατατέθηκε, επίσης και σε δικαστική διαδικασία, πλην, όμως, δεν κρίθηκε ικανό να πείσει το δικαστή για τις ευθύνες των τραπεζών και των χρηματιστών.
    Όταν το πόρισμα στάληκε στη Γενική Εισαγγελία, η Νομική Υπηρεσία δεν προχώρησε στον εντοπισμό και τη στοιχειοθέτηση της πιθανής διάπραξης ποινικών αδικημάτων. Την περίοδο αυτή, Πρόεδρος της Δημοκρατίας & ταυτόχρονα, Νομικός Σύμβουλος της Λαϊκής Τράπεζας, ήταν ο Τάσσος Παπαδόπουλος, ενώ Νομικός Σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου και ταυτόχρονα, μέλος του Διοικητικού της Συμβουλίου, ήταν ο Πόλυς Πολυβίου, ο οποίος είναι παντρεμένος με την κόρη του Σόλωνα Τριανταφυλλίδη, Προέδρου του συγκροτήματος, ο οποίος με τη σειρά του είναι αδελφός προηγούμενου Γενικού Εισαγγελέα, του Μιχαλάκη Τριανταφυλλίδη πατέρα δύο βουλευτών του Δημοκρατικού Συναγερμού -και αυτό είναι μόνο ένα μέρος του puzzle του πανίσχυρου συστήματος διαπλοκής δικηγόρων, πολιτικών και τραπεζιτών.

“Το πολιτικό και οικονομικό κατεστημένο, μέσα από διαδρομές διαπλοκής, εξασφάλισε πλούτο και ισχύ, έγινε ανέγγιχτο από τη δικαιοσύνη και πολιτικά ανήθικο. Παράλληλα, έγινε καρκινογόνο για την υπόλοιπη κοινωνία, που καλείται σήμερα να πληρώσει πανάκριβα τις αμαρτίες του κατεστημένου, αλλά και τη σιωπή της.”

Ηχογραφημένη συνομιλία ΙV 
Ηχογραφημένη συνομιλία μεταξύ Σταύρου Αγρότη , και Νίκου Χατζηιωσήφ στις 13 Οκτωβρίου 2000, ώρα 09.14. 

Νίκος Χατζηιωσήφ: Τράπεζα Κύπρου τι θα κάνετε;
Σταύρος Αγρότης: ΘA ΚΑΜΩ PRICE SUPPORTING ΣΗΜΕΡΑ.
Νίκος Χατζηιωσήφ: Άκουσε να δεις, απλώς να κάμω μια εισήγηση.
Σταύρος Αγρότης: Πε μου ρε.
Νίκος Χατζηιωσήφ: Χθες εμείς αποσύραμε πολλά orders.
Σταύρος Αγρότης: Να είσαι καλά. Ευχαριστούμε.
Νίκος Χατζηιωσήφ: Και σήμερα προσπαθ΄ώ να τους πείσω. Απλώς μια γρήγορη εισήγηση. Μην την ανοίξετε χαμηλά γιατί θα πανικοβληθεί ο κόσμος.
Σταύρος Αγρότης: Ναι κατάλαβα.
Νίκος Χατζηιωσήφ: Εάν την ανοίξετε λίγο ψηλά και πάει πάνω θα αποσύρουν πολλοί τα orders τους.
Σταύρος Αγρότης: Ναι έχεις δίκαιο.
Νίκος Χατζηιωσήφ: That is my advice.
Σταύρος Αγρότης: I will do that. (Σημείωση της επιτροπής Κεφαλαιαγοράς: Στο γράφημα σελίδας 21-candlesticks φαίνεται ότι στις 13 Οκτωβρίου έγινε ακριβώς αυτό – πράσινο candlestick – η μετοχή άνοιξε 6.21 και έκλεισε 6.27)
Νίκος Χατζηιωσήφ: Διότι όλοι περιμένουν να ανοίξει £6.00 και μετά να βάζουν orders που την άκραν.
Σταύρος Αγρότης: Ναι.
Νίκος Χατζηιωσήφ: Γύρω στις £6.50 θα την κλείσετε; Απ’ότι φαίνεται;
Σταύρος Αγρότης: Ideally. If possible.
Νίκος Χατζηιωσήφ: Ideally, μάλιστα.


Candlestics p. 67
Νικος Χατζηιωσήφ –Agros “Proodos” Public Ltd
ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΕΩΣ ΑΓΡΟΥ \'Η ΠΡΟΟΔΟΣ\' ΔΗΜΟΣΙΑ ΛΙΜΙΤΕΔ
1
ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΙ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ
Διοικητικό Συμβούλιο Αντώνης Πισσαρίδης, Εκτελεστικός Πρόεδρος
Σόλων Παπαχριστοδούλου, Αντιπρόεδρος
Ανδρέας Μιχαηλίδης
Γεώργιος Λύτρας
Νίκος Χατζηιωσήφ
Ανδρέας Γεωργίου

1 Απόσπασμα από το άρθρο με τίτλο «Ξέπλυμα», του δημοσιογράφου Αντρέα Παράσχου, στην εφημερίδα Καθημερινήhttp://www.kathimerini.com.cy/index.php?...1&artid=120755
2 Σταύρος Αγρότης – Διευθυντής Τμήματος Χρηματιστηριακών Συναλλαγών CISCO (- θυγατρική εταιρία της Τράπεζας Κύπρου)

Δεν υπάρχουν σχόλια: