4 Φεβ 2013

Η ΕΡΑΣ χαιρετίζει τη συνεχιζόμενη απεργία των οικοδόμων


Η ΕΡΑΣ χαιρετίζει τη συνεχιζόμενη απεργία των οικοδόμων και εκφράζει τη στήριξή της στον αποφασιστικό τους αγώνα για την υπεράσπιση καθολικών εργασιακών δικαιωμάτων και των συλλογικών συμβάσεων. Ιδιαίτερα σημαντικό, είναι το γεγονός ότι οι προσπάθειες των εργολάβων, αλλά και εθνικιστικών κύκλων, να διασπάσουν τους οικοδόμους σε ντόπιους και ξένους, εργαζόμενους και άνεργους, έπεσαν στο κενό. Όπως στο κενό πέφτουν και τα κροκοδείλια δάκρυα των εργοδοτών και των υποστηρικτών τους στα ΜΜΕ που κόπτονται δήθεν για την ανεργία, όπως και οι αναφορές τους για δικαιώματα των απεργοσπαστών να εργαστούν. Οι απεργοί οικοδόμοι που περιφρουρούν με επιτυχία όλα τα μεγάλα εργοτάξια αγωνίζονται για τα συλλογικά δικαιώματα και την αξιοπρέπεια όλων μας.

Η ΕΡΑΣ χαιρετίζει και τη μέχρι στιγμής στάση των τριών συνδικάτων που δεν υποκύπτουν στους εργοδοτικούς εκβιασμούς και δεν αποδέχονται να συνεχιστεί ο εμπαιγμός των εργολάβων ή να εξορκιστεί με ασαφή κείμενα δήθεν συμφωνίας, τα οποία η εργοδοτική πλευρά, όπως έχει αποδείξει πολλές φορές, δεν θα τηρήσει. Ο απεργιακός αυτός αγώνας στην οικοδομική βιομηχανία είναι ιδιαίτερα κρίσιμος για το μέλλον των εργασιακών σχέσεων και πρέπει οπωσδήποτε να κερδηθεί.

Η εργοδοσία, ιδιαίτερα τα τελευταία δυο χρόνια, έχει δείξει σε όλους και με τον πιο επίσημο τρόπο, ότι δεν είναι έτοιμη να σεβαστεί τίποτε. Εκμεταλλευόμενη την οικονομική κρίση και τις συνθήκες ψηλής ανεργίας και την παρουσία της τρόικας, επιχειρεί να ξηλώσει κομμάτι κομμάτι ολόκληρο το θεσμικό πλαίσιο των εργασιακών σχέσεων που κτίστηκε με αγώνες και θυσίες του εργατικού κινήματος από τον καιρό της αποικιοκρατίας. Αφού κατάφερε με τη συμβολή της πολιτικής ελίτ να φορτώσει στους μισθωτούς του δημοσίου και στην κοινωνία γενικότερα τα σπασμένα της κρίσης των ιδιωτικών τραπεζών, τώρα στρέφει ξανά τα πυρά της ενάντια στο σύνολο των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα. Η ανακοίνωση της ΟΕΒ και του ΚΕΒΕ για συνολική μείωση του εργατικού κόστους όλων των επιχειρήσεων, παραβιάζοντας τις συλλογικές συμβάσεις ,αλλά και τη συμφωνία της περασμένης άνοιξης με τα συνδικάτα, δείχνει όχι μόνο την ασυδοσία της εργοδοσίας που εκφράζεται ούτως ή άλλως με τη σωρεία μονομερών αποκοπών σε μισθούς και ωφελήματα σε διάφορους κλάδους, αλλά και το σχεδιασμό του κεφαλαίου που κυριολεκτικά επιδιώκει να διαλύσει το εργατικό κίνημα και να στρέψει την κυπριακή κοινωνία πίσω στην δεκαετία του 1930.

Η ΕΡΑΣ θεωρεί ότι ο μόνος τρόπος να αποτραπεί η εργοδοτική αντεπίθεση σε αυτή την εποχή του μνημονίου λιτότητας και φτωχοποίησης, είναι η σύμπτυξη ενός ευρύτατου μετώπου κοινωνικής αντίστασης που θα συσπειρώσει το σύνολο των δυνάμεων της εργατικής τάξης και των υπολοίπων κοινωνικών στρωμάτων που υφίστανται την επίθεση του κεφαλαίου. Ενός μετώπου που οργανωμένα και αποφασιστικά θα ανακόψει τον κατήφορο στον οποίο οδηγούνται οι εργασιακές σχέσεις και οι συνθήκες ζωής γενικότερα. Η απεργία διαρκείας των οικοδόμων και η κλιμάκωση και επέκτασή της και σε άλλους κλάδους μπορεί να αποτελέσει ένα νέο ελπιδοφόρο ξεκίνημα για τους εργαζομένους και την κοινωνία ευρύτερα.

ΕΡΑΣ
3/2/2013 

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

μπορείτε να δώσετε κάποια λινκ για την προσπάθεια εργολάβων να διασπάσουν τους απεργούς? εθκιέβασα την εθνικιστική πλευρά του ίδιου νομίσματος αλλά όι κάτι που να είπαν οι εργολάβοι σε παρόμοιο επίπεδο, αν μπορείτε βοηθήστε, ευχαριστώ

Ε.Ρ.Α.Σ είπε...

έχουν γίνει πολλές σχετικές αναφορές σε δηλώσεις εκπροσώπων της εργοδοσίας. μπορείς να τις βρεις στον τύπο και κάποιες και στο παρατηρητήριο εργασίας

Ε.Ρ.Α.Σ είπε...

http://paratiritirioergasias.blogspot.com/